oude affiche over roken

De expo 'ROOK' in het Huis van Alijn in Gent brengt de mentaliteitsverandering in beeld en toont hoe en waarom we anders tegen roken zijn gaan aankijken. Talrijke foto’s, home movies en voorwerpen getuigen over de plaats die roken inneemt in het dagelijks leven. Vroeger en nu.

Dit is geschikt voor:

 • Halve dag
 • Persoonlijke ontspanning
 • Schooluitstap
 • Slecht weer

Jouw korting of voordeel

Enkel met een geldig Lerarenkaart-nummer kan je dit voordeel zien.
Niet telkens opnieuw je nummer invullen? Maak nu jouw Klasse-profiel aan. Je krijgt nog een mail met alle info.

Wat is dit?

Dit veld is leeg.

Voor je klas

Doelgroep

Aanbod voor leerlingen vanaf 12 jaar.

Omschrijving

Voor het secundair onderwijs biedt het museum in deze expo een interactieve rondleiding aan. Alle graden, stromingen en richtingen zijn welkom.

De expo toont jongeren de evolutie in de mentaliteit rond roken. Thuis, op het werk, op restaurant, in de trein, in de klas … In een niet zo ver verleden werd overal gerookt. In de huidige tijdsgeest daarentegen is rookvrij haast overal de norm. Toch blijft het, ondanks de vele preventiecampagnes, voor veel jongeren aantrekkelijk, stoer of sexy om te roken.

In de expo zie je bijvoorbeeld een foto van een communicant die zijn eerste pijp cadeau krijgt, een affiche uit de jaren ’30 die roken als sportief voorstelt (‘Sportmannen! rookt sigaretten Diana’), maar ook anti-reclames (‘Bob, ik heb kanker’), een filmpje uit de jaren ‘60 waarin gretig gerookt wordt in de kraamkliniek, de tijdlijn waarop te lezen is dat (pas) vanaf 2004 treinen rookvrij moeten zijn, getuigenissen over de eerste en laatste sigaret …
Deze en vele andere beelden, opnames en objecten zetten jongeren aan tot reflectie en gesprek. Het geeft hen een historisch kader en bewustzijn, daagt hen uit kritisch te kijken naar beelden en reclame, en nodigt uit tot het leggen van verbanden met de hedendaagse rookmentaliteit. Heeft de hedendaagse dampwinkel de tabakswinkel van vroeger vervangen? De inzichten die de jongeren tijdens een bezoek aan expo verkrijgen, kunnen bijdragen tot rookpreventie.

Allerlei activerende werkvormen (kijken, reflectie, quiz, gesprek, creatieve opdrachten, peer-to-peer opdrachten …) maken de rondleiding interactief.

Na het bezoek aan het museum kunnen scholen in de klas verder aan de slag met een educatief pakket, ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven in samenwerking met Het Huis van Alijn. Informatie en methodieken worden in 7 thematische lessen gebundeld. Met het oog op preventie komen, naast de geschiedenis van het roken, o.a. ook beeld- en mediakritiek aan bod, de invloed van reclame, de truken van de tabaksindustrie, desinformatie rond roken en de kostprijs ervan.

Het lesmateriaal is downloadbaar via de website van het Huis van Alijn. Er is ook een tijdlijn met de belangrijkste gebeurtenissen en wetswijzigingen in de 20ste en 21ste eeuw beschikbaar.

Prijs van een bezoek met je klas: 75 euro (inclusief museumtoegang + gids) - maximaal 20 deelnemers per gids - maximaal 2 groepen tegelijk.

Reserveer bij voorkeur 3 weken vooraf via het online formulier of T 09 210 10 75 (BoekjeBezoek)

Past bij deze vakken

 • Geschiedenis & cultuur
 • Handel & economie
 • Levensbeschouwing
 • Muzische vakken
 • Taalvakken
Uitstappen en reizen

1 x per maand het beste van de Lerarenkaart?

 • Inspiratie voor een uitstap
 • Altijd op de hoogte van lerarendagen
 • Geen enkele gemiste aanbieding