Klasse voor ouders

De Eerste Lijn

Pesten(± 11 minuten)

Over dit filmpje

3 tot 8% van de kinderen in Vlaanderen wordt ernstig gepest. Dat is ongeveer 1 kind in elke klas. De littekens van pesten blijven levenslang. TV.Klasse spreekt met Kobe die slachtoffer is van pesten, en met Lena die 2 jaar geleden steeds alleen op de speelplaats stond. Gie Deboutte is pestdeskundige en geeft duiding en tips in de reportage: "Hij blijft maar boksen".

Dit filmpje delen


Creative Commons Naamsvermelding-Geen Afgeleide werken 2.0 BelgiëJe mag dit filmpje kopiëren, verspreiden en doorgeven als je TV.Klasse vermeldt als bron en linkt naar het filmpje op de website van Klasse.

26 Reacties op “Pesten”

 1. mijn zoon van werd toen gepest in de kleuterschool,verandering van school deed al wonderen ;-).Nu is hij 11 en is gelukkiger en heeft vrienden die hem liggen.

 2. mijn dochter van 12 werd in de lagere school steeds gepest en daar deed men er niks aan nu zit ze in de humaniora en ik dacht andere school en andere meisjes dit zal beter zijn maar helaas. Elke da

 3. Elke dag word ze gepest . Ze staat elke keer alleen op de speelplaats . S’avonds komt ze wenend naar huis en ze vraagt dan aan mij wat is er mis met mij dat iedereen mij pest. Ik heb dit gemeld op school en nu doen ze nog verder met pesten. Ik weet niet meer wat ik kan doen?

 4. ik ben toen naar het clb geweest met dat probleem en ik moet zeggen ,dat ze mij toen goed hebben geholpen!!!!de school zelf deed ook niets en daarom ben ik verder gestapt .

  in zijn nieuwe school, daar doen ze duidelijk wel iets tegen pesten,wand mijn jongste zoon werd ook gepest vorig jaar en ik heb mij er niets moeten van aantrekken en dat is wel iets he?de school moet er ook de moeite in steken en als dat dan niet is sta je inderdaad met je rug tegen de muur!!!ik geef je een goede raad,ga er verder mee.veel geluk sandra

 5. Mijn dochter is net weer wenend thuis gekomen en de juf doet er niks aan en zei zelfs tegen haar of het niet aan haar eigen zou liggen. Heb net naar de directeur gebeld maar die ging mij terug bellen. Als die niks doet dan ga ik naar het clb. Alvast bedankt voor de goede raad. Nathalie

 6. moet je zeker doen,dat moet je niet zo laten vr. het te laat is!!!!!bij ons heeft het zeker gewerkt en hopelijk bij jullie ook;veel sterkte,groetjes sandra

 7. enne,hou me op de hoogte ūüėČ

 8. De directeur heeft mij terug gebeld en vond ook dat dit niet kon en ging direct de zorgcoordinator contacteren en dan zou ze daar bij die persoon op gesprek komen en hij ging me dan ook nog bellen ,zei hij. Ben eens benieuwd of dit gaat opbrengen. Dan denk je ik stuur haar naar een goede school en dan kom je dit tegen. Groetjes nathalie

 9. Beste allemaal,Pesten is inderdaad een fenomeen dat jaarlijks toeneemt. Als zorgcoördinator van een lagere school dacht ik dat dit eerder sporadisch voorviel. Jammer genoeg moeten we vaststellen dat dit soms al heel vroeg (vanin de kleuterklas begint. vaak achter de rug en
  op de speelplaats. Ze weten de momenten goed te kiezen!) Daarom zou ik langs deze weg alle ouders willen aansporen pestgedrag zo vlug mogelijk aan de school te melden. Samen kunnen we er écht iets aan doen ! vriendelijke groeten Lieve

 10. Mijn dochter ontving vrijdag een sms met hoi slet erop. dan bel je naar de directeur en dan reageert die er zo op alsof het hem niet intereseerd. Ik heb morgen een gesprek met hem op eigen aanvraag. Mijn dochter zit nu al te wenen omdat ze morgen naar school moet. Ik denk dat ik morgen ook het clb contacteer want ik ben dit beu. Ik vraag mij af of die scholen van tegenwoordig nog met hun leerlingen bezig zijn of meer met hun imago!!!!

