#iedereenleraarvanhetjaar

Vliegerke: Welke topper krijgtjouw persoonlijke boodschap?
In 2020 is iederéén Leraar van het Jaar. We hoeven vast niet te vertellen waarom. Corona zette dit schooljaar helemaal op zijn kop. Scholen gingen wekenlang een nooit geziene uitdaging aan. Daarom roept Klasse op om digitaal warme, persoonlijke boodschappen te sturen naar leraren.

Razendsnel schakelen

Toen de lessen half maart geschorst werden vanwege de coronacrisis moesten lerarenteams zichzelf op korte tijd compleet heruitvinden. Ze schakelden snel en hielden ambitieus veel borden tegelijk in de lucht: én online preteachen én kwetsbare kinderen ondersteunen én laptops zoeken én differentiëren én plannen bijsturen én leerlingen blijven motiveren én formatief evalueren én online oudercontacten houden én vanop afstand dat klasnest warm houden

“Meer dan ooit heeft onderwijs bewezen dat het geen logge tanker is. Deze krachttoer van het hele onderwijs verdient niets dan lof”, vindt Hans Vanderspikken, hoofdredacteur van Klasse.

Geen koude kennisfabriek

Tijdens de lockdown (her)ontdekten ook leerlingen en ouders, en bij uitbreiding de hele maatschappij, dat de school geen kennisfabriek is, maar een veilige haven.

Verbinding is wat we het meest gemist hebben”, zegt psychiater Dirk De Wachter. “Ouders merkten dat school meer is dan kinderopvang. Dat de kleuterjuf hun kind zijn jasje leert aantrekken. Dat je pubers je geduld zwaar op de proef kunnen stellen. Als de samenleving respect toont voor onderwijs, voelt elke leraar dat tot in zijn klas. Ik hoop dat ze straks nog weet op welke 2 sectoren ze steunt. De zorg, die zich bekommert om wie niet mee kan. En het onderwijs, dat jonge mensen hun eigen weg helpt zoeken.”

Iedereen Leraar van het Jaar

Klasse gaat dit jaar dus niet op zoek naar die ene, symbolische Leraar van het Jaar. Want in 2020 verdient elke leraar die titel. Klasse roept leerlingen, ouders en collega’s op om àlle toppers in het onderwijs persoonlijk te bedanken met warme woorden via Facebook, WhatsApp of mail.

Denk aan:

 • de leraar die collega’s overeind hield
 • de leraar die zijn leerlingen altijd wist te motiveren
 • de zorgleraar voor wie geen inspanning te veel was
 • de ICT-kenner die collega’s, leerlingen en ouders wegwijs maakte
 • de leraar die ouders gerust wist te stellen
 • de ondersteuner die onmisbaar werd op school
 • de directeur die het team steeds aanmoedigde

Klasse ontwikkelde daarvoor een online tool waarmee iedereen een digitale boodschap kan sturen. Zo krijgt het hele onderwijs de zichtbare maatschappelijke waardering die het, nóg meer dan anders, verdient. Dat geeft leraren vleugels aan het einde van dit bewogen schooljaar. Om zacht te landen. En er straks weer in te vliegen.

Hoe gaat het in zijn werk?

 • Klik hieronder op de knop of surf naar leraarvanhetjaar.be
 • Duid aan of je collega, leerling of ouder bent
 • Klik je favoriete warme boodschap aan
 • Maak ze persoonlijk met de naam van je topper
 • Bezorg je boodschap via Facebook, WhatsApp of mail

Stuur jouw Leraar van het Jaar een boodschap

 
Leraar van het Jaar 2020 - Iedereen Leraar van het Jaar