
Kan een leerling pas presteren als hij zich goed voelt?
Eerst welbevinden dan prestaties? 2 onderwijsecperten buigen zich over 5 stellingen rond motivatie en prestatiedrang van Vlaamse leerlingen.
Eerst welbevinden dan prestaties? 2 onderwijsecperten buigen zich over 5 stellingen rond motivatie en prestatiedrang van Vlaamse leerlingen.
Waarom fluostiften niet helpen en effectief leren enkel lukt als je leerstof actief verwerkt: expert Tine Hoof legt het uit in deze video.
Waarom voorbeelden tonen en scaffolding effectieve leerstrategieën zijn? Expert Tine Hoof legt het uit in deze video.
Kleuterleraar Els benut de kracht van voorbeelden en scaffolding. Expert Kristel legt uit waarom je met voorbeelden in je les meer effect haalt.
Leerstof beter laten plakken door woord en beeld te combineren. Dat heet dual coding. Hoe doe je dat slim?
Hoe boost je het leerproces van je leerlingen, in de klas én thuis? Tim Surma en Tine Hoof (Expertisecentrum voor Effectief Leren) leggen in deze videoreeks glashelder uit welke leerstrategieën werken en waarom.
Waarom gespreid in de tijd leerstof oefenen beter is? En waarom herhalen én vergeten nuttig zijn: expert leerstrategieën Tine Hoof (EXCEL) legt het uit in deze video.
Was jouw directeur het afgelopen jaar de rots in de branding van je school? Die de school liet draaien, iedereen motiveerde en met elkaar verbond? Toon je waardering met een fijne verrassing op de Dag van de Directeur. 5 tips.
In een veilig klimaat en op korte tijd leren van elkaar? In basisschool Omnimundo in Antwerpen doen ze dat via leerwandelingen. Een groepje leraren loopt langs bij collega’s in de klas. Met een scherpe focus. En zonder oordeel.
“Als we tablets reduceren tot amusement dan onderschatten we kleuters”, stellen CT-coördinator Ann en kleuterleraar Anneloor: Daarom start hun prikkelende ICT-leerlijn al in de kleuterklas.
Het is de passie voor onderwijs die leraren elke dag naar school brengt, niet hun loonbriefje. Maar hoeveel verdienen leraren nu echt? En strookt dat met de uren die ze kloppen? Jos, Laurence, Marijke en Tine getuigen over hun salaris, werktijd en motivatie.
Christophe benut de kracht van toetsen als effectieve leerstrategie. Expert Kristel legt uit waarom je leerlingen leren uit elke oefentoets.
Toetsen niet alleen inzetten om te evalueren, maar ook als effectieve leerstrategie. Expert Tine Hoof (ExCEL) legt uit waarom in deze video.
Artificiële intelligentie kan schoolverlaters of de perfecte vervolgopleiding voorspellen. Maar neemt ook werk uit handen. Wat weet jij over artificiële intelligentie?
Een vakantie in het vooruitzicht en zin om je onderwijskennis te updaten? Klasse kreeg een berg leestips van lerarenopleiders. Welke pik jij uit de boekenstapel?
Teambuilding tijdens een online vergadering? Het kan! Met deze virtuele achtergronden en doe-tips creëer je een samen-gevoel vanuit je kot.
Over het belang van goed kleuteronderwijs en waarom de kleuterklas de meest cruciale fase is in de schoolloopbaan van kinderen: Johan De Wilde (Odisee Aalst)
Beeld je in dat leerlingen elk op hun eigen niveau en tempo talen of wiskunde kunnen oefenen op de computer. Professor Fien Depaepe gidst je door de mogelijkheden van learning analytics en adaptieve leeromgevingen. Is gepersonaliseerd leren eindelijk mogelijk?
Basisschool Ursulinen zet sterk in op leerlingenparticipatie, ook in de klas. Hoe de leerlingen het best leren en welke talenten ze verder willen uitbouwen, bespreken ze samen met de leraar.
Scholen zijn open na een verlengde herfstvakantie. “Een berekend risico, maar we laten onderwijsmensen niet los”, stelt biostatisticus Geert Molenberghs.
Met deze wetenschappelijk onderbouwde tips leren je leerlingen meer uit je videoles.
Hoe kan je armoede op school herkennen en aanpakken? Met deze signalenlijst en tips van armoedeorganisaties maak je werk van een sterk armoedebeleid.
Kromme zinnen, beperkte woordenschat of moeite met instructies. Hebben jouw meertalige leerlingen tussen 4 en 10 er last van? Screen ze op een taalontwikkelingsstoornis.
Wie goed wil leren, redeneringen opbouwen, problemen oplossen of iets plannen moet zijn gedrag, emoties en gedachten kunnen sturen. Hoe stimuleer jij die executieve functies in je klas?
Het ondersteuningsnetwerk Onaplus geeft tips om jouw klas autismevriendelijk te maken. Meteen goed voor al je leerlingen.
Administratie en orde leggen al jaren druk op de lestijd. Vandaag komen daar doorgeschoven stukjes leerstof en veiligheidsmaatregelen bij. Pedro De Bruyckere vertelt hoe jij dit schooljaar je tijd in de klas kan bewaken.
Veel leerlingen van directeur Thijs weten wat armoede is. Een armoedebeleid met soep, ‘ons kent ons’ en gespreide facturen.
Corona is er nog altijd in schooljaar 2020-’21. Er zijn duidelijke draaiboeken, maar toch zitten leraren nog met concrete vragen. Lees de meest prangende van het moment.
Startende directeur Sahadi Daria wil dat kinderen vroeg hun talenten ontdekken, dat leraren en ouders graag op school komen. Zijn eigen tocht van vluchteling tot directeur is daar niet vreemd aan