
Kan een leerling pas presteren als hij zich goed voelt?
Eerst welbevinden dan prestaties? 2 onderwijsecperten buigen zich over 5 stellingen rond motivatie en prestatiedrang van Vlaamse leerlingen.
Eerst welbevinden dan prestaties? 2 onderwijsecperten buigen zich over 5 stellingen rond motivatie en prestatiedrang van Vlaamse leerlingen.
Leraar Koen Meirlaen informeert via sogetinformed.com over klimaat en bedenkt met zijn leerlingen haalbare milieu- en klimaatacties op school, zoals veggie-opties en kleinere porties in de schoolkantine, herbruikbare drinkflessen of een Carfree day. Als poolambassadeur geeft hij ook lezingen over zijn stage op Antarctica.
Waarom fluostiften niet helpen en effectief leren enkel lukt als je leerstof actief verwerkt: expert Tine Hoof legt het uit in deze video.
Waarom voorbeelden tonen en scaffolding effectieve leerstrategieën zijn? Expert Tine Hoof legt het uit in deze video.
Kleuterleraar Els benut de kracht van voorbeelden en scaffolding. Expert Kristel legt uit waarom je met voorbeelden in je les meer effect haalt.
Hoe boost je het leerproces van je leerlingen, in de klas én thuis? Tim Surma en Tine Hoof (Expertisecentrum voor Effectief Leren) leggen in deze videoreeks glashelder uit welke leerstrategieën werken en waarom.
Waarom gespreid in de tijd leerstof oefenen beter is? En waarom herhalen én vergeten nuttig zijn: expert leerstrategieën Tine Hoof (EXCEL) legt het uit in deze video.
Was jouw directeur het afgelopen jaar de rots in de branding van je school? Die de school liet draaien, iedereen motiveerde en met elkaar verbond? Toon je waardering met een fijne verrassing op de Dag van de Directeur. 5 tips.
Het is de passie voor onderwijs die leraren elke dag naar school brengt, niet hun loonbriefje. Maar hoeveel verdienen leraren nu echt? En strookt dat met de uren die ze kloppen? Jos, Laurence, Marijke en Tine getuigen over hun salaris, werktijd en motivatie.
Christophe benut de kracht van toetsen als effectieve leerstrategie. Expert Kristel legt uit waarom je leerlingen leren uit elke oefentoets.
Toetsen niet alleen inzetten om te evalueren, maar ook als effectieve leerstrategie. Expert Tine Hoof (ExCEL) legt uit waarom in deze video.
Je lessen beter maken en leerlingen helpen studeren met effectieve leerstrategieën? Gebruik deze 4 fiches als handig overzicht bij elke lesvoorbereiding of vakgroepoverleg.
Artificiële intelligentie kan schoolverlaters of de perfecte vervolgopleiding voorspellen. Maar neemt ook werk uit handen. Wat weet jij over artificiële intelligentie?
Een vakantie in het vooruitzicht en zin om je onderwijskennis te updaten? Klasse kreeg een berg leestips van lerarenopleiders. Welke pik jij uit de boekenstapel?
Teambuilding tijdens een online vergadering? Het kan! Met deze virtuele achtergronden en doe-tips creëer je een samen-gevoel vanuit je kot.
Leraar Sara Loobuyck gunt ons een warme blik achter haar scherm. Haar cursisten NT2 spartelen om de live les te volgen, maar ze zetten door!
Geef je met kerst examens voor alle vakken? Hoe bepaal je welke doelstellingen je wil evalueren? Kan je examens op afstand organiseren? Stel je beter de klassenraad uit om tijd te kopen? En moet je nu al over de examenplanning communiceren? Pedagoog Pedro De Bruyckere licht toe.
Scholen zijn open na een verlengde herfstvakantie. “Een berekend risico, maar we laten onderwijsmensen niet los”, stelt biostatisticus Geert Molenberghs.
Hoe kan je armoede op school herkennen en aanpakken? Met deze signalenlijst en tips van armoedeorganisaties maak je werk van een sterk armoedebeleid.
‘Mondmaskers? Nutteloos!’: vaak ontwijken leraren het coronadebat. Bang voor oeverloze discussies? 6 tips voor een goed debat: Ruben Mersch.
Data verzamelen om leerachterstand in te schatten en bij te werken is dit schooljaar extra belangrijk. Hoe meet je de beginsituatie en organiseer je remediëring? Provil Lommel doet het zo.
Leesplezier in de OKAN-klas of bso. Veel leraren willen wel, maar vrezen voor de motivatie. Onterecht, ontdekten 3 studenten lerarenopleiding met hun bachelorproef. “Het materiaal op hun leesniveau is gewoon te kinderachtig.” Daar deden ze wat aan.
Het ondersteuningsnetwerk Onaplus geeft tips om jouw klas autismevriendelijk te maken. Meteen goed voor al je leerlingen.
Van ‘we sluiten je op’ naar ‘ik ga je iets leren’: hoe geef je les in gesloten jeugdinstelling De Grubbe? Het verhaal van Stijn en zijn collega’s.
Veel leerlingen van directeur Thijs weten wat armoede is. Een armoedebeleid met soep, ‘ons kent ons’ en gespreide facturen.
Corona is er nog altijd in schooljaar 2020-’21. Er zijn duidelijke draaiboeken, maar toch zitten leraren nog met concrete vragen. Lees de meest prangende van het moment.
Wist je dat een autismevriendelijke wereld op school start? Dat je maar 1 basisregel moet onthouden? En dat je eerder de leerling dan de context moet aanpassen? Autisme Centraal somt 10 dingen op die je nog niet wist over een autismevriendelijke school.
Armoede is een kluwen van oorzaken en gevolgen. Je raakt er niet snel op eigen kracht uit. Als leraar kan je wel degelijk het verschil maken. Leer daarom armoede beter kennen. Klik op de muntstukjes in het web.