Vlaanderen
Klasse.be

Help elkaar

Cadeautjes einde schooljaar beperken of verbieden?

  • 15 juni 2017
  • 1 minuut lezen

Bestaan er in jouw school of in de ouderraad regels of afspraken rond cadeautjes van leerlingen en ouders eind juni? En wat met kansarme leerlingen?

Eind vorig schooljaar werd ik overstelpt met cadeaus: een handtas, een boekenbon, boeket bloemen … Te veel, te duur en echt niet nodig. Dit jaar had ik opdrachten in verschillende klassen en ben ik niet langer ‘hun juf’ voor de leerlingen. Ik besef nu dat niet elke leraar eind juni (evenveel) in de watten wordt gelegd. Ik vraag mij af of dat ter sprake komt op school?

Juf Kaat

Anne Siccard

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


S

Stef

15 juni 2017

Een hartverwarmende knuffel is echt wel mooi voor mij.
'we gaan je missen' en andere dingen

Reageren
M

Monique

15 juni 2017

Vorig jaar in de klas (2°lj) van mijn zoontje de "Geheime opdracht" geïntroduceerd.
Ieder klasgenootje kreeg een grote, bruine envelop met een Omgekeerd-Vriendenboek-Blad. Dit moest elk kind invullen zoals een gewoon vriendenboek, maar dan ifv wat zij dachten van de juf (dus HAAR haarkleur, HAAR lievelingsmuziek, HAAR lekkerste eten,... en dan een foto van het kind zelf en een tekening.
Dit werd gebundeld in een versierde map.
Bijkomend had elk kind de opdracht een ingrediënt voor de EHBO-doos mee te brengen.
Inhoud van de doos (EHBO -> Eerste Hulp Bij Onderwijs):
ELASTIEKJE - Om flexibel te blijven
THEEZAKJES - Om eens lekker bij weg te dromen
DIERENKOEKJES - Opeten als de klas een beestenboel is
SMILEY FACE - Altijd blijven lachen!
SNOEP - Voor als de klas een zoete inval lijkt
PEN - Om alle mooie dingen op te schrijven
KAM / BORSTEL - Om de wilde haren glad te strijken
FRUIT - Gezond verstand bewaren!
ZEEP - Was de zware dagen van je af
KAARS - Voor als je even helemaal opgebrand bent
ZAKDOEKJES - Voor ontroerende momenten
BLOEMEN - Voor de gezelligheid!
HARTJES - Want je houdt ondanks alles van ze ;-)
OOGLAP - Soms een oogje dichtknijpen kan geen kwaad
POST-IT’s - Vergeet de belangrijke zaken van het leven niet – WIJ!
ZAKLAMPJE - Schijn eens een ander licht op de zaken
MUNTSTUK - Te gebruiken bij moeilijke beslissingen
ANTI-RIMPEL CRÉME - Wees het verval vóór!
PIJNSTILLERS - In te nemen op zware dagen…
CHOCOLADE - Hoe erg het ook wordt… chocola helpt!
REGENPONCHO - Dan val je toch een beetje op, op straat ;-)

De juf was nog nooit zo verrast geweest en de collega's allemaal en onverdeeld jaloers :-)
En alle kinderen (zonder uitzondering) kon meehelpen aan een leuke herinnering!

Dit jaar (3°lj) gaan we voor een Mooie-Momenten-Boek en plantjes (de juf houdt van groen) - we kunnen niet elk jaar hetzelfde doen, dan wordt het saai!

Ik denk dat het een kwestie is van "1 zet er zich achter, de rest volgt" (volgzame schapen en zo...)

Reageren
A

Anna

21 juni 2017

Dat is nog eens een tof idee!
Die ga ik onthouden ? Ben ook benieuwd naar het mooie-momenten-boek dan. Je bent wel heel creatief, mooi!

