De maatschappij verwacht veel van onderwijs. Terecht. Onderwijs bereidt kinderen voor op een plek in de samenleving. Het is dus van belang om samen na te denken over het functioneren en de rol van onderwijs. In deze reeks geven prominenten uit andere sectoren – economie, cultuur, sport … – hun kijk op onderwijs.
Kijk op onderwijs van buitenaf

Filosoof Tinneke Beeckman: “Leraren zijn drijvende krachten in de samenleving”
Filosoof Tinneke Beeckman reflecteert over onderzoek rond waardering van leraren: “Ouders aanvaarden moeilijker tekorten en beperkingen”

“Stop met stappenplannen, kies voor klooien in de klas”
Comedian, ex-leraar en maker Henk Rijckaert gelooft in doe-onderwijs: “Het is maf hoe ver de fantasie van kinderen reikt als ze iets mogen bouwen. Geen betere les dan die van vallen en opstaan.”

“Als je niet mag afkijken, hoe leer je dan samenwerken?”
Hebben we nog leraren nodig als je alles online kan leren van mensen met dezelfde interesse? Futuroloog Michel Bauwens over peer-to-peeronderwijs.

“We moeten out of the box denken, maar we zijn in the box opgeleid”
Michael De Cock, artistiek leider van KVS, pleit voor een volwaardige plek voor cultuur en creativiteit in onderwijs naast technologie en wetenschap.

“Goede leraren zijn gouden gidsen”
Meer dan onderwijs brachten persoonlijke ambitie en artistieke leiders die in hem een kunstenaar zagen Haider Al Timimi’s leven in een andere versnelling. Afgestudeerd als automechanieker raast hij nu door de cultuursector als danser, regisseur en artistiek directeur. “Onderwijs slaagt pas in zijn taak als het bij alle leerlingen de echte capaciteiten spot en uitstrekt.”

“Leraren leggen het fundament waarop je een heel leven bouwt”
Janne Desmet (Studio Tarara) ruilde na de lerarenopleiding de kleuterklas voor een carrière op de planken. De bewondering voor wat leraren elke dag klaarspelen, bleef. “Leraren verdienen gi-gan-tisch veel respect. Natuurlijk vind ik kunst enorm belangrijk, maar ik strijd net zo goed voor meer geld naar onderwijs.”

Phara de Aguirre: “6 jaar aso is een tunnel”
Ooit was Phara de Aguirre een strever op een uniformschool, vandaag leidt ze televisiedebatten. Als journalist is ze begaan met jongeren, maar: “Leraar? Niets voor mij.”