Vlaanderen
Klasse.be
Middelheimmuseum - Boom in park

Het Middelheimmuseum is een uniek kunstpark in Antwerpen. Je geniet er van meer dan 100 jaar moderne en hedendaagse beeldhouwkunst en van boeiende tentoonstellingen in een parkomgeving.


Programma voor je klas

Doelgroep

Vanaf 4 jaar.

Omschrijving

AANBOD VOOR KLEUTERS, KINDEREN, JONGEREN EN VOLWASSENEN


Onvergetelijke lessen krijg je vaak buiten de muren van de school. Voor veel kinderen en jongeren is een schooluitstap naar het Middelheimmuseum een eerste kennismaking met beeldende kunst.

Belangrijke info voor scholen

Tip:

In het museumpark kan je overal picknicken. Bij slecht weer kan dat ook onder de luifel van het kunstwerk Franchise Unit van Atelier van Lieshout. Groepen van meer dan tien personen reserveren best hun plek via tel. 03 288nbsp;33 60 (onthaal) of middelheimmuseum@antwerpen.be.

In de bibliotheek kan je terecht voor opzoekingen in ons uitgebreid archief.


KLEUTERS – Voor kleuters van 4 tot 6 jaar


Met deze praktische handleiding voor leerkrachten kunnen leraren de rondleiding in de klas voorbereiden en verwerken. Met dank aan Sarah Van Peer (bachelorproef lerarenopleiding Thomas More Hogeschool Mechelen). Meer info bij Greet Stappaerts, tel + 32 3 288 33 79, greet.stappaerts@antwerpen.be.

RONDLEIDINGEN Op zoek naar de kunstschat

 • ‘Muzzzé, Gust en de Tovenaar’ en ‘Muzzzé, Gust en de Heks’ zijn twee speelse, leerrijke rondleidingen die kleuters nieuwsgierig maken, met aandacht voor verschillende leerstijlen en talenten en emotionele veiligheid. Beide verhalen volgen een eigen route en eindigen met een bijpassend creatief atelier.


KINDEREN

RONDLEIDINGEN:

 • Met KUNST? NATUURLIJK! voor kinderen van 5 tot 12 jaar, ga je aan de hand van een vijftal kunstwerken kijken de leerlingen kritisch naar kunst, naar natuur en naar zichzelf. Een gids leidt de groep rond doorheen het museum en wakkert bij de sculpturen de discussie aan.
 • In de rondleiding BEELDIG BEWEGEN nemen we alle beweging onder de loep. Die van onszelf, die van de kunstwerken, én de beweging in onze wereld vandaag. – kinderen van 6 tot 12 jaar.


OP EIGEN KRACHT:


JONGEREN


Steam is een tool voor leraren van het secundair onderwijs om zelfstandig en vakoverschrijdend aan de slag te gaan in het museum. Deze tool werd gerealiseerd door stagiaire Karen Vander Elst, lerarenopleiding PO en PKV, Odisse Hogeschool Brussel, 2018-2019 in samenwerking met het Middelheimmuseum.

RONDLEIDING

 • WYSIWYG. EEN INTERACTIEVE KUNSTMETHODIEK VOOR JONGEREN. Voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Nu krijg je meer dan wat je ziet. Beleef het Middelheimmuseum via de ‘wyg’ en de Middelheim app.
 • HEAVY METAL. Voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Een open, interactieve rondleiding waarin we inzoomen op de technische kant van de sculpturen, van concept tot realisatie. Welke bijzondere technieken gebruikte de kunstenaar om deze zware kunstwerken te maken?
 • FRANSTALIGE KUNSTWANDELING. Voor jongeren van 16 tot 18 jaar. Samen kunst beleven met een Franstalige gids. Voor de derde graad ASO en TSO uit het Nederlandstalig onderwijs met Frans als tweede taal.


VOLWASSENEN

RONDLEIDINGEN EN CREATIEVE ATELIERS. Voor NT2 groepen: CVO, CBE – groepen MO: inburgering – groepen vrijwilligers Rondleidingen en creatieve ateliers als taaloefenkans en als plek om samen in groep te praten over kunst en natuur.

Past bij deze vakken

 • LO & gezondheid
 • Muzische vakken
 • Techniek & praktijk

Jouw voordeel

Gratis voor iedereen.

Waar?

kaartje

Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen
België

Plan je route

Contact

Algemene contactgegevens

Educatieve gegevens

Voorzieningen

 • Rolstoel ter beschikking
 • Toegankelijk met een rolstoel
Voeg dit voordeel toe aan je bewaarde voordelen

Log in om te bewaren