Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Geef emotie een plaats in de klas met gevoelsmannetjes

Silke Beerens geeft les in het derde leerjaar van de Unescobasisschool in Koekelberg. Zij vond een tool om emoties een plek te geven in haar klas. Bekijk de video.

Bouwen aan een vertrouwensband

Juf Silke : “Ik merkte dat kinderen het niet altijd makkelijk hebben om hun gevoelens te verwoorden. Zeker in het begin van het schooljaar, wanneer de vertrouwensband er nog niet is. Een nieuwe klas, een nieuwe juf … Dan is het soms moeilijk voor kinderen om te praten over wat hen dwars ligt. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een hulpmiddel om die eerste stap makkelijker te maken. Zo vond ik op Pinterest de gevoelsmannetjes.

“De mannetjes kleven met een magneet op de kast. Wanneer de kinderen ergens mee zitten, bijvoorbeeld na de speeltijd, dan kunnen ze een mannetje gaan halen dat bij hun gevoel past: droevig , of juist heel blij. Ze kleven het mannetje aan hun bank en kunnen zo aan mij signaleren dat er iets is. Als ik weet wat er speelt in de klas, kan ik daar rekening mee houden.

 

Het is oké om je eens niet goed te voelen

Juf Silke: “Als ik een boos of treurig mannetje zie, dan ga ik met dat kind in gesprek. Maar alleen als ze dat ook echt willen. Als ze liever even met rust gelaten worden, kan dat ook. In die korte gesprekjes kunnen ze even ventileren en hun gevoelens benoemen. Daarna kunnen ze zich meestal snel weer goed concentreren. Ik wil ze ook leren dat het oké is om je eens niet goed te voelen en dat emotie ook een plaats heeft in de klas.

“Aan het einde van de schooljaar gebruiken de kinderen de mannetjes minder. Omdat de vertrouwensband er dan is, hebben ze die niet meer nodig om te durven praten over wat hen bezig houdt. Sinds ik de mannetjes gebruik, merk ik dat de kinderen zich veel beter voelen in de klas en daar gaat het om.

Zelf aan de slag?

Download hier de gevoelskaartjes van Klasse.

Jouw Lerarenkaart 2022 thuis?*

  • 4 kwaliteitsmagazines met inspiratie van leraren en experts
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, kaartjes ...)
  • Je Lerarenkaart 2022 valt in je brievenbus met het decembernummer
*Betaal vóór 2 november en krijg je Lerarenkaart 2022 thuis (enkel voor rechthebbenden)