Sven Arys is Leraar van het Jaar 2023

Maak kennis met de Leraar van het Jaar: Sven Arys, leraar hout aan het Óscar Romerocollege in Dendermonde. Bij deze 21e editie koos de Klassejury uit maar liefst 18.000 nominaties voor deze praktijkleraar. Sven geeft zijn leerlingen vakmanschap en beroepstrots mee. Want praktijkonderwijs verdient zoveel meer waardering. 

Wie is Sven Arys?

Sven werd door zijn leerlingen en collega’s massaal genomineerd voor Leraar van het Jaar 2023. Hij is “een echte stielman die alle vragen van zijn leerlingen kan beantwoorden”. Hij geeft hen “de drive om te werken” mee en “stimuleert hen om te groeien”. Zijn leerlingen “generen zich niet om met hun problemen naar hem te gaan” en “hij vist leerlingen die het moeilijk hebben of dreigen uit te vallen op”. 

“Ik voel hoe fier meneer Arys is nu ik mijn opleiding afrond. Hij gelooft echt in ons, geeft ons een enorme boost. Een leraar met een hart voor hout en een hart van goud”, zo vat leerling Jason Vermeulen het samen.

De Leraar van het Jaar is een praktijkleraar

“De misvattingen over praktijkonderwijs zijn helaas taai: in de brede maatschappij, maar net zo goed in het onderwijs zelf”, vertelt Sven. “Al jaren hoor ik dat elke onderwijsvorm respect verdient. En toch blijven we maar spreken over ‘afzakken’. Alsof je een trapje lager staat als je met je handen werkt.”

Sven hamert er bij zijn leerlingen Hout op dat ze trots moeten zijn op wat ze kunnen. Niet alleen door het te zeggen. Ook door hen maximaal uit te dagen tijdens hun stages en duale trajecten. En door hen aan grotere, levensechte projecten te laten werken. “Voor onze speelplaats timmerden we bijvoorbeeld een aantal moderne zitmeubels met net dat tikkeltje extra. En de stad Dendermonde heeft er dankzij onze leerlingen een 16 meter lange picknicktafel bij. Nuttig en mooi, maar vooral dagelijkse reminders aan hun gouden handen.” 

“In ons beroeps- en technisch onderwijs geven ambitieuze stielmannen en -vrouwen in heel Vlaanderen het beste van zichzelf om te zorgen voor excellente onderwijskwaliteit”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Met de titel ‘Leraar van het Jaar’ willen we de schijnwerpers richten op alle leraren die net als Sven de lat hoog leggen en hun leerlingen de nodige beroepstrots meegeven.” 

“En dat is écht nodig”, voegt directeur Joeri Deblauwe nog toe, “want de markt schreeuwt om vaardige vingers. Bijna elke leerling die hier buiten stapt in het zevende jaar, heeft na de zomer een job. Bedrijven bellen en mailen ons op dit moment al aan de lopende band. Meer trots en minder misvattingen: enkel zo krijgen we het aantal goede vakmensen terug op peil.”

Wat is Leraar van het Jaar?

Leraar van het Jaar is een campagne om alle mensen in het onderwijs in de bloemetjes te zetten. Dit jaar gaat Klasse op zoek naar sterke praktijkleraren. We ontvingen 18.000 nominaties, een evenaring van het vorige recordjaar. Maar liefst 14.500 nominaties kwamen van leerlingen. Uit die vele straffe onderwijsverhalen kiezen we 1 leraar als symbolische winnaar.