Gepubliceerd op
Klastips

9 tips voor leraren met stemproblemen

Als leraar is je stem je belangrijkste werkinstrument. Hoe hou je ze in goede conditie? 6 tips om stemproblemen te voorkomen of te verminderen.


 

Tips om je stem te sparen

 1. Roep niet

 2. Voorkom stemproblemen door niet telkens boven het geluid in de klas uit te proberen komen. Je leerlingen zullen ook luider gaan spreken. Spreek zachter als je leerlingen aan het werken zijn, maar fluister niet.

 3. Richt je stem

 4. Spreek door je groep leerlingen in plaats van over hun hoofd. Hou je kin laag en sta vooral rechtop tijdens het spreken.

 5. Adem vanuit je buik

 6. Je schouders blijven omlaag als je inademt.

 7. Kuch niet

 8. Kuchen, hoesten of je keel schrapen is slecht voor je stem.

 9. Rust

 10. Wissel verbale en non–verbale les-momenten af en laat je stem rusten tijdens de pauze. Een uur praten laat je volgen door minstens vijf minuten stemrust.

 11. Drink regelmatig

 12. Drink een slokje water, liefst niet bruisend. Ook tijdens de les. Vermijd koffie. Cafeïne werkt vocht-afdrijvend op het slijmvlies van je stemplooien.

 13. Laat ze liplezen

 14. Zorg voor voldoende licht in je lokaal en zorg ervoor dat leerlingen je mond kunnen zien. In een donker lokaal kunnen je leerlingen niet liplezen en gaat heel wat informatie verloren.

 15. Verminder omgevingsgeluiden

 16. Verminder het omgevingslawaai door ramen te sluiten indien nodig. Schakel overbodige apparaten uit en kleef stoffen strips onder luide stoelpoten.

 17. Regel de luchtvochtigheid in je lokaal

 18. Schrijf met stofvrij krijt dat de luchtwegen niet irriteert of gebruik een whiteboard. Probeer ervoor te zorgen dat de lucht in het lokaal niet te droog is.

Voor dit artikel werkte Klasse samen met stemcoach Bernadette Timmermans.

Haal Klasse Magazine in je bubbel

 • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
 • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
 • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.