 11. hey,ja dat gaat wel heel ver he;

  en ik heb ook de indruk dat het al lang bezig is!!!!!!dan is het clb toch de laatste oplossing denk ik en dan maar hopen dat je er iets aan hebt nat.
  ik pers.heb er nu geen last meer van en mn jongens zijn er wel sterker uit gekomen,ze laten hun niet meer doen ook ,maar ik leef wel met je mee hoor,en als de school niets doet dan zou ik van school veranderen en heel snel,en wie weet lukt het dan wel vr je dochter om gelukkig te zijn??????een tip(negeren,van haar afbijten en tonen dat ze niet bang is van hun kan wel helpen????,)anders weet ik het ook niet meer ;-(

  groetjes en veel geluk!!!sandra

 12. Het is heel belangrijk dat men er tegenin gaat. Pesten mag helemaal niet. Samen moet men hier tegen aan. Ouders die een klein verdachte hebben dat de kinderen pesten ter last vallen moeten direct contact opnemen met de directie. Men moet bemiddelen tussen de offer en de dader.

 13. maar bij dit geval doet de school niets en dan moet je zeker verder mee(clb)of school veranderen!!!!!!!!!

 14. beste, pesten is verschrikkelijk vele kinderen zijn er zelfs erg bang voor dat ze gepest gaan worden.Door pesten krijgen kinderen faalangst.
  groeten
  sara

 15. Pesten is een verschrikkelike plaag. Mijn 14 jarige dochter is een slachtoffer van pesten op school. Bedreigingen, mishandelingen, vernedering,gsm berichten, cyberpesten op Facebook,etc..ze heeft en nerveus wrak, huilen, niet slapen, niet eten, heeft paniekanvallen en denk dat het beste is sterven. Mijn man en ik sprak met de schooldirecteur en ze spraken met de daders, maar niet met de ouders. Mijn dochter en we hadden een asfpraak met de schoolpsycoloog maar tot nu toe geen positief resultaad omdat pesten blift. Ik heb de indruk dat ze niet interesseren gezet in het oplossen van de situatie. Mijn dochter is erg depressief en niet willen gaan naar school. Ik heb een bewijs van de dreigen en cyberpesten op Facebook, en ik denk nu kan ik allen naar de politie gaan. Eerste is de mentale en fysieke gezondheid van onze kinderen. De school moet een veilige plek voor onze kinderen en niet een steiger :-(, de ouders moeten hulp zoeken uit de wet, is de recht van onze kinderen en onze. Als wie onze kinderen beschermen , wie gaan doen? Niemand! Veranderen van scholen is een goede oplossing voor de vreden voor onze kinderen maar het bestezou zou zijn dat scholen sterk zullen sancties toe te passen om deze sociale plaag te corrigeren. Zinj de pestkoppen die moet naar pycholoog gaan en niet de slachtoffers. Zijn de pestkoppen die moeten leren andere te respecteren.

 16. Dag ouders van gepeste kinderen.

  Ik versta heel goed jullie frustatie. Ik ben 40 jaar oud en vroeger toen ik 10-15 jaar was , ook heel heel veel gepest. !!! Toen werd er niet veel naar gekeken. Met als gevolg dat je een trauma hebt als je 30-40 jaar bent en met de enige wens, het zal niet waar zijn dat mijn kind gepest wordt.

  ik was allergisch aan pesten. Ik heb nu 3 kinderen, 10-9 en 6 jaar.
  Mijn 2e kind werd verbaal gepest!!
  Mijn oudste zoon is zelf een pester!! Het is verschrikkelijk gepest te worden maar ook heeeeel verschrikkelijk om een zoon te hebben die pest. Als je er vroeg bij bent dan kunnen we dit samen op lossen. Maar waarom hij dit doet, raar maar waar, om erbij te horen, omdat hij heel onzeker is en een heel klein hartje heeft. Misschien is het eens tijd om stil te staan waaarom bepaalde kinderen pesten. Wij hebben gelukkig een goede school, waarin de juf en directie wil meewerken en ons en het kind ook verstaat.. Want de vraag is waarom pesten kinderen of pubers elkaar. Dat is de startvraag. En als ouder niet uw kind als schoonste kind zien. Het heeft ook zijn tekortkomingen, maar goeie hulp van school en ouders is levensnoodzakelijk!!!

