Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Zo zorg je dat iedereen meewerkt

Wat als niet iedereen in je klas actief meewerkt? In de klas van Chris Caestecker, leraar gedragswetenschappen, steken alleen de sterke leerlingen hun vinger op, terwijl anderen de les passief mee volgen. Daarom gaat ze op zoek naar een andere werkvorm. Nu laat ze haar leerlingen hun vinger niet meer opsteken. In plaats daarvan gebruiken ze uitwisbare bordjes.

Iedereen denkt mee

Chris Caestecker: “Ik kocht goedkope uitwisbare bordjes en stel mijn vragen nu niet meer aan één leerling, maar aan de hele klas. Iedereen moet zijn antwoord op het bordje noteren. Op die manier verplicht je ook leerlingen die niet zo veel zin hebben om mee te werken na te denken over een antwoord.”

Betere punten

Chris Caestecker: “Ik gebruik deze methode vaak voor actualiteitstoetsen of als herhalingsoefening van geziene leerstof. Leerlingen worden op die manier bewust van hun eigen leerproces. Ze weten meteen of ze de leerstof begrijpen, of waar ze moeten bijsturen. Wanneer de leerlingen een fout antwoord geven, laat ik ze elkaar corrigeren. Zo halen ze betere punten op de toetsen.”


Iedereen denkt mee na, ze kunnen niet anders

Chris Caestecker - leraar gedragswetenschappen

Voorbereiding

Chris Caestecker: “De leerlingen vinden het ook fijn dat ik hen zo actief betrek bij de les. Ze vragen me vaak of we weer met de bordjes gaan werken. Het is een heel andere manier van vragen stellen, waardoor ik meer moet voorbereiden, dat is waar. Maar dat doe ik met plezier,” lacht Chris.

Tip

close up van een dvd-hoesje dat gebruikt wordt als uitwisbaar bordje

Gebruik een leeg dvd-hoesje met daarin een wit papier als mini-bord. Berg de uitwisbare stift en het wisdoekje op in de hoes.

 


Bekijk meer klastips van leraren in de reeks One minute tip op Klasse Youtube.

In 4 weken naar beter klasmanagement?

Schrijf je in voor de gratis online tipreeks en krijg in je mailbox:

  • inspirerende praktijken van collega's
  • strategieën om te proberen bij jouw leerlingen
  • kant-en-klare tools