Gepubliceerd op
Tips

Prikkel je leerlingen met de ‘Grej of the day’

Leraar Jessy Lequeue, leraar in het zesde leerjaar in Sint Victor in Beersel, begint de dag met de ‘Grej of the day’. Letterlijk vertaald ‘ding van de dag’: een korte presentatie of microles over een onderwerp dat haar zelf boeit. Zij geeft die passie door aan haar leerlingen, en zij aan hun ouders. Bekijk de video:

Eindig met een raadsel

Jessy Lequeue, leraar zesde leerjaar : “Op het einde van de schooldag geef ik mijn leerlingen een mysterieuze tip mee. Een raadsel over het thema van de nieuwe ‘Grej’. Ik zeg bijvoorbeeld ‘groot ijzerkristal’ als ik het over het Atomium ga hebben. Zo prikkel ik hun nieuwsgierigheid. Thuis gaan ze op zoek naar het thema achter de tip. Alleen op internet, of samen met hun ouders.”

Kort en krachtig

Jessy: “De volgende dag vertellen mijn leerlingen wat ze allemaal ontdekt hebben. En dan start ik de les met een presentatie van maximaal 10 minuten.”

“Een ‘Grej’ kan gaan over een bijzondere plaats of een spectaculair gebouw. Ook microlessen over de natuur of geschiedenis doen het goed. Ik steek er altijd een ‘wauw-factor’ in, iets waar ze echt van onder de indruk zijn. Daarna mogen ze vragen stellen. Maar ook dat hou ik kort, want ik wil dat ze nog niet uitgepraat zijn na de les.”

Ouders zoeken mee

Jessy: “Na elke ‘Grej’ moeten de leerlingen thuis vertellen wat ze geleerd hebben. “Ik hoor verhalen over ouders die volledig opgaan in het thema. Soms zoeken ze samen naar extra informatie, die de leerlingen dan trots komen vertellen op school. Zo verkleint de afstand tussen school en thuis. Als ouders aan hun kind vragen ‘Wat heb je vandaag op school geleerd’, krijgen ze nu een écht antwoord.”
 

Hype uit Zweden

De ‘Grej of the day’ is een idee van de Zweedse leraar Micael Hermannson. Zijn zesdeklassers zijn soms moeilijk te motiveren voor school. Dus gaat hij op zoek naar een manier om kennis weer ‘cool’ te maken. Zo krikt hij meteen ook zijn eigen motivatie weer op. Zijn concept gaat wereldwijd. Op de Facebookgroep ‘Grej of the day Belgium’ delen Vlaamse leraren hun microlessen en ervaringen.

In 3 weken naar beter huiswerk?

Schrijf je in voor de gratis online tipreeks en krijg in je mailbox:

  • inspirerende voorbeelden
  • concrete huiswerkideeën
  • kant-en-klare tools