Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Imam Khalid brengt moslims en niet-moslims dichter bij elkaar

Imam Khalid Benhaddou reist langs scholen om met leerlingen en leraren te praten over de islam, radicalisering en terrorisme. “Ik wil luisteren naar wat leeft bij jongeren en antwoorden hun vragen”. Volg hem in gesprek met niet-moslims in Waregem en moslims in Gent. Bekijk de video.

Khalid Benhaddou: “Zijn er passages in de koran die geweld oproepen? Waar is IS op uit? Wat betekent jihad? Het zijn vragen die geregeld terugkomen bij leerlingen. Ook moslimjongeren stellen veel vragen. Veel informatie over de islam ontdekken ze op het internet, maar praten is belangrijk om die kennis in perspectief te plaatsen.”

Khalid Benhaddou: “Jongeren zijn heel goed op de hoogte van de actualiteit. Maar we worden overstelpt met zo veel info dat ze vaak door de bomen het bos niet meer zien. Ik hoop dat ze meer tijd nemen om die te doorgronden vóór ze een mening vormen. Dat ze gaandeweg beseffen dat de realiteit vaak complexer is. Jongeren maatschappijkritisch maken zie ik als een van mijn belangrijkste doelen.”


Eén ontmoeting met een moslim kan je blik op de islam veranderen

Khalid Benhaddou: “Naast de sessies voor leerlingen geef ik er vaak ook aan leraren. Die gesprekken zijn nog belangrijker. Leraren staan dagelijks voor steeds meer diverse klassen. Zij moeten weten hoe ze de problematiek rond radicalisering, polarisering en terrorisme kunnen kaderen.

Khalid Benhaddou: ““De angst die heerst gaat vaak niet enkel over islam, maar gaat over ontmoeting. Ik wil die angst doorbreken en de ontmoeting zien als een bron van rijkdom.”
 

Een islamexpert op jouw school?

Wanneer scholen en CLB’s geen antwoord krijgen op hun vragen bij de lokale instanties, kunnen ze terecht bij het centrale aanspreekpunt binnen het departement Onderwijs en Vorming: deradicalisering.onderwijs@vlaanderen.be.

Scholen, CLB’s en time-outbegeleiders kunnen daar ook gratis ondersteuning krijgen van het Netwerk islamexperten.

Lees meer over hulplijnen.

Waar is mijn
Lerarenkaart?