  Veel succes aan alle gepeste kinderen en ook aan ouders van pesters, die staan meestal in de kou!!

 17. hoi,

  mijn dochter werd de voorbije maanden eveneens gepest. Eerst twijfelde ik aan haar verhaal. Want … ok√© de jongens hadden haar geschopt maar wat had zij eerst gedaan. Ik ben zelf ook leerkracht en ik weet dat het niet gemakkelijk is om bij ruzies de ware toedracht te weten.
  Maar toen mijn dochter met blauwe plekken naar huis kwam, vond ik het té ver gaan.
  Ik heb eerst de juf gebeld en kort nadien een gesprek gehad met de zorgcoördinator. Vanaf dan heeft deze laatste juf een anti-pestprogramma opgestart. Wekelijks worden zowel mijn dochter (apart) en nadien de pesters en vriendinnen van mijn dochter uitgenodigd voor een gesprek.
  Er wordt dus echt kort op de bal gewerkt en tijd ge√Įnvesteerd in het probleem.
  Knap werk, dus!
  Zelf hebben we besloten met mijn dochter even langs te gaan bij een therapeut zodat zijzelf in de toekomst sterker kan staan in haar schoenen. Hopelijk kan zij ervoor zorgen dat dit haar niet meer overkomt.
  Ik denk dus dat het belangrijk is om met beide partijen te werken. De pesters en gepesten, niet samen want dat is te confronterend.

 18. onze zoon van 10 word al sinds zijn 8 ste gepest. gewoon omdat hij en heel gevoelige jongen is. dit is al regelmatig gemeldt en dan volgt er een gesprek in de klas om de pesters aan te pakken. maar na zo’n gesprek wordt hij nog harder aangepakt. via een therapeute zijn wij nu met een heen en weer schriftje bezig zodat de juf weet wat er omgaat zonder dat onze zoon dit steeds moet gaan “klikken” aan de juf. resultaat de juf leesde het schriftje luidop voor in de klas om het eens over dat pesten te hebben met naam en toenaam. gevolg weer gepest. hij gaat sinds zijn 9 de naar een therapeute om hem weerbaarder te maken en zich verbaal te kunnen stellen. vorig week was het weer prijs. hij kwam al weenend naar huis. zijn papa is toen vol woede naar de juf gegaan dat dit nu eindelijk eens moest stoppen. zegt de juf doodleuk dat onze zoon dit in het vervolg moet komen zeggen omdat ze niet wist dat hij gepest werd. daar zou je toch van ontploffen als je weet dat ze de werking van het heen en weer schriftje heeft uitgelegd gekregen door ons en de therapeute

 19. Ik ben het eens met wat Joke zegt: dat pesters en gepesten moeten behandeld worden. Apart.
  Toen ik een jaar geleden bij mijn dochter op school een gesprek met de direkteur ging voeren over het aanpakken van het probleem, niet omdat mijn dochter gepest werd maar omdat er snelle technieken bestaan om pesterijen de kop in te drukken, keek hij me verbaasd aan en zei me dat pesten op zijn school niet voorkwam. Ik kon mijn oren niet geloven. Knap staaltje van ontkenning dus…
  Pesters zijn, als je het mij vraagt, degene met een probleem. Laag zelfbeeld, gebrek aan aandacht thuis,… vul maar in… het is in ieder geval een uitwerking van een frustratie op persoonlijk vlak.
  Door de vinger op het probleem te leggen en naar deze kinderen te luisteren kan er constructief gewerkt worden en een einde gemaakt worden aan dit wangedrag.
  Traumatische herinneringen neutraliseren en negatieve emoties rondom het gepest worden is een doeltreffende interventie voor gepesten. Dit kan op een snelle manier gebeuren en daarmee wordt uitgesloten dat kinderen dit voor de rest van hun leven meeslepen.
  Na deze behandelingen kunnen beide partijen in contact gebracht worden en kan er zelfs normaal sociaal contact ontstaan.

