Vlaanderen
Klasse.be

Museum en Expo

Expo Van crabbelinge tot carton. Tekeningen van Bruegel tot Rubens

Schilderij van Jacob Jordaens: 'de koning drinkt'
Werk van Peter Paul Rubens: 'Hercules en de leeuw'
Aangespoelde vinvis

De expo Van crabbelinge tot carton. Van Bruegel tot Rubens toont de 100 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties in het Museum Plantin-Moretus. Een schetsboekje van de 12-jarige Rubens, het meterslange Panorama van Zeeland van Anthonis van den Wijngaerde of de zeldzame Italië-schetsboekjes van beeldhouwer Pieter Verbruggen. Topstukken en onbekende prenten illustreren wie, waarom en hoe men in de 16e en 17e eeuw in onze contreien tekende.

Van vrijdag 17 november 2023 t.e.m. zondag 18 februari 2024


Programma voor je klas

Doelgroep

Vanaf 5 jaar.

Omschrijving

In het kader van de expo Van crabbelinge tot carton. Van Bruegel tot Rubens organiseert het Museum Plantin-Moretus geen specifiek educatief aanbod. De zalen én de werken zijn eerder klein en fragiel.

Er is wel veel aandacht besteed aan toegankelijke informatie, een tekenruimte en een randprogramma voor individuele bezoekers. Denk aan een Engelstalige lezing door curator Virginie D’haene, exclusieve teken-nocturnes, krabbelzondagen of een wetenschappelijk congres.

Het Museum Plantin-Moretus is als historisch gebouw slechts gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers en buggy’s. Het gelijkvloers brengt wel het hele verhaal, mooi afgerond. De expo Van crabbelinge tot carton. Van Bruegel tot Rubens vind je daar.

Individuele bezoekers genieten op 3 Makkelijke Maandagen bovendien van een toegankelijk of prikkelarm bezoek aan de expo. Extra inspanningen nemen dan zoveel mogelijk drempels weg voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking.

Combineer deze expo met een bezoek aan de permanente collectie in het Museum Plantin-Moretus. Daarbij sluiten voor elke leeftijd wel actieve, speelse en leerzame rondleidingen of creatieve ateliers rond boeken, drukken en tekeningen aan. Heb je een klas met bijzondere vragen? Of ben je bezig met een project? Vraag naar een aangepast programma, op maat van je groep.

Begeleid je liever zelf je leerlingen? Dat kan ook. Inspiratie en educatief materiaal vind je in de toolbox voor leraren. Leerlingen mogen ook komen tekenen in het museum.

Past bij deze vakken

 • Esthetica
 • Geschiedenis & cultuur
 • Kunstgeschiedenis
 • Techniek & praktijk
 • Wiskunde & exacte wetenschappen

Jouw voordeel

Gratis met je Lerarenkaart in plaats van 12 euro.

Voorwaarden
 • Bestel je gratis Lerarenkaart-ticket online.
 • Toon je Lerarenkaart aan het onthaal.

Waar?

kaartje

Expo Van crabbelinge tot carton. Tekeningen van Bruegel tot Rubens
Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22
2000 Antwerpen
België

Plan je route

Contact

Algemene contactgegevens

Educatieve gegevens

Voorzieningen

 • Brochure in gesproken vorm
 • Gedeeltelijk toegankelijk met een rolstoel
 • Klapstoelen beschikbaar
 • Voorzieningen voor hulp- en geleidehonden
Voeg dit voordeel toe aan je bewaarde voordelen

Log in om te bewaren