Gepubliceerd op
Klik & Print

Nieuwe leerlingen snel kennen? Laat ze hun handleiding schrijven

Nieuwe leerlingen leren kennen, dat is altijd een beetje zoeken. Leraar Josfien bedacht een originele oplossing: ze laat hen een handleiding van zichzelf schrijven. “Zo kan ik nog beter inspelen op hun onderwijsbehoeften.”
 

Josfien, onderwijsblogger en ex-leraar: “Ik pikte het idee van een CEO die ik volg op LinkedIn. Omdat werknemers zijn reacties vaak misbegrepen, schreef hij een handleiding van zichzelf: ‘Wanneer ik je kort antwoord via mail, ben ik niet boos. Ik kies voor kort en duidelijk.’ Ik besloot dat idee te vertalen naar een schrijfopdracht.”

Leerlingen kiezen zelf wat ze willen delen. Ik geef wel voorzetten: zijn ze een ochtendmens of niet? Wat is hun hobby? Hoe verwerken ze een tegenslag? Die kleine dingen vind je niet altijd in het leerlingvolgsysteem, maar ze hebben wel impact op het leren en welbevinden.”

“De handleiding verbeterde de band met mijn leerlingen. En ik kan hun gedrag ook beter plaatsen. Dat meisje dat altijd nors reageert op donderdag tijdens het 4de lesuur? Ze heeft gewoon honger, weet ik nu.”
 
Klik en Print: handleiding van mezelf

Hoe gebruik je de ‘handleiding van mezelf’?

  • In de les Nederlands van Josfien is de handleiding maken een schrijfopdracht, die vertrekt van een wit blad. Check hier hoe je het aanpakt.
  • Een andere optie – bv. voor minder taalvaardige leerlingen – is deze voorgedrukte handleiding, gebaseerd op Josfiens idee.
  • Je kan de fiches uitdelen en laten invullen door de hele klas bij het begin van het schooljaar en/of telkens er een nieuwe leerling bij jou in de klas komt (bv. ex-OKAN).
  • Geef je leerlingen wel de vrijheid om vragen open te laten. Misschien willen ze deze informatie (nog) niet delen met een nieuwe leraar.

In 4 weken naar beter klasmanagement?

Schrijf je in voor de gratis online tipreeks en krijg in je mailbox:

  • inspirerende praktijken van collega's
  • strategieën om te proberen bij jouw leerlingen
  • kant-en-klare tools