 20. Hallo iedereen,
  Kinderen kunnen heel hard zijn voor elkaar, en soms zonder goed te beseffen hoeveel pijn ze er een ander kind mee doen. Mijn zoon werd ook gepest. Een kind uit zijn klas trok tot 2 keer toe een T-shirt kapot. Ze zijn 8 jaar! Waar gaan we naartoe?
  De juf op de speelplaats heeft niks gezien. Je kind gaan afhalen en het zien wenen is voor mij als mama verschrikkelijk.
  Ik heb er met de directeur over gesproken. Het kind die pest heeft het moeilijk, kreeg ik als antwoordt?! Hij wil de T-shirts vergoeden, maar daar gaat het mij niet over. Ik wil dat mijn kinderen zich goed voelen op school. Onlangs zijn we verhuist, en had mijn kinderen naar hun school die zij gewoon zijn laten verder gaan, ook al moet ik 56km per dag rijden.
  Vorige donderdag hebben ze hem geduwd en kwam hij naar huis met een schrammen op zijn buik.
  Weer hebben ze niks gezien. Mijn zoon wil niet meer eten, huiswerk maken is een marteling.
  Ik ben naar de arts geweest, en de kinderen zijn thuis tot en met 30juni. Ik laat hen nu inschrijven op een school in de buurt, in de hoop dat het beter zal gaan. De school echter kan mijn standpunt niet begrijpen. Voor 1 kind dat pest, zou ik mijn kinderen niet mogen weg halen. Ze gaan hun andere vriendjes missen.
  Kan iemand mij raad geven?
  Groetjes mama van K en A

 21. Het is jammer dat het fout gelopen is op je vorige school, maar kinderen zijn flexibel en maken snel nieuwe vriendjes. Een school in de buurt maakt het ook makkelijker om met andere kinderen af te spreken. Dat komt wel goed.

 22. Mama van K en A,

  Ik zou je willen aanraden een EFT Praktitioner te zoeken bij jou in de buurt. Je kinderen van school veranderen brengt niet altijd soelaas. De school waar mijn dochter gaat steekt (ook) haar kop in het zand wat pesten aangaat. Op mijn aanbieding om belangeloos met de kinderen te werken en het pestprobleem aan te pakken met EFT antwoordde de direkteur:’Pesten? Dat gebeurt hier op school niet. Dat komt hier niet voor.’ Van het CLB kreeg ik ook geen toestemming. Terwijl iedereen roept dat het welzijn van de kinderen voorop staat!
  Dat de juf of meester pesten niet altijd ziet daar kan ik me wel iets bij voorstellen. De kinderen die zich schuldig maken aan pestgedrag weten verdraaid goed wanneer ze moeten toeslaan.
  Wil je weten waar in jouw buurt een EFT Praktitioner zit (om je kind op een zachte manier assertiever te maken) dan mag je me bellen op 04.97.175.460 Ik geef je dan ook graag meer uitleg over EFT.

 23. mijn zoon werd heel hard gepest ik kon het niet geloven zo hard !!!!!

