Gezonde School

Middelheimmuseum

Log in om te bewaren.

Middelheimmuseum - Boom in park

Het Middelheimmuseum is een uniek kunstpark in Antwerpen. Je geniet er van meer dan 100 jaar moderne en hedendaagse beeldhouwkunst en van boeiende tentoonstellingen in een parkomgeving.

Jouw korting of voordeel

Enkel met een geldig Lerarenkaart-nummer kan je dit voordeel zien.
Niet telkens opnieuw je nummer invullen? Maak nu jouw Klasse-profiel aan. Je krijgt nog een mail met alle info.

Wat is dit?

Dit veld is leeg.

Voor je klas

Doelgroep

Aanbod voor leerlingen vanaf 4 jaar.

Omschrijving

Rondleidingen en creatieve ateliers voor groepen leerlingen van alle leeftijden.
 • Voor kleuters van 4 tot 6 jaar zijn er twee actieve, speelse en leerrijke kunstontdekkingstochten: 'Muzzzé, Gust en de tovenaar' en 'Muzzzé, Gust en de heks'. Dit zijn twee verhalen die een eigen route volgen en een eigen creatief atelier aanbieden. Je kan vooraf een gratis praktijkhandleiding downloaden.
 • Voor leerlingen van 5 tot 12 jaar is er de rondleiding 'Muzzzé', een ontdekkingstocht door het beeldenpark aan de hand van tien koffertjes en tien thema’s. Je kan ook gaan voor een creatief atelier. Daarin maken de kinderen met een museumgids een driedimensionaal werkstuk met klei, hout, mergelsteen en natuurlijke materialen. Daarnaast is er de rondleiding 'Natuur & Kunst' voor leerlingen van het 4de tot het 6de leerjaar, een interactieve rondleiding over het belang van kunst, bomen en buiten spelen. Ten slotte is er 'Beeldig lopen'. Via een 2 kilometer lange route ontdekken je leerlingen al lopend de kunstwerken en de prachtige omgeving van het museum.
 • Voor leerlingen van 12 tot 18 jaar zijn er heel wat opties. Je kan vooraf al een gratis STEM-tool downloaden. Tijdens de interactieve rondleidingen 'WYSIWYG' zijn de 'wyg' (een vierkant blad papier dat wordt gevouwen tot een spelvorm) en de Middelheim app het centrale uitgangspunt. De 'Heavy Metal' rondleiding is geschikt voor leerlingen BSO en TSO. Ze volgen een metaal-rondleiding vanuit de technische aspecten van de beeldhouwwerken om te komen tot het kunsthistorische verhaal. Ten slotte is er een Franstalige rondleiding voor Nederlandstalige leerlingen uit de 3de graad ASO.
 • Voor studenten hoger onderwijs (lerarenopleiding) is er een pedagogische wandeling. De studenten leren werken met kinderen en jongeren door een actieve rondleiding met praktische richtlijnen. Aan de hand van bestaande rondleidingen krijgen zij uitleg. Voor studenten hoger onderwijs (zorgrichtingen) zijn er de rondleidingen 'Meet Me @ Middelheim' voor mensen met dementie.

Past bij deze vakken

 • LO & gezondheid
 • Muzische vakken
 • Techniek & praktijk

Toegankelijkheid

 • Rolstoel ter beschikking

1 x per maand het beste van de Lerarenkaart?

 • Inspiratie voor een uitstap
 • Altijd op de hoogte van lerarendagen
 • Geen enkele gemiste aanbieding