Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Vakantiejob of bijberoep voor leraren: mag dat?

  • 12 juni 2022
  • 1 minuut lezen

Omdat mijn kinderen tijdens de zomervakantie enkele weken op kamp en bij mijn ex-partner zijn, zou ik die tijd actief willen besteden. Mag je als leraar een ‘vakantiejob’ zoeken, bijvoorbeeld in de horeca? Of als zelfstandige werken?

Gino – leraar zesde leerjaar

Vakantiejob

Er is geen enkel bezwaar voor een leraar om tijdens de vakantie een andere job uