Hanne Rosius is Leraar van het Jaar 2022

Maak kennis met de Leraar van het Jaar: Hanne Rosius, lerarenopleider PAV (Project Algemene Vakken) aan PXL Hasselt. Bij deze 20e editie koos de Klassejury uit maar liefst 18.000 nominaties deze lesgever die de leraren van morgen alle kansen geeft. Zo kunnen zij dat op hun beurt ook met hun leerlingen doen.

“Mevrouw Rosius geeft me altijd net dat duwtje waardoor ik in mezelf geloof.” “Zonder Hanne was ik niet de leraar die ik nu ben.” De studenten van de lerarenopleiding aan PXL Hasselt weten wat Hanne Rosius voor hen betekent. En daarom nomineerden ze deze lerarenopleider massaal voor Leraar van het Jaar. 

Lat hoog voor iedereen

De jury van Klasse kreeg erg warme getuigenissen te lezen, over hoe Hanne niemand laat vallen en iedereen helpt uitblinken. “Hanne legt de lat erg hoog. Net omdat ze vindt dat wij die lat voor onze bso-leerlingen later ook hoog mogen leggen. Enkel zo maak je ogenschijnlijk onbereikbare dromen tóch waar.”

“Jonge mensen helpen om hun dromen te realiseren, hen kansen geven, dat is de kern van je taak als leraar”, geeft Hanne aan. “Maar makkelijk is dat allerminst. Wie aan de opleiding PAV begint, kiest bewust voor een extra uitdaging. Taal, wiskunde, economie, de wereld om ons heen: je moet van alle markten thuis zijn. En je kiest voor een carrière in bso. Daar werk je vaak met leerlingen die veel van je vragen als leraar. En voor wie je tegelijk een enorm verschil kan maken.”

Oog voor talent

De instroom in de opleiding PAV is erg divers: van studenten met een vlekkeloos schooltraject tot leerlingen die zelf uit het beroepsonderwijs komen. Kansen geven betekent voor Hanne: daar even overheen kijken en de tijd nemen om studenten in te schatten. 

“Soms stijgen studenten boven zichzelf uit. Worden mensen met een hobbelig parcours steengoede leraren. En soms moet je zeggen: dit is niets voor jou. Ook dan kijk ik naar talenten. Misschien schuilt in die studenten een sterke opvoeder? Of komen hun kwaliteiten op een andere plek wél tot hun recht?”

“Kansen geven vind ik enorm belangrijk. Fijn dat mijn studenten dat gevoeld hebben. En dat zij die kansen op hun beurt aan hun leerlingen kunnen doorgeven als ze straks zelf voor de klas staan.”

Wat is Leraar van het Jaar?

Leraar van het Jaar is een campagne om alle mensen in het onderwijs in de bloemetjes te zetten. Dit jaar is het thema ‘kansen geven’. Klasse ontving 18.000 nominaties, een evenaring van het vorige recordjaar. Maar liefst 15.000 nominaties kwamen van leerlingen. Uit die vele straffe onderwijsverhalen kiezen we 1 leraar als symbolische winnaar. Met Leraar van het Jaar steunt Klasse de campagne ‘Lesgeven is alles geven’.