Vlaanderen
Klasse.be

Klik & Print

Praatkaartjes voor een geslaagd groepsgesprek in je klas

  • 22 september 2022
  • 3 minuten lezen

Leerlingen die naar elkaar luisteren, informatie uitwisselen en elkaars mening met argumenten in vraag stellen. En dat allemaal in een sfeer van vertrouwen en respect. Hoe je dat klaarspeelt voor je groepsgesprek? Met deze praatkaartjes en heldere gespreksregels.

Praatkaartjes –
Kleuter en lager onderwijs

Groepsgesprek of groepswerk gepland? Met deze praatkaartjes leg je jouw leerlingen uit wat je van ze verwacht: praten, luisteren, meedenken, in vraag stellen, conclusies verwoorden … Je leerlingen krijgen zo inzicht in wanneer ze het best spreken of luisteren en welke vragen ze moeten stellen. Of hoe ze tot argumenteren komen. Jij beslist wat de focus van je les is en welke praatkaartjes je daarvoor kan inzetten. 

Zo gebruik je de praatkaartjes in je les

Op de praatkaartjes staan bouwstenen voor een goed gesprek. Verdeel ze onder de leerlingen. Tijdens het gesprek kan je kaartjes laten doorschuiven. Zo train je de leerlingen – telkens op een andere manier – in het gesprek. 

Afhankelijk van de focus van jouw les, werk je met andere praatkaartjes. Of met alle exemplaren als je leerlingen daarvoor klaar zijn. De aangewezen volgorde is: ‘Praat’ en ‘Luister’,

‘Wat denk jij?’, ‘Waarom denk je dat?’, ‘Ik ga (niet) akkoord, want …’ en ‘Ik vind het (niet) goed, want …’

Kunnen je leerlingen nog niet lezen? Gebruik dan de non-verbale praatkaartjes. Uiteraard kan je ook eigen praatkaartjes toevoegen naargelang de leerbehoeften in je klas.


Poster met gespreksregels – Secundair onderwijs

Hang de poster met de basisregels op in je klas. Zo kan je ernaar verwijzen. Of gebruik hem als visual op je digitale bord en tover de gespreksregels vlot tevoorschijn. 

Om een exploratief gesprek te voeren, passen je leerlingen 7 basisregels toe. Exploratief spreken is geen doel op zich. Daarom past dit in elk leergebied, elk vak. En oefening baart kunst.

7 regels voor een goed gesprek

Download de A3–poster (pdf).


Kaartjes met gespreksregels – Secundair onderwijs

Wil je je leerlingen meer houvast bieden tijdens groepswerk? Geef ze een kaartje met de gespreksregels. Koppel na de les terug. Wat lukte al goed? Waarin moeten ze nog groeien? En hoe gaan ze het volgende keer beter doen?


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Jan T’Sas. Een volledige lesbundel, ‘Exploratief spreken van kleuter tot tiener’, vind je op www.neejandertaal.be.

Josfien Demey

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter