Gepubliceerd op
Verhaal

Papa Geert: “De stap naar de kleuterklas is iets speciaals”

Rond de leeftijd van 2,5 jaar is het zover: kinderen mogen voor de eerste keer naar school. Dat is vaak even spannend voor de ouders als voor de kinderen. Tranen aan beide kanten van de schoolpoort. Bereid hen voor. Bekijk samen deze video.

In dit filmpje zie je hoe papa Geert en mama Jolien elk de instap van hún kind beleven.

Van peuter tot kleuter

In de kleuterklas leren kinderen ontzettend veel. Hun taalgebruik wordt rijker, ze leren omgaan met andere kinderen en ook fysiek worden ze uitgedaagd. Kleuterjuf Aurelie (Sint-Aloysiuscollege, Ninove) merkt een groot verschil tussen de start en het einde van het schooljaar: “De kinderen groeien van peuter tot kleuter. Ze worden zelfstandiger en mondiger.”
 

Is dit kind klaar voor de klas?

7 keer per jaar, op de 7 instapmomenten, ziet kinderverzorgster Jo (Kinderopvang De Pagadder, Ganshoren) peuters vertrekken naar de school. “Wij merken dat de meeste kinderen er klaar voor zijn. Ze willen steeds meer zelfstandig doen: aankleden, boterhammen eten … Ze zoeken ook veel interactie met andere kinderen en laten hun fantasie gemakkelijk de vrije loop. Dat zijn signalen.”
 

Help, dat kind draagt nog een luier

Het is belangrijk dat kinderen vooraf oefenen om op het potje te gaan, in plaats van een luier te dragen. Ouders starten best met zindelijkheidstraining nog voor het kind naar school gaat.

Is een kind nog niet zindelijk op de eerste schooldag? Niet alle kinderen zijn daar op 2,5 jaar al klaar voor en zindelijkheid is niet verplicht om te mogen starten op school. “Een kind zal zelf aantonen wanneer het klaar is om op het toilet te gaan”, stelt juf Aurelie. “Stap voor stap werken we samen met ouders aan die zindelijkheid.”

Jouw Lerarenkaart 2022 thuis?*

  • 4 kwaliteitsmagazines met inspiratie van leraren en experts
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, kaartjes ...)
  • Je Lerarenkaart 2022 valt in je brievenbus met het decembernummer
*Betaal vóór 2 november en krijg je Lerarenkaart 2022 thuis (enkel voor rechthebbenden)