Gepubliceerd op
Hulplijnen

Vluchtelingencrisis wereldwijd: wat kan jij op school ondernemen?

Veel mensen blijven niet onbewogen bij de vluchtelingencrisis. Wil jij het thema asiel en migratie bespreken met je leerlingen? Een actie op poten zetten met je school of samenwerken met opvanginitiatieven in je buurt? Zoek je inspiratie en/of materiaal? Klasse maakte een overzicht.

Educatief aanbod | Actie op school | Opvang in de buurt

Syrische jongen leunt tegen muur

Educatief aanbod

Brochures en lessenpakketten

 • School Zonder Racisme heeft een vormingsaanbod op maat van scholen. Voor alle graden van het secundair onderwijs is er een interactief vluchtelingenspel. De leerlingen komen in de schoenen te staan van een vluchteling. Tijdens hun reis moeten ze allerlei denk- en doe-opdrachten uitvoeren. Een combinatie van spel, duiding en gesprek zorgt voor een aangename leerervaring. Er is ook een rondleiding ‘Vluchtelingen in de Noordwijk’.
 • UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, biedt verschillende toolkits aan rond asiel en migratie binnen de Europese Unie. Ze zijn ontworpen om leraren te helpen jongeren in het secundair te betrekken bij een geïnformeerde discussie rond het onderwerp.
 • Fedasil heeft de korte animatiefilm ‘Op de vlucht – Asielzoekers in België’ die op speelse en begrijpelijke manier uitlegt aan leerlingen waarom mensen vluchten en hoe het leven van een asielzoeker in een opvangcentrum eruit ziet.
 • Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft een videodocumentaire met educatief pakket over een ervaringsgericht leertraject rond asiel en migratie. Ze bieden ook informatiebrochures over het thema vluchtelingen aan, maar die zijn niet specifiek voor scholen ontwikkeld: ‘Wat is een vluchteling’, ‘Wat is een niet-begeleide minderjarige’, ‘Wat is resettlement’ … Op de site kan je ze gratis bestellen. Of boek een begeleide wandeling over het thema in de Brusselse Noordwijk.
 • KlasCement verzamelt lesideeën. Op Het Archief vind je beeldmateriaal om in de klas te gebruiken.

Films en boeken

Er bestaan een heel aantal films en boeken rond het thema vluchtelingen, ook voor jongere kinderen. Bij die films hoort vaak een kant-en-klare educatieve module, bijvoorbeeld Silent Stories (13+), Illégal (16+) of The Art of Becoming (16+).

Hieronder een lijst van films. Via 11.11.11 kan je schoolvoorstellingen aanvragen, i.s.m. JEF en MOOOV.

 • Bekas – vanaf 10 jaar
 • The invisible city/Kakuma – vanaf 12 jaar
 • Pelikaanstraat 20 – vanaf 14 jaar
 • Samba – vanaf 14 jaar
 • Raftan – vanaf 16 jaar
 • Insyriated – vanaf 16 jaar

Een uitgebreide boeken- en striplijst voor alle leeftijden rond het thema vluchtelingen vind je in deze brochure die gemaakt werd naar aanleiding van de voorbije Jeugdboekenweek (2014).

Workshops, theater, tentoonstellingen

Een workshop animatiefilm, een muzikale vertelling … Check het aanbod hier.

Actie op school

Toon je solidariteit

Wil je laten zien dat je een gastvrije school wil zijn voor vluchtelingen? Bestel bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen gratis raambordjes. Zo wakker je ook bij andere mensen gastvrijheid aan.

Zamel geld in

Zet zelf een actie op om geld te verzamelen voor asielzoekers en vluchtelingen. Schakel de ouderraad en de leerlingenraad in. Bak appeltaarten, brei warme truien, doe een fietstocht en laat je leerlingen sponsoren per gereden km … Registreer je actie op de website van Music for Life.

Doneer spullen

Wil je bij de leraren, leerlingen en hun ouders een oproep doen om (gebruikte) kleding, speelgoed of ander materiaal te verzamelen dat je als school wil doneren? Neem dan eerst even contact op met lokale vrijwilligersgroepen, het OCMW van je gemeente, de kerkgemeenschap, moskee of andere levensbeschouwelijke organisatie uit jouw buurt, en vraag na of er dingen zijn die ze kunnen gebruiken. Of neem contact op met een opvangcentrum voor asielzoekers in jouw buurt.

Samenwerken met vluchtelingen in je buurt

De allerbelangrijkste vorm van wereldburgerschap? Elkaar ontmoeten. Werk een project uit met de OKAN-leraar in je school, of een school in de buurt. Of contacteer een opvangcentrum of een vrijwilligersgroep en vraag wat je school kan doen. Zo kan je bijvoorbeeld een voetbalmatch organiseren met je school en de kinderen uit het opvangcentrum in je buurt. Of een kooknamiddag met de moeders uit het centrum. Hieronder vind je alle opvanginitiatieven in Vlaanderen.

Open collectieve opvangcentra

Fedasil heeft in Vlaanderen en Brussel eigen grootschalige opvangcentra. Ook het Rode Kruis Vlaanderen organiseert in opdracht van Fedasil opvang van asielzoekers in opvangcentra. Het aantal bewoners in deze centra varieert van 75 tot meer dan 800 asielzoekers per centrum.

Kleinschalige, individuele opvang

Om de kleinschalige opvang te organiseren heeft Fedasil in Vlaanderen overeenkomsten met de lokale opvanginitiatieven van OCMW’s (LOI) en organisaties zoals Ciré. Asielzoekers wonen er in individuele woningen (huizen, appartementen of studio’s).

Vrijwilligersgroepen

In heel Vlaanderen zijn er vrijwilligersgroepen actief die asielzoekers en vluchtelingen begeleiden. Ze zullen enthousiast zijn om samen met jou aan de slag te gaan of om jouw leraren als vrijwilliger te verwelkomen.
Je kan ook integratiediensten en –centra aanspreken om samen met jou een initiatief op poten te zetten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Vluchtelingenwerk Vlaanderen: www.vluchtelingenwerk.be.

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 51.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...