Reageren
c

caroline

15 juni 2017

Bij ons zijn er niet echt afspraken. Het ene jaar krijg ik veel chocolade, het jaar nadien zijn het bloemen. Soms zijn kindjes beschaamd omdat ze niets hebben maar dat hoeft ook niet, zeg ik dan. Ik ben even blij met een knuffel van hen of een mooie tekening. Het is leuk dat je iets krijgt maar daarvoor doe ik het natuurlijk niet. Zelf geef ik aan de juffen/meesters van mijn kinderen een magneet met een legomannetje met bedankt en de naam van mijn kinderen en nog een boekenbon. Zo kan juf of meester zelf kiezen wat zij/hij ermee koopt (een boek voor de klas of voor zichzelf). Intussen zijn de oudste 2 al lang weg uit de lagere school maar hun legomannetje gaat nog altijd mee, enkel de jongste zit nog bij mij op school, haar mannetje ligt al klaar.

Reageren
H

Hilde

15 juni 2017

Bij een traditie waarbij ouders hun "waardering" kunnen tonen aan de juf of meester wordt er jammer genoeg weinig rekening gehouden met leerkrachten die geen eigen klas hebben. Niet met opzet, ouders staan er gewoon niet bij stil dat een school uit meer dan die ene juf bestaat.
Na bijna 20 jaar dienst als Leerkracht L.O kan ik de "cadautjes" op 1 hand tellen.
Dat steekt enorm als je dan ziet dat collega's inderdaad overstelpt worden met van alles en nog wat.
Wij, leerkrachten L.O, zorgjuffen, poetspersoneel....hebben nochtans ook een heel jaar keihard ons best gedaan!

Reageren
M

Mia

15 juni 2017

Dat is waar Hilde, het steekt... maar als beleidsondersteuner troost ik me dan maar met de gedachte dat wij ook niet dik zullen worden van al die pralines. Bij het begin van de vakantie gun ik mezelf dan wel een boeketje!

Reageren
K

Karen

16 juni 2017

Ik geef les in de academie, na school. Ook wij zetten ons in, schrijven evaluaties en hebben het beste voor met de kinderen. Wij worden ook heel vaak vergeten, zelfs een 'dansje voor het creatieve schooljaar', een tekening of een kaartje worden vaak vergeten. Omdat we 'maar' les geven buiten school..

Sommige ouders denken zelfs dat we dit als hobby/vrijwilliger doen.
Terwijl ik er ook een master voor heb moeten behalen :)

Reageren
p

peter

23 juni 2017

Och Hilde, het zijn maar cadeautjes.... Ik krijg er ook geen en ik vind dat niet erg!

Het middagpersoneel en de directeur krijgen ook niks. :)

Reageren
C

Christophe

29 juni 2017

Als ict-coördinator merk je dat ook. Je bent "maar" de ict-coördinator en vaak wordt je gewoon vergeten. Doorgaans ben je vaak maar 1 of 2 dagen per week op school en daardoor beschouwen sommigen je niet als deel van hun team. Dat is wel jammer. Leerlingen maken daarin minder onderscheidt. Je bent voor hen wel degelijk hetzelfde als een leerkracht. Je krijgt dan wel geen geschenkjes op het eind van het schooljaar maar dat hoeft ook niet. Hun blije gezichtjes als ze de laptops in school mogen en kunnen gebruiken is de mooiste beloning dat er is.

Reageren
A

Annemie

8 augustus 2017

Ik ben leraar godsdienst en ook ik krijg amper iets van de leerlingen. Dit jaar kreeg ik van 1 kind een lief kaartje en van 1 klas een groepsknuffel en een dansje. Ik heb ongeveer 300 leerlingen. Ik sta 10 jaar in het onderwijs en heb intussen 5 kaartjes gekregen en een tekening. Ook ik vind het niet zo fijn om te zien dat de titularissen attenties en geschenkjes krijgen.
Ik heb jarenlang vormselcatechese gegeven. Daar stop je ontzettend veel energie en tijd in. Je doet dit allemaal gratis. De laatste jaren kwam, na de vormselviering, geen enkele ouder meer een 'dank je wel' zeggen, laat staan een ruikertje bloemen of een andere attentie geven. Men vindt de dingen zo vanzelfsprekend.
Maar ja, dat is het leven zeker.

