Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Juf Nicole organiseert speeddate met boeken

Juf Nicole van het zesde leerjaar in GBS Jongslag Dilbeek wil haar leerlingen stimuleren om nieuwe boeken te ontdekken en meer plezier te beleven aan lezen. Daarom laat ze hen speeddaten met hun favoriete boeken.

Geen alledaags bibliotheekbezoek

Juf Nicole: “Telkens wanneer we naar de bibliotheek gaan, vragen alle kinderen mij om een boek voor hen te kiezen. Er zijn zo veel boeken en daar moeten ze hun weg nog in zoeken. Daarom organiseer ik een speeddate met hun favoriete boeken. De bibliotheek is de uitgelezen plek om zoiets te organiseren. De bib van Dilbeek was enthousiast om mee te werken.”

Speeddaten met boeken

Juf Nicole: “De leerlingen kiezen elk een favoriet boek dat ze willen voorstellen. Ze gaan in 2 rijen over mekaar zitten. In 1 minuut moeten ze hun boek presenteren aan de leerling tegenover hem en na 2 minuten schuift iedereen een plaatsje op. Op een invulformulier duiden ze met sterren aan welke boeken hen het meest aanspreken. Op het einde hebben ze een top 3 van boeken waar ze 1 uit mogen kiezen om te lezen.”


Ze krijgen een boek dat ze bijna zeker leuk gaan vinden.

Nicole Ceuppens - Leraar vierde leerjaar, GBS Jongslag Dilbeek

Boeken ontdekken van medeleerlingen

Juf Nicole: “Leerlingen vinden het veel leuker om boeken te leren kennen van elkaar. Ze weten wie dezelfde hobby’s en interesses heeft, dus de boeken die die andere leerling leest zal hij zelf ook graag lezen. Natuurlijk leest niet iedereen op hetzelfde niveau, maar ze komen altijd wel een boek tegen dat bij hen past. Differentiëren gebeurt automatisch.”

Voorbereiding is essentieel

Juf Nicole: “Het is belangrijk om de speeddate goed voor te bereiden. Allereerst moet je op voorhand weten welke boeken de leerlingen kiezen om voor te stellen. Zo kan je voorkomen dat er verschillende leerlingen hetzelfde boek hebben. Ook na de speeddate moet je zorgen dat iedereen tevreden naar huis gaat met een boek dat hij graag wil lezen. Zorg ervoor dat ze zeker 3 boeken aanduiden die ze graag willen lezen, zo vermijd je dat iedereen hetzelfde boek kiest. Wanneer je op voorhand weet dat een boek heel populair zal zijn, probeer dan extra exemplaren te voorzien.”

Formulier voor de leerlingen om de boeken te beoordelen.

 


Bekijk meer klastips van leraren in de reeks One minute tip op Klasse Youtube.

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Jouw Lerarenkaart 2022 thuis?*

  • 4 kwaliteitsmagazines met inspiratie van leraren en experts
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, kaartjes ...)
  • Je Lerarenkaart 2022 valt in je brievenbus met het decembernummer
*Betaal vóór 2 november en krijg je Lerarenkaart 2022 thuis (enkel voor rechthebbenden)