Gepubliceerd op
Wat vind jij?

Dit leerde ik niet op school

Je leert ze duizend-en-een dingen, beantwoordt evenveel vragen van de eerste kleuterklas tot het laatste middelbaar. Maar toch zitten je leerlingen na het secundair nog met vragen. Onder meer deze.

 
Lucas

Lucas (17):Hoe betaal ik mijn rekeningen later? Waarop moet ik letten als ik contracten afsluit? Ik denk dat we dit binnen de twee uur allemaal onder de knie hebben, dus dat moet toch tijdens de schooluren kunnen? Het zijn cruciale vaardigheden die we meteen nodig hebben als we op eigen benen willen staan.”

 


 
Nich

Nich (17): “Hoe vind ik een job die bij me past? En hoe moet ik later solliciteren? Op school kregen we een heel brede basis, maar als laatstejaars wil ik nu focussen op praktische zaken die mijn leven makkelijker maken. Een stappenplan richting job zou heel handig zijn.”

 


 
Birthe

Birthe (18): “Wat doe ik als iemand plots geweld gebruikt? Ik klink nu misschien paranoïde, maar ik vraag het me wel af sinds de aanslagen in Brussel. Ik wil voorbereid zijn. We kregen ooit een uurtje zelfverdediging tijdens L.O. Maar of dat voldoende is?”

 


 
Arne

Arne (18): “Ik ben blij dat ik niet alles op school heb geleerd, dat leraren me niet altijd bij het handje hielden, maar me lieten ontdekken. Trouwens, er is niets mis met eens zwaar op je bek gaan. Want van fouten maken, leer je veel.”

 


 
Gertje

Gertje (17): “Hoe maak ik een goede studiekeuze? Ik twijfel tussen sociologie, communicatiewetenschappen en event management. Ik ben bang om de foute keuze te maken en dat ik een jaar weggooi van mijn ontwikkeling.”

 


 
Sarah

Sarah (18): “Erdogan en Trump zijn populair, niet alleen bij jongeren. Weinig mensen hebben op school de skills meegekregen om goed onderbouwd te kiezen, denk ik dan. Ze baseren hun mening en keuze al snel op foute bronnen. Een multiculturele week of een jongerenparlement volstaan niet. Waarom beginnen leraren al in de lagere school niet met lessen politiek?”

 


 
Amber

Amber (18): “Hoe help ik bejaarden en mensen die zorgen nodig hebben? Ik heb een grote bagage wiskunde en weet al iets van fysica en chemie. Maar wat als mijn grootouders mijn hulp nodig hebben met hun medicatie? Of andere medische hulp vragen?”

 


 
Amber

Floor (17): “Hoe klop ik met mijn vuist op tafel? Ik zit in een eindeloze pingpong met een interimbureau. Mijn administratie raakt maar niet in orde, zo lijkt het. Ik heb nochtans het gevoel dat ik duidelijk communiceer, maar ik niet weet hoe ik mijn punt kracht kan bijzetten zodat er schot in de zaak komt.”

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 51.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...