Gepubliceerd op
Blog

Opgeruimd lijkt netjes

Einde schooljaar: leraar Charlotte wil de knipsels voor eens en altijd van haar bureau af. De opruimwoede die haar elk jaar in juni overvalt. Maar aan elk blad zit een herinnering vast aan een leerling of plannen met een klas. En zelfs na 6 jaar kan ze het niet over haar hart krijgen die weg te gooien.

Charlotte Arnou

Ze kruipen soms diep, die leerlingen van mij

Charlotte Arnou

Mijn bureau ligt bezaaid met papier. Krabbels van briljante ideeën, onafgewerkte todo-lijstjes, inspirerende artikels, puntenlijsten en nog wat ondefinieerbaar grut, waar ik geen afstand van kan doen. Ik weet min of meer de weg door de hoopjes. Alles is geordend, al zal niemand dat herkennen.

Mijn meest recente todo-lijst telt maar één taak: ‘bureau opruimen’. Aarzelend neem ik een eerste cursusblad vast. In rode handgeschreven letters staat er ‘leesopdracht’. Drie kantjes blauwe notities volgen. Nodig? Belangrijk? Relevant? Een dialoog ontspint zich in mijn hoofd.

“Dat was een tof idee.”
“Je hebt er nog niets mee gedaan.”
“Volgend jaar.”
“Je hebt dit blaadje al van toen Keith in je klas zat.”
“Net daarom. Die klas las niet graag. Ze hielden wel van voorlezen. Ik wilde ze leren genieten van lezen.”
“Wat is het nut? Je hebt dit blad al zes jaar liggen. Zonder resultaat!”
“Ik ben bang om dit leuke idee te vergeten. Het inspireert me.”

Mijmerend en nostalgisch, plannen makend voor volgend schooljaar. Aan elk blad dat nog op mijn bureau ligt, zit een herinnering vast. Het zijn de kleine en grote verhalen van mijn leerlingen. Ze kruipen soms diep die leerlingen van mij. Soms eens onder mijn nagels. Bijna altijd onder mijn huid.

Ik onderdruk de drang om mijn was te gaan plooien. Hier is doorzettingsvermogen voor nodig en wat harteloosheid. Dan moet ik lachen om de stemmen in mijn hoofd. Mijn gezond verstand spreekt me vermanend toe. Maar de emotie gebruikt de ik-vorm.

Het zal niet voor vandaag zijn. Mijn todo-lijstje blijft liggen, terwijl ik de overige papieren in een doos schuif. Mijn bureau is ‘clean’ zoals ik wilde. De doos gaat in de kast. Voor als ik eens wil opruimen …

Charlotte

Dit artikel heeft als onderwerp

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.