Blog Gepubliceerd op

Verander levens, word leraar!

1 reactie

Log in om te bewaren.

Delen
hoofdredacteur Hans

Leraren veranderen levens. Elke dag, overal. In 3000 nominaties voor Leraar van het Jaar prijzen (ex-)leerlingen, ouders, collega’s hun superhelden, toverjuffen, inspiratoren en mentoren. Hoofdredacteur Hans Vanderspikken las in de verhalen de bevestiging van een eeuwenoude wijsheid: een leraar raakt de eeuwigheid en weet nooit waar zijn invloed zal stoppen.
 

“Toen ik 14 was, maakte ik er een spelletje van om mijn chocoboterham met de besmeerde kant tegen het schoolbord te keilen”, vertelt een dertiger me op een vorming over groepscoaching. “Eén leraar vroeg me, na een zeer geslaagde worp, wat mijn lievelingsgerecht was”, vervolgt hij.”’Pizza’, antwoordde ik verbaasd.

‘Dan neem ik je mee uit eten naar een Italiaans restaurant, als je me uitlegt: waarom gooi je je eten weg – want je hebt zeker honger nu?’, reageerde hij. Het is door die leraar, die oprecht benieuwd was naar mij, die me vroeg waarom ik me zo gedroeg en niet meteen straf uitdeelde, dat ook ik in het onderwijs ben gestapt.”

Redacteurs van Klasse zien ze elke dag: de leraren die kansen geven, oprechte interesse tonen, talenten herkennen en benoemen, zelfvertrouwen stimuleren, leerlingen op het rechte pad houden, tijd maken en écht luisteren, leerlingen stimuleren zichzelf te zijn, zo bevlogen zijn dat hun leerlingen vleugels krijgen … Zij hebben vaak een blijvende impact op het leven van veel leerlingen. Confucius wist het meer dan 2500 jaar geleden al: een leraar raakt de eeuwigheid en weet nooit waar zijn invloed zal stoppen.


Elke dag bewijzen jullie dat onderwijs over meer gaat dan het aanleren van kennis en twenty-first century skills

Hans Vanderspikken - Hoofdredacteur Klasse

Daarom ging Klasse dit jaar voor de verkiezing van de Leraar van het Jaar op zoek naar die leraren die levens veranderen. En of jullie dat doen! Meer dan 3000 nominaties vol superlatieven en straffe verhalen stapelden zich op in de mailbox van de redactie. En ook tekeningen, filmpjes, knutselwerkjes en gedichten. Een leerling kwam persoonlijk naar de redactie in Brussel om een grote knuffelbeer af te leveren.

En dat allemaal om die ene leraar te bedanken die op een of andere manier hun leven heeft veranderd. Ze noemen jullie superhelden en toverjuffen, inspiratoren en mentoren. Jullie steken vuren aan en doen dromen, ontwikkelen sterke persoonlijkheden en actieve burgers, leren samenleven en kritisch denken, geven kracht en vertrouwen. Elke dag opnieuw bewijzen jullie dat onderwijs over meer gaat dan het aanleren van kennis en twenty-first century skills.

Na het boterhammen-met-choco-verhaal, neemt een vrouw het woord, ze is leraar: “Over 20 minuten komt de tuchtraad samen over een leerling die het te bont heeft gemaakt. Hij doet agressief en heeft het gevoel dat hij niet anders kan. Als ik met hem praat, beseft hij dat hij moet uitzoeken waar die kwaadheid vandaan komt, en dat besef is de eerste stap naar gedragsverandering. De tuchtraad kan beslissen hem van school te sturen, maar móet hem nog een kans geven. Zou ik nog even bellen naar mijn collega om te vertellen waarom we die jongen niet mogen laten vallen?”

Ze veert recht met haar gsm in de aanslag, als een toverjuf met haar stafje, vastberaden zijn leven te veranderen.

 


Hans Vanderspikken is hoofdredacteur van Klasse. Dit is zijn edito voor het Klasse Magazine 008, juni 2017, naar aanleiding van de verkiezing ‘Leraar van het Jaar.’