Kleuterleraar Pris Van Overschelde is Leraar van het Jaar 2024

Maak kennis met de Leraar van het Jaar: Pris Van Overschelde, leraar van de 3e kleuterklas in De Lettertuin in Opwijk. Bij deze 22e editie koos Klasse uit een recordaantal van 19.000 nominaties deze straffe aansteker. Pris legt de lat hoog voor haar kleuters én zorgt voor een wij-gevoel in het team.  

Wie is Pris Van Overschelde? 

Pris werd door collega’s, ouders, familie en vrienden maar liefst 47 keer genomineerd voor Leraar van het Jaar 2024. Ze is “een laaiend enthousiast vuurtje dat mensen in gang trekt”, zeggen collega’s. Een “geboren kleuterjuf met een liefde voor haar job die inspirerend is. Een onmisbare schakel in het team”. 

“Ook voor onze kleuters is ze geweldig: vrolijk, motiverend én consequent”, zo vat mama Karen het samen. “Ze betrekt ons met haar sterke communicatie”, vertelt Mieke. “De foto’s die ze stuurt in WhatsApp zijn zalige gesprekssstarters voor thuis”.  

Kleuterklas vormt basis voor een vlotte schoolcarrière  

“De kleuterklas als ‘veredelde opvang’ waar we vooral spelen, dat stereotype moet eruit”, vindt Pris. “Want we leren hier zo veel, en op een onderbouwde manier. Klankbewustzijn, taalrijke gesprekken, rekenbegrippen … Die zijn nodig voor een vlotte start in het 1e leerjaar. En die basis rendeert hun hele schoolloopbaan.” 

Pris vindt het minstens even belangrijk dat de kleuters gráág naar haar klas komen, zichzelf kunnen zijn en haar vertrouwen. “Een kind met een slechte dag negeer ik niet. Mijn kleuters moeten hun gevoelens durven tonen, daaraan spendeer ik ook tijd. Als ik een kind uit zijn schulp kan laten kruipen, ben ik geslaagd.” 

De nieuwe Leraar van het Jaar krijgt het verder voor elkaar collega’s mee te trekken in nieuwe dingen die ze leerde en uitprobeert. Door hen uit te nodigen in haar klas, door veel te overleggen. “Ze maakt er een samen-verhaal van: wat leer jij van mij, wat neem ik mee van jou”, legt juf Mieke van het 1e leerjaar uit. “We garanderen een vlotte overgang van haar naar mijn klas. En dat is niet evident.” 

Impact op het hele schoolteam 

Ook voor een luisterend oor lopen collega’s bij Pris langs. “Ze is er altijd als je haar nodig hebt”, vertelt Charlotte. “Ze is de lijm in ons team”, bevestigt directeur Christoph. “Vrolijke noot in de lerarenkamer, organisator van teamactiviteiten, maar ook degene die zorgt dat een zieke collega een kaartje krijgt.” Pris’ geheim? “Alleen omdat ik hier 100% mezelf mag zijn, kan ik die rol van aansteker vervullen.”  

“Veel leraren tonen initiatief en nemen collega’s op sleeptouw. Zo krijgen directeurs versterking van leraren die spontaan een leidersrol opnemen. Teamprestaties stijgen, en daarmee ook de kwaliteit van ons onderwijs”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. 

“Dankzij de ‘Leraar van het Jaar’ staan de schijnwerpers terecht op ‘aanstekelijke’ leraren zoals Pris. Hun motiverende impact is niet alleen voelbaar in de klas, maar in de hele school”, concludeert Klasse-hoofdredacteur Hans Vanderspikken.  

Jouw favoriet schopte het niet tot Leraar van het Jaar?

Niet getreurd, je kan je topper alsnog laten weten hoe die het vuur in jou aanwakkert. Maak een gepersonaliseerd kaartje met warme woorden. Want een dankjewel van collega’s, leerlingen of ouders is het mooiste cadeau dat je als leraar kan krijgen.

Wat is ‘Leraar van het Jaar’?

Leraar van het Jaar is een campagne van Klasse om alle onderwijsmensen in de bloemetjes te zetten. Dit jaar ging de jury op zoek naar aanstekers op school: leraren die het vuur aanwakkeren bij leerlingen en collega’s motiveren om mee te doen en te denken. We ontvingen 19.000 nominaties, een record. Uit alle aanstekelijke verhalen kozen we 1 symbolische winnaar.