Gepubliceerd op
Zo doen zij het

CLIL: “Ik durf eindelijk Frans te praten”

In DVM Humaniora Aalst sporten de leerlingen niet op de evenwichtsbalk maar op ‘la poutre’. “In de les L.O. wil ik de leerlingen motiveren om Frans te spreken op een speelse manier”, vertelt leraar lichamelijke opvoeding en CLIL Josephine Limpens. Bekijk de video.

CLIL: lesgeven in een andere taal

Josephine Limpens: “De leerlingen hebben vrije keuze in het begin van het schooljaar of ze L.O. in het Frans of het Nederlands volgen. Ook andere vakken als godsdienst en aardrijkskunde kunnen de leerlingen in het Frans volgen. Dat heet CLIL en staat voor Content and Language Integrated Learning. In het begin zijn het vooral de ouders die achter de keuze voor CLIL staan, maar na enkele lessen zijn de leerlingen helemaal mee.”


Turnles in het Frans, dat was een hele uitdaging

Josephine Limpens - leraar Lichamelijke Opvoeding, DVM Humaniora Aalst

Woordenschat oefenen op het klimrek

Josephine Limpens: “Het is goed dat de leerlingen meer Frans horen. Elke les voorzie ik een fiche met nieuwe woordenschat die aan bod zal komen in de les. Eerst bekijken ze alle woordjes en dan begint de turnles. Het blijft altijd in de eerste plaats een les L.O., maar het niveauverschil van Frans is duidelijk merkbaar na een trimester. Ze durven nu Frans te spreken.”

“Het is vooral belangrijk dat je het als leraar zelf wil doen. Je moet je goed bijscholen en er kruipt veel meer voorbereiding in. Maar als leraar L.O. is het een fantastische uitdaging. Op deze school hebben we een sterk CLIL-team en heb ik veel steun gekregen van de directie.”

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 56.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...