Vlaanderen
Klasse.be
Zicht op binnenplein Maagdenhuis Antwerpen
Zaal met schilderijen en kleding
Meisje doe opdracht in Maagdenhuis

Het Maagdenhuis was vroeger een weeshuis voor meisjes, ‘maegdeckens’ genoemd. Je ontdekt er de verhalen van de weesmeisjes, de vondelingen en de geschiedenis van de Antwerpse armenzorg. De kunstcollectie met topstukken van Rubens, Jordaens en van Dyck passen goed in dat verhaal.

Jouw voordeel

Gratis met je Lerarenkaart in plaats van 8 euro.


Programma voor je klas

Doelgroep

Vanaf 7 jaar.

Omschrijving

Met het scholenprogramma ‘Kant en Clara’ treed je met je klas in de voetsporen van de weeskinderen. Het is een belevingspakket met interactieve rondleiding, inleefspel en workshops.

Tijdens de interactieve rondleiding dompelt het Maagdenhuis je onder in het leven van een weeskind. Je maakt kennis met Houten Clara, zelf ook een weesmeisje, en leert wat de kinderen hier precies deden. De weeskinderen vertellen hun verhaal. Soms krijgen ze een stem, soms een naam. Jouw verbeelding vult de rest in.

Wat betekent het om als weeskind op te groeien vroeger en nu? Ook vandaag zijn er – jammer genoeg – nog steeds kinderen en jongeren die het niet makkelijk hebben. Via een boeiend inleefspel ondervind je aan den lijve hoe het voelt om een stempel opgedrukt te krijgen. Je ervaart dat het nest waarin je geboren bent, mee de kansen bepaalt die je krijgt in onze samenleving. Het inleefspel is beschikbaar voor leerlingen vanaf 12 jaar.

Tijdens een workshop vingerhaken leert Houten Clara je de kneepjes van het vak om zelf een bloem te vingerhaken. Zo proef je van het handwerk dat de meisjes soms uren aan een stuk deden. Ga je liever aan de slag met het oude – misschien wel saaie – uniform van de weeskinderen? Met wasco’s en speciale verf pimp je de wezenkledij en maak je er een unieke, kleurrijke outfit van.

Op de site lees je meer over de verschillende onderdelen van dit programma en kan je zelf je bezoek samenstellen. De activiteiten kunnen – met uitzondering van het inleefspel – makkelijk aangepast worden aan verschillende leeftijden en doelgroepen (van lager en secundair onderwijs tot NT2-groepen).

Hier vind je de programmabrochure en kan je alvast een promofilmpje bekijken. Dit programma is beschikbaar van 1 februari tot en met 28 juni 2024. De activiteiten zijn gratis voor leerlingen in schoolverband en leerkrachten (met een geldige lerarenkaart). Reserveren is noodzakelijk.

Past bij deze vakken

  • geschiedenis
  • kunsten

Waar?

kaartje

Maagdenhuis
Lange Gasthuisstraat 33
2000 Antwerpen
België

Plan je route

Contact

Algemene contactgegevens

Educatieve gegevens

Voorzieningen

  • Toegankelijk met een rolstoel
Voeg dit voordeel toe aan je bewaarde voordelen

Log in om te bewaren