
Als de motivatie van je leerlingen op een dieptepunt zit: start met ABC
Zit de motivatie van je leerlingen op een dieptepunt? Keer het tij met het ABC van autonomie, betrokkenheid en competentie: tips van motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste.
Zit de motivatie van je leerlingen op een dieptepunt? Keer het tij met het ABC van autonomie, betrokkenheid en competentie: tips van motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste.
Maak je in opdracht van je school een dienstverplaatsing voor stagebegeleiding, tijdelijk onderwijs aan huis, inkopen … met je eigen auto of het openbaar vervoer? Dan heb je recht op een financiële tussenkomst.
Deze leerlingen hebben voor ‘kleine’ richtingsvakken 4 jaar lang dezelfde leraren. Over pro’s én uitdagingen van die keuze: chemieleraar Yati.
Handelingsplanning is het fundament van buitengewoon onderwijs. 5 logische fasen en een aanpak op maat van elk kind: MPI Vindingrijk op zoek
Als leerlingen zonder geldige reden wegblijven van school, dan is dat spijbelen. Het Ministerie van Onderwijs onderscheidt 4 soorten spijbelaars.
Vlaanderen telt jaarlijks 7600 vroegtijdige schoolverlaters, jongeren die van school gaan zonder diploma. 9 preventieve acties volgens professor De Witte (KU Leuven).
In Vlaanderen verlaat jaarlijks ruim 7500 leerlingen de schoolbanken zonder diploma. Wie zijn ze? Waarom stoppen ze? Hoe hou je ze toch aan boord?
Leerlingen inspraak geven over de manier waarop zij graag leren, motiveert hen. En als leraar groei je van hun feedback. 10 tips.
Daalt het niveau van ons onderwijs omdat té leuk is op school?’ Klasse bundelt diverse inzichten over leerplezier en leerwinst.
De Brusselse tienerschool wil 4 jaar lang de zachte schakel tussen basis en secundair zijn. Ze mikt daarvoor recht op het tienerbrein.
Klassfeer oproepen tijdens je online les? Verras je leerlingen met een originele virtuele achtergrond. Of stel met de hele klas dezelfde in!
Over leerstrategieën met effect: expert Kristel. Hoe je dat in de klas aanpakt: Tim, Li’s, Els en Christophe. En als team? Directeur Conny.
Leraren hebben allesbehalve een 9 to 5. Maar wanneer doe jij al dat schoolwerk? Hoeveel stress bezorgt dat jou? En waarvoor moet jij opletten?
Sociale media leggen veel druk op vriendschappen bij jongeren. “Als leraar kan je leerlingen er verstandig mee leren omspringen. Dan helpt het als je mee bent.” 5 dingen die je nog niet wist.
Een beeldende expo of goed boek, een vleugje stationsromantiek of een duik in een levensecht archief. Met deze voordelen geniet je met je Lerarenkaart van de krokusvakantie.
In zijn beginjaren ging het lesgeven voor Jorgen niet zonder slag of stoot. Langzaam maar zeker kreeg hij een betere band met ‘zijn jongens’. Die ervaring neemt hij mee naar het internaat.
In de schoolbanken is diversiteit een feit, in de lerarenkamer (nog) niet. Sint-Norbertus in Antwerpen heeft wel een gemengd team. Hoe werken zij sterk samen?
VRT-journalist Björn Soenens loodst Journaal-kijkend Vlaanderen door het kluwen van de Amerikaanse politiek en bijbehorende moddergevechten. Vastberaden en genuanceerd. “Mensen leven in een wereld die ze steeds minder begrijpen. Het is de taak van journalisten en leraren om het volledige verhaal te brengen.”
Eerst welbevinden dan prestaties? 2 onderwijsecperten buigen zich over 5 stellingen rond motivatie en prestatiedrang van Vlaamse leerlingen.
Leraar Koen Meirlaen informeert via sogetinformed.com over klimaat en bedenkt met zijn leerlingen haalbare milieu- en klimaatacties op school, zoals veggie-opties en kleinere porties in de schoolkantine, herbruikbare drinkflessen of een Carfree day. Als poolambassadeur geeft hij ook lezingen over zijn stage op Antarctica.
Leraar Li’s Verheyden laat haar leerstof beter plakken met zweet. Expert Kristel Vanhoyweghen legt uit waarom je leerlingen leren als ze leerstof actief verwerken.
Waarom fluostiften niet helpen en effectief leren enkel lukt als je leerstof actief verwerkt: expert Tine Hoof legt het uit in deze video.
Waarom voorbeelden tonen en scaffolding effectieve leerstrategieën zijn? Expert Tine Hoof legt het uit in deze video.
Kleuterleraar Els benut de kracht van voorbeelden en scaffolding. Expert Kristel legt uit waarom je met voorbeelden in je les meer effect haalt.
Leerstof beter laten plakken door woord en beeld te combineren. Dat heet dual coding. Hoe doe je dat slim?
Hoe boost je het leerproces van je leerlingen, in de klas én thuis? Tim Surma en Tine Hoof (Expertisecentrum voor Effectief Leren) leggen in deze videoreeks glashelder uit welke leerstrategieën werken en waarom.
Waarom gespreid in de tijd leerstof oefenen beter is? En waarom herhalen én vergeten nuttig zijn: expert leerstrategieën Tine Hoof (EXCEL) legt het uit in deze video.
Leraar Tim knipt de leerstof op in verschillende korte oefenmomenten. Expert Kristel Van Hoyweghen vertelt waarom je meer leerwinst boekt als je gespreid oefent.
Was jouw directeur het afgelopen jaar de rots in de branding van je school? Die de school liet draaien, iedereen motiveerde en met elkaar verbond? Toon je waardering met een fijne verrassing op de Dag van de Directeur. 5 tips.