Vlaanderen
Klasse.be

Video

Juf Nicole organiseert speeddate met boeken

  • 23 februari 2016
  • 2 minuten lezen

Juf Nicole van het zesde leerjaar in GBS Jongslag Dilbeek wil haar leerlingen stimuleren om nieuwe boeken te ontdekken en meer plezier te beleven aan lezen. Daarom laat ze hen speeddaten met hun favoriete boeken.

Bekijk de video: Meer leesplezier in de klas – organiseer een speeddate met boeken

Geen alledaags bibliotheekbezoek

Juf Nicole: “Telkens wanneer we naar de bibliotheek gaan, vragen alle kinderen mij om een boek voor hen te kiezen. Er zijn zo veel boeken en daar moeten ze hun weg nog in zoeken. Daarom organiseer ik een speeddate met hun favoriete boeken. De bibliotheek is de uitgelezen plek om zoiets te organiseren. De bib van Dilbeek was enthousiast om mee te werken.”

Speeddaten met boeken

Juf Nicole: “De leerlingen kiezen elk een favoriet boek dat ze willen voorstellen. Ze gaan in 2 rijen over mekaar zitten. In 1 minuut moeten ze hun boek presenteren aan de leerling tegenover hem en na 2 minuten schuift iedereen een plaatsje op. Op een invulformulier duiden ze met sterren aan welke boeken hen het meest aanspreken. Op het einde hebben ze een top 3 van boeken waar ze 1 uit mogen kiezen om te lezen.”

Ze krijgen een boek dat ze bijna zeker leuk gaan vinden.

Nicole Ceuppens
Leraar vierde leerjaar, GBS Jongslag Dilbeek

Boeken ontdekken van medeleerlingen

Juf Nicole: “Leerlingen vinden het veel leuker om boeken te leren kennen van elkaar. Ze weten wie dezelfde hobby’s en interesses heeft, dus de boeken die die andere leerling leest zal hij zelf ook graag lezen. Natuurlijk leest niet iedereen op hetzelfde niveau, maar ze komen altijd wel een boek tegen dat bij hen past. Differentiëren gebeurt automatisch.”

Voorbereiding is essentieel

Juf Nicole: “Het is belangrijk om de speeddate goed voor te bereiden. Allereerst moet je op voorhand weten welke boeken de leerlingen kiezen om voor te stellen. Zo kan je voorkomen dat er verschillende leerlingen hetzelfde boek hebben. Ook na de speeddate moet je zorgen dat iedereen tevreden naar huis gaat met een boek dat hij graag wil lezen. Zorg ervoor dat ze zeker 3 boeken aanduiden die ze graag willen lezen, zo vermijd je dat iedereen hetzelfde boek kiest. Wanneer je op voorhand weet dat een boek heel populair zal zijn, probeer dan extra exemplaren te voorzien.”

Formulier voor de leerlingen om de boeken te beoordelen.

Bekijk meer klastips van leraren in de reeks One minute tip op Klasse Youtube.

Tim Paternoster

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


P

Pascal Penta

24 februari 2016

Inspiratievol idee. Probeer ik bij mijn volgend bibliotheekbezoek ook eens ?

Reageren
R

Rita Gielens

5 maart 2017

Leuk idee. Zal ik zeker ook eens toepassen.

Reageren
S

Soetkin Cassiman

10 maart 2016

Ik heb ieder kind zijn favoriete boek laten meebrengen naar school. Ze keken er erg naar uit. Het is heel goed gelukt. Ik maakte een blad gelijkaardig aan dit voorbeeld. Het was een fijne activiteit die ze nog nooit geprobeerd hadden! :)

Reageren
C

Cursus snellezen

29 juli 2016

Wat een geweldig idee! Wij zijn nu ook met scholen aan het praten om een ander "speed"-initiatief in te voeren: cursussen snellezen. Op die manier kunnen leerlingen meer en sneller lezen, waarmee we één van de nadelen die kinderen met boeken associëren, wegnemen.

Reageren
F

Fien Ryckaert

20 mei 2018

Beste juf Nicole,

Wat een leuk idee. Ik vind het fantastisch dat u dit doet met uw leerlingen. Eerst en vooral vind ik dat u een leuke en creatieve werkvorm gebruikt. Je laat je leerlingen zelf aan de slag gaan. Niet alleen moeten ze hun lievelingsboek voorstellen, ze krijgen zo ook de kans om nieuwe boeken te leren kennen.

Ten tweede ben ik ervan overtuigd dat leerlingen sneller de boeken die leeftijdsgenoten aanraden, zullen lezen. Tot slot vind ik het positief dat ze moeten speeddaten. Op die manier weten de leerlingen al snel of ze geïnteresseerd zijn in elkaars boek.

Het lijkt me dus een goed idee om deze werkvorm zoveel mogelijk te hanteren. Ik ben er zeker van dat dit in de smaak zal vallen.

Reageren

Laat een reactie achter