Vlaanderen
Klasse.be

Video

Positive education: een dag in de klas van Juf Nicky

  • Laatste wijziging: 12 april 2023
  • 2 minuten lezen

“We willen de leerlingen sterker in hun schoenen laten staan”. De Nicolaasschool in Rotterdam doet aan positive education. Het team zet in op veerkracht en welbevinden, zowel bij leerlingen als leraren. Maar hoe vertaalt zich dat naar de klas? Klasse volgde een dag mee bij juf Nicky.

Bekijk de video: Een dag in de klas van juf Nicky

Hand, vuistje of knuffel

Juf Nicky: “Ik sta elke ochtend klaar om de leerlingen te begroeten. Je ziet meteen hoe de kinderen toekomen op school. Soms zijn ze verdrietig of boos en dan weet je dat er thuis iets gebeurd is. Wanneer ze even hun ei kwijt kunnen, voelen ze zich beter in hun vel en is er meer ruimte om te leren.”


Kwaliteit van de dag

Juf Nicky: “Elke dag begin ik met een voorleesmomentje. In een stukje tekst gaan de leerlingen op zoek naar de kwaliteit van de dag. Ze leren welke kwaliteiten er bestaan en welke ze zelf bezitten. Door dagelijks een andere kwaliteit uit te lichten, leren ze die ook inzetten in de klas en herkennen bij hun vrienden.”


“Je wordt met de lach leuker”

Juf Nicky: “De hele week hadden de leerlingen toetsweek. Om de spanning te verlichten, had ik voor elke leerling een complimentje geprint en op hun bank gelegd. Een klein schouderklopje om ze aan te moedigen.”


Ontsnap aan de prikkels

Juf Nicky: “We verwachten dat leerlingen zich een hele dag concentreren in de klas. Maar dan moeten we ze ook leren hoe dat moet. Wekelijks krijgen ze een uurtje kikkerles waar ze hun aandacht trainen en leren omgaan met emoties. Even je ogen sluiten, je ademhaling controleren en ontsnappen aan alle prikkels zorgt ervoor dat ze beter opletten in de klas.”


Wat maakte je trots vandaag?

Juf Nicky: “Om de dag af te sluiten, eindig ik met de evaluatie van de dag. Ze vullen enkele vraagjes in: Wat maakte je boos vandaag? Kijk je uit naar morgen en waarom? Ze kunnen nog even hun hart luchten voor ze vertrekken en dan kan iedereen met een positief gevoel naar huis.”


Het team van de Nicolaasschool kreeg coaching van pedagoog Rinka Van Zundert. Lees het interview met Rinka en kom meer te weten over positive education. Of ga zelf aan de slag met deze klastips.

Tim Paternoster

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


M

Monique

29 november 2019

Wat houdt die kikkerles precies in?

Reageren
M

Monique

29 november 2019

Filmpje gezien. Bestaat hier materiaal rond?

Reageren
J

Jess

7 december 2019

Mooi. Welk boek wordt gebruikt met de kwaliteiten?

Reageren
a

annelijn

7 januari 2020

Ik weet het niet zeker -> monique, maar het kan dit zijn: https://www.bol.com/nl/f/stilzitten-als-een-kikker/9200000005250763/

Stilzitten als een kikker. mindfulnesslessen.

Groetjes!

Reageren

Laat een reactie achter