Gepubliceerd op
Mag dat?

Mag de politie een boekentas controleren of een leerling fouilleren?

Ik vermoed dat een leerling verboden of gestolen spullen bij zich heeft. Als ik de politie erbij haal, is die dan bevoegd om de schooltas te controleren en de leerling te fouilleren?

Bert - leraar

Ja. De politie mag de tas of locker van een leerling controleren of een leerling fouilleren. Er is wel een verschil tussen een gerechtelijke en een veiligheidsfouillering.
 

Wat doe je als je vermoedt dat een leerling verboden of gestolen spullen bij zich heeft?

 1. Ik vraag de leerling zijn schooltas te openen

 2. Vooraleer je je vaste aanspreekpunt bij de politie contacteert, kan je zelf in gesprek gaan met de leerling, afhankelijk over welke spullen je denkt dat het gaat (bv. drugsbezit vs. wapenbezit). In tegenstelling tot persoonlijke bezittingen, mag je als leraar voorwerpen die gevaarlijk zijn voor medeleerlingen of personeel afnemen van een leerling. Stel je eigen veiligheid daarbij wel voorop.

  Ga je het gesprek liever niet alleen aan? Dan kan je een collega vragen om het samen rustig aan te pakken. Laat de leerling zijn verhaal doen. Wanneer je vermoeden blijft, vraag dan of hij zijn schooltas of zakken wil leegmaken. Weigert hij, dan kan je hem voor de keuze stellen: dat het ofwel nu op een rustige manier kan met eventueel minder ernstige gevolgen óf door tussenkomst van de politie (zie punt 3).

   

 3. Ik vind verboden, onveilige of gestolen spullen in de schooltas

 4. Het is goed om als school vooraf met de politie afspraken te maken over wat je al dan niet meldt. Drugs op school bijvoorbeeld zijn strikt genomen strafbare feiten, maar het is niet altijd nodig om aangifte te doen als je die vindt in de boekentas. Zo is er een verschil tussen een leerling die voor het eerst een joint rookt en een drugsdealer. Als school beslis je ook zelf of je de leerling zelf begeleidt of geschikte hulpverlening inschakelt. Als je als school aangifte doet, dan houdt de politie de leerling aan en meldt het misdrijf aan de Procureur des Konings.

   

 5. Ik haal de lokale politie naar school

 6. Als je beslist om de politie in te schakelen, neem dan contact op met je vaste aanspreekpunt van de lokale politie, leg de situatie uit en vraag of de politie naar de school komt.

  Die kan aan de leerling vragen om zijn/haar spullen te doorzoeken of om een veiligheidsfouillering uit te voeren. Die dient om de veiligheid van de leerling en/of anderen te garanderen. Toestemming is nodig. Dus moet de politie eerst nagaan of de leerling bekwaam is om zelf te oordelen wat in zijn belang is én om de gevolgen van zijn beslissing te dragen wanneer het gaat over het beschermen van zijn fysieke integriteit. De leeftijdsgrens ligt in principe op 12 jaar. Voor jongere leerlingen is er dus toestemming nodig van de ouders. Maar het is echter voor scholen áltijd van belang om ouders op de hoogte te brengen, zowel voor het doorzoeken van spullen, fouilles als verhoor. Zolang het verzoek van de politie overigens niet gekoppeld is aan een opdracht op vraag van de officier van justitie of het parket kunnen de leerling of zijn ouders dat weigeren.

  Als er in het kader van een onderzoek wel een gerechtelijk bevel tot het doorzoeken van spullen of fouillering komt, kunnen ze dat niet weigeren. We spreken dan van een gerechtelijke fouillering. Die dient om misdrijven op te sporen en te verhelderen. De fouillering gebeurt niet alleen op het lichaam en de kledij, maar het gaat ook om controle van de boekentas, agenda, schoolboeken … en andere persoonlijke bezittingen.

  Vindt de politie in de schooltas van de leerling of bij de veiligheidsfouillering een wapen of een grote hoeveelheid drugs, dan volgt een aanhouding.

 


Meer informatie over de samenwerking tussen scholen en politie vind je in: Krijtlijnen inzake de verhouding vast aanspreekpunt lokale politie – school

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 56.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...