 24. hallo,

  als kind werd ik zelf meermaals gepest. Ik kwam in een andere klas van dezelfde school terecht maar had geen vriendjes. Het was in het vijfde leerjaar en de andere leerlingen kenden elkaar van kinds af . Ik voelde me buitengesloten. De leerkracht was ook nieuw in de school en probeerde me te steunen maar dat werkte averechts want ik werd het favorietje van de meester genoemd en werd op de speelplaats buitengesloten en soms kwamen ze dan allemaal rond me staan en me bedreigen en namen noemen. Ik wist niet wat ik er mee moest. Gelukkig ben ik het jaar daarna terug naar een andere klas gegaan waar het weer wat beter was maar eens in het middelbaar kwam ik sommige van hen terug tegen en begon het opnieuw . Vuilbak, capote….. om maar een paar te noemen. Het heeft heel wat littekens gelaten maar wat ik me nu nog steeds afvraag is waarom ik het toen zelf niet aan m’n ouders heb verteld. Ik vermoed dat het vooral uit schaamte was en omdat ik m’n ouders niet tot last wilde zijn. Ze hadden al genoeg problemen en het lag tenslotte aan mezelf dacht ik…. Nu ben ik een volwassen vrouw en heb ik het een plaats gegeven hoewel het wel aan m’n zelfvertrouwen soms knaagt. Dat merk ik als ik bij nieuwe mensen kom. Maar ik heb zelf een dochtertje van zes jaar en ik merk dat zij ook heel lief, sociaal en vooral erg gevoelig is. Ik heb vooral schrik dat ze het me ook niet zal vertellen en het voor me zal verbergen als het zo moest zijn (want ik vermoed dat ik het ook altijd voor m’n ouders heb proberen te verbergen,.. uit schaamte denk ik, omdat dat ik dacht dat ze gelijk hadden…. en m’n ouders hebben het nooit aan me gemerkt). Ik hoop uiteraard dat ze dit nooit moet meemaken maar soms denk ik dat iedereen al wel eens gepest/geplaagd wordt want waar ligt de grens tussen plagen en pesten …. voor kinderen is dit niet altijd even duidelijk. En voor de slachtoffers ook niet…. Ik wil m’n dochter vooral weerbaarder maken en duidelijk maken dat ze alles mag en kan vertellen maar je bent het nooit echt zeker h√©. Een goed contact met de school zal wellicht een begin zijn…

 25. mijn kleinzoon word gepest op school weeral want hij is al van school verandert.mijn kleinzoon is 11jaar maar is klein en mager .als ze hem pesten gebruikt hij franke woorden om zich stoer voor te doen zelfs de juf moet van dat kind niks hebben omdat er het volgende is voorgevallen.ze krijgen 3waarschuwingen en dan volgt er een nota men kleinzoon niet die krijgt direct een nota toen hij tegen de juf zei dat hij dat niet eerlijk vond de juf zei dat hij moest zwijgen en toen is zijn bom gebarsten en heeft hij tegen de juf gezegt dat hij ze bond en blauw ging slagen dat kan niet dat weet ik ook wel maar stel u eens in zijn plaats altijd maar gepest worden en dan een juf dieje niet moet.nu beweert die juf dat ze niet meer gerust is met hem in de klas (we hebben het hier over een kind van 11jaar met ne grote mond maar die bang is als je op de grond stampt)we zitten met de handen in ons haar want hij moet daar nog een half jaar bij in de klas zitten .die juf is bijna 60jaar ik weet ook de kinderen van over 30jaar zijn niet meer de kinderen van nu die hebben andere begeleiding nodig en daar is deze juf niet toe in staat.de klas voelt dat die juf hem niet moet waardoor het pesten niet ophoud want ze willen allemaal op een goed blaadje staan bij de juf.hij steekt zich soms een hele speeltijd weg op de wc om maar niet gepest te worden.met de directeur gaan klappen helpt niet want die wil geen slecht woord over de juf.wat moeten wij nu nog doen ik weet het niet meer

 26. Mijn dochter van 7jaar wordt ook gepest op school,en dit omdat ze altijd naar de juf luistert en altijd goeie punten haalt. Ze mag niet met DAT groepje spelen omdat ze dom is en alles doet wat de juf zegt. Ik heb dit gemeld aan de school,ze hebben het in de agenda van de pesters genoteerd maar zonder resultaat,ik overweeg om die ouders is aan te spreken,want PESTEN kan niet en mag niet!!! Het wordt van kwaad naar erger,ze is al twee keer met blauwe plekken thuis gekomen,zo erg vind ik dat he!!!

Schrijf een reactie

Je reactie kan alleen gepubliceerd worden als je je naam en e-mailadres invult. Je reactie verschijnt meteen online, maar kan verwijderd of aangepast worden als de redactie vindt dat je reactie niet voldoet aan de algemene voorwaarden. Zorg dat je reactie relevant is voor het onderwerp van het bericht waarop je reageert. Gebruik geen ongepaste of beledigende taal en maak geen reclame.