Gepubliceerd op
Verhaal

Papa Geert: “De stap naar de kleuterklas is iets speciaals”

Rond de leeftijd van 2,5 jaar is het zover: je kind mag voor de eerste keer naar school. Dat is vaak even spannend voor de ouders als voor de kinderen. Tranen aan beide kanten van de schoolpoort. Maar ook verbazing over de snelle aanpassing en de grote evolutie die kinderen doormaken.

In dit filmpje zie je hoe papa Geert en mama Jolien elk de instap van hún kind beleven.

Ze weet dat er iets op komst is. Maar wat dat juist is? Ik denk niet dat ze dat beseft

Geert Vermeire - Papa van Alisa
 

Van peuter tot kleuter

In de kleuterklas leren kinderen ontzettend veel. Hun taalgebruik wordt rijker, ze leren omgaan met andere kinderen en ook fysiek worden ze uitgedaagd.

Kleuterjuf Aurelie (Sint-Aloysiuscollege, Ninove) merkt een groot verschil tussen de start en het einde van het schooljaar: “De kinderen groeien van peuter tot kleuter. Ze worden zelfstandiger en mondiger.”
 

Is mijn kind klaar voor de klas?

7 keer per jaar, op de 7 instapmomenten, ziet kinderverzorgster Jo (Kinderopvang De Pagadder, Ganshoren) peuters vertrekken naar de school. “Wij merken dat de meeste kinderen er klaar voor zijn. Ze willen steeds meer zelfstandig doen: aankleden, boterhammen eten … Ze zoeken ook veel interactie met andere kinderen en laten hun fantasie gemakkelijk de vrije loop. Dat zijn signalen.”
 

Help, mijn kind draagt nog een luier

Het is belangrijk dat kinderen vooraf oefenen om op het potje te gaan, in plaats van een luier te dragen. Zindelijkheidstraining, heet dat. Ouders starten daarmee nog voor het kind naar school gaat.

Is je kind nog niet zindelijk op de eerste schooldag? Maak je dan geen zorgen. Niet alle kinderen zijn daar op 2,5 jaar al klaar voor en zindelijkheid is niet verplicht om te mogen starten op school. “Een kind zal zelf aantonen wanneer het klaar is om op het toilet te gaan”, stelt juf Aurelie gerust. “Stap voor stap werken we samen met ouders aan die zindelijkheid.”
 

De eerste schooldag

Die eerste schooldag blijft voor veel ouders een aangrijpend moment. “Dat is normaal”, bevestigt juf Karen (Sint-Lutgardis, Ganshoren). “Je komt je kind afzetten in een nieuwe omgeving bij een juf die je niet kent.”

Karen raadt ouders aan om het afscheid zo kort mogelijk te houden. “Dan verdwijnen de tranen het snelst. Wanneer de lesdag begint en de klaspop naar beneden komt, merk ik altijd dat het verdriet van de kinderen heel snel overgaat.”

Nog geen abonnement op Klasse Magazine?

  • Krijg 4 dikke magazines voor maar € 10.
  • In december ontdek je hoe je conflicten kan aanpakken binnen je team.
  • Je Lerarenkaart 2019 valt gewoon in je brievenbus.

*Betaal vóór 25 oktober.
Rechthebbende abonnees krijgen dan zeker hun Lerarenkaart thuisbezorgd.