
Meegroeien met je leerlingen: “Ik ben veel meer dan die van chemie”
Deze leerlingen hebben voor ‘kleine’ richtingsvakken 4 jaar lang dezelfde leraren. Over pro’s én uitdagingen van die keuze: chemieleraar Yati.
Deze leerlingen hebben voor ‘kleine’ richtingsvakken 4 jaar lang dezelfde leraren. Over pro’s én uitdagingen van die keuze: chemieleraar Yati.
Handelingsplanning is het fundament van buitengewoon onderwijs. 5 logische fasen en een aanpak op maat van elk kind: MPI Vindingrijk op zoek
Als leerlingen zonder geldige reden wegblijven van school, dan is dat spijbelen. Het Ministerie van Onderwijs onderscheidt 4 soorten spijbelaars.
Leerlingen inspraak geven over de manier waarop zij graag leren, motiveert hen. En als leraar groei je van hun feedback. 10 tips.
Over leerstrategieën met effect: expert Kristel. Hoe je dat in de klas aanpakt: Tim, Li’s, Els en Christophe. En als team? Directeur Conny.
Leraren hebben allesbehalve een 9 to 5. Maar wanneer doe jij al dat schoolwerk? Hoeveel stress bezorgt dat jou? En waarvoor moet jij opletten?
Sociale media leggen veel druk op vriendschappen bij jongeren. “Als leraar kan je leerlingen er verstandig mee leren omspringen. Dan helpt het als je mee bent.” 5 dingen die je nog niet wist.
VRT-journalist Björn Soenens loodst Journaal-kijkend Vlaanderen door het kluwen van de Amerikaanse politiek en bijbehorende moddergevechten. Vastberaden en genuanceerd. “Mensen leven in een wereld die ze steeds minder begrijpen. Het is de taak van journalisten en leraren om het volledige verhaal te brengen.”
Waarom fluostiften niet helpen en effectief leren enkel lukt als je leerstof actief verwerkt: expert Tine Hoof legt het uit in deze video.
Waarom voorbeelden tonen en scaffolding effectieve leerstrategieën zijn? Expert Tine Hoof legt het uit in deze video.
Kleuterleraar Els benut de kracht van voorbeelden en scaffolding. Expert Kristel legt uit waarom je met voorbeelden in je les meer effect haalt.
Hoe boost je het leerproces van je leerlingen, in de klas én thuis? Tim Surma en Tine Hoof (Expertisecentrum voor Effectief Leren) leggen in deze videoreeks glashelder uit welke leerstrategieën werken en waarom.
Waarom gespreid in de tijd leerstof oefenen beter is? En waarom herhalen én vergeten nuttig zijn: expert leerstrategieën Tine Hoof (EXCEL) legt het uit in deze video.
Christophe benut de kracht van toetsen als effectieve leerstrategie. Expert Kristel legt uit waarom je leerlingen leren uit elke oefentoets.
Toetsen niet alleen inzetten om te evalueren, maar ook als effectieve leerstrategie. Expert Tine Hoof (ExCEL) legt uit waarom in deze video.
Je lessen beter maken en leerlingen helpen studeren met effectieve leerstrategieën? Gebruik deze 4 fiches als handig overzicht bij elke lesvoorbereiding of vakgroepoverleg.
Teambuilding tijdens een online vergadering? Het kan! Met deze virtuele achtergronden en doe-tips creëer je een samen-gevoel vanuit je kot.
Door corona zulllen leerlingen hun examens extra pittig beleven. Leerlingenbegeleider Nathalie Heurckmans van GO! Atheneum Terveuren geeft tips om hun examenstress op te vangen.
Na de zelfdoding van een leerling in coronatijd, ontfermt leraar Diane zich over het rouwproces op school. Lees mee in haar dagboek.
De ambitie en drive waren groot tijdens de zomerscholen. Doelstellingen finetunen en maatwerk aanbieden is een groeipunt, stelt onderzoeker Pieter Verachtert (Thomas More) in zijn rapport. Maar 1 ding is zeker, volgende zomer zijn ze er weer.
Met de motivatiemeter ontdek jij hoeveel leergoesting je leerlingen hebben voor jouw opdracht of vak. Zo weet jij welke didactische ingrepen nodig zijn om de motivatie op te krikken. En dus leerwinst te boeken.
Scholen zijn open na een verlengde herfstvakantie. “Een berekend risico, maar we laten onderwijsmensen niet los”, stelt biostatisticus Geert Molenberghs.
1 op de 5 leerlingen (14-18 jaar) gokte al eens voor geld. Hoe weet je of je leerlingen gokken? En hoe maak je het thema bespreekbaar?
Hoe kan je armoede op school herkennen en aanpakken? Met deze signalenlijst en tips van armoedeorganisaties maak je werk van een sterk armoedebeleid.
‘Mondmaskers? Nutteloos!’: vaak ontwijken leraren het coronadebat. Bang voor oeverloze discussies? 6 tips voor een goed debat: Ruben Mersch.
Kromme zinnen, beperkte woordenschat of moeite met instructies. Hebben jouw meertalige leerlingen tussen 4 en 10 er last van? Screen ze op een taalontwikkelingsstoornis.
Een schakeljaar In buso-school De Passer geeft jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) extra begeleiding, tools én vertrouwen om na het secundair een volgende stap te zetten.
Van ‘we sluiten je op’ naar ‘ik ga je iets leren’: hoe geef je les in gesloten jeugdinstelling De Grubbe? Het verhaal van Stijn en zijn collega’s.
Veel leerlingen van directeur Thijs weten wat armoede is. Een armoedebeleid met soep, ‘ons kent ons’ en gespreide facturen.
Corona is er nog altijd in schooljaar 2020-’21. Er zijn duidelijke draaiboeken, maar toch zitten leraren nog met concrete vragen. Lees de meest prangende van het moment.