Reageren
M

Martin

16 juni 2017

Een gemeend dank-je-wel is veel meer waard dan al die geschenken. Eigenlijk vragen leerkrachten daar niet naar. Het mag voor mij verboden worden, is pure commercie. Het accentueert trouwens nog maar eens de kloof tussen ouders die het financieel aankunnen en ouders die grote inspanningen moeten leveren om een geschenk te kopen. Een knutselwerk van een kleuter of een kindje uit de basisschool is en zinvol alternatief en even hartversterkend.

Reageren
E

Els

18 juni 2017

Ik sta zelf in het onderwijs als administratieve kracht en val ook elk jaar buiten de prijzen ;-)
Ik geef wel aan de leerkrachten van mijn kinderen graag een persoonlijke appreciatie. Ik word wel knettergek van de briefjes in de boekentassen op het einde van het schooljaar van ouders die geld bij elkaar willen ronselen voor een gezamenlijk cadeautje. Het ene briefje is al dwingender dan het andere. Ik sta erop dat ik als ouder iets geef als appreciatie en niet omdat we allemaal zoveel euro bij elkaar leggen voor een cadeau dat voor mij geen waarde heeft. Het gaat soms zelf zo ver dat de naam van je kind niet bij op het gepersonaliseerd geschenkje komt, omdat je niet 'bijdraagt'...

Reageren
o

opvoedster Josephine

18 juni 2017

@Els Enkel de namen van sponsorende kindjes op de bedankingskaart?
Dit vind ik echt grof!

Als ik je goed begrijp zal de naam van het 'cakebakkend kindje' bij u er dus niet bijstaan?

Reageren
E

Els

26 juni 2017

inderdaad, geen centen, geen naam... alsof je nooit in die klas gezeten hebt.
Ach ja, ik verschiet wel vaker van gedachtegangen tegenwoordig, we leven in een vreemde wereld!

Reageren
T

Tine

15 augustus 2017

Ik probeer elk jaar iets 'nuttigs' te naaien voor de juf en liefst nog voor haar klas. Voor de kleuterjuffen was dit de voorbije jaren steevast een vlaggenslinger waarbij ik een stofje kies met het klasdiertje op (de muizenklas, de giraffenklas, de lieveheersbeestjesklas,...). Met de boodschap 'hang de vlag maar uit, het is vakantie!' ;-). De vlaggen zie ik vaak terug hangen de volgende jaren, als kindjes jarig zijn en zo :-).

Maar mijn kinderen staan dus ook niet op de kaart bij het samengelegde cadeau. Maar daar lig ik niet wakker van, eerlijk gezegd...

Reageren
E

Erik

20 juni 2017

Dank je wel zeggen aan de juf of meester die een gans schooljaar het beste van zichzelf heeft gegeven verdient echt wel een cadeautje. Maar misschien kan een ouderraad of een directie een briefje meegeven aan de kinderen om een oproep te doen om samen bijvoorbeeld een creatief werkstukje te maken ( op Pinterest vind je meer dan genoeg ideeën) en deel je de kosten over alle leerlingen in de klas. Een gezamenlijk cadeautje kopen kan natuurlijk ook. Naast een boeketje of een boekenbon is de inspiratiekalender 2017-2018 van CEGO een prachtig geschenk. Een schooljaar lang inspirerende onderwijs-quotes , leuke weetjes en meer dan 200 CEGO-tips om onmiddellijk mee aan de slag te gaan in de klas. ( Verkrijgbaar in de boekenhandel)

Reageren
A

An Vermander

20 juni 2017

Een cadeautje aan 't einde van het schooljaar is bedoeld als een 'dankjewel'. Waarom moet dat (veel) centen kosten?
De beste 'dankjewel' is die knuffel aan de juf/meester, een welgemeend compliment van leerling en/of ouder, een tekening of leuk knutselwerkje, een 'dank u' kaartje... Iets wat liefst geen (of amper) centjes kost maar wel appreciatie toont, en evengoed tijdens het schooljaar kan.
Leerkrachten, secretariaatsmedewerkers, SES/GOK-leerkrachten, zorgjuffen, zorgcoördinatoren, beleidsondersteuners, GON-lkrn, CLB-ers, directies, ... zetten zich immers elke dag in. Een simpele 'dankjewel', een kosteloze attentie doorheen het schooljaar, zeker op moeilijke momenten, lijkt nog het meest ideale. Het geeft ons die extra push om door te gaan, om er elke dag weer te staan. Het herinnert ons aan het belang van onze job en de meerwaarde die we kunnen betekenen in het leven en de ontwikkeling van een kind.
Ik zie de gekochte (dure) cadeautjes liever verdwijnen. Die ene ouder doet/kan dat wel, de andere niet. Het ene kindje fier en dolgelukkig, de andere in tranen... Waarom is dat nodig?

Reageren
J

Juf so

21 juni 2017

Wat dacht je van een mooi verpakt lucifersdoosje dat je nooit mag openen want er zitten duizenden kusjes en knuffels in...ik krijg nog kou als ik daaraan terug denk

Reageren
T

Tine

15 augustus 2017

ge-wél-dig! Die moet ik onthouden!

Reageren
M

Mevrouw Karen

21 juni 2017

Ik geef les in het DBSO. De beste waardering en het leukste cadeau is om van de jongere zelf een compliment of een "dankjewel" te krijgen. Het doet zo'n deugd om te horen: "Mevrouw, door u heb ik het hier zo lang uitgehouden en heb ik nu een getuigschrift in handen." of "Bedankt, mevrouw, om er steeds voor mij te zijn en naar mij te luisteren." Daar krijg ik kippenvel van.

Reageren
A

An

26 juni 2017

Je hebt helemaal gelijk! Top vind ik dat!!

Reageren
j

juf kristele

22 juni 2017

Ik ben sinds februari beginnen lesgeven en cadeautjes gaan er voor mij als LBV-leerkracht niet bij zijn maar alle kinderen smeekten praktisch om volgend jaar terug te komen en het mooiste cadeau is dat ik mag blijven.
Ik had nooit kunnen vermoeden hoe vermoeiend lesgeven is, en wat een uitdaging het is om elk lesuur voor ander leerjaar te staan.
Wat mijn eigen kleuter betreft, wij gaan een paar keer per jaar wilde bloemen plukken op weg naar school en de juf lijkt toch blij te zijn met zo'n zelf samengesteld boeket en ik mag dan getuige zijn van het mooie moment waarop hij fier en toch ook verlegen zijn boeket naar haar uitreikt en het woordje 'asjeblieft ' fluistert.

Reageren
M

Marian

22 juni 2017

Als LBV-leerkracht krijg je meestal ook niet zo veel cadeautjes. Maar dat hoeft voor mij ook niet. Ik vind het minstens even leuk om een knuffel of een spontaan gemaakte tekening te krijgen. Of gewoon het compliment dat ze het leuk vinden bij jou in de les. Is veel oprechter en veel meer gemeend dan die, soms erg dure, cadeautjes.

Reageren
K

Katrien

22 juni 2017

Mijn leerlingen eerste middelbaar aso hebben (op mijn vraag) me hun mooiste herinnering van het voorbije schooljaar geschonken. Echte pareltjes! Die briefjes schonken me weer een hele hoop energie en zin om aan het volgende schooljaar te beginnen.

Reageren
T

Tine

15 augustus 2017

Ik sta in het BuSO. Ik heb in de voorbije 15 jaar geloof ik 4 keer een cadeautje gehad...
Maar de ouders van mijn leerlingen zijn dan ook heel vaak (kans)arm en véél minder betrokken bij de school...
Ik lig er niet van wakker. Ik denk ook zoals iemand hierboven 'van die gemiste pralines kan ik alvast niet dik worden' :-D.

Reageren
K

Kelly

1 juni 2018

Ik naai meestal ook een cadeautje voor de juf (nog geen meester gehad) dat kan gebruikt worden in de klas. Vorig jaar zat ik wat in tijdsnood en heb ik een blanco T-shirt genomen en zelf de tekst 'Jij bent een SUPER-JUF' erop gezet. Mijn zoontje heeft deze T-shirt gedragen op de laatste schooldag en de juf was heel trots :)

Reageren

Laat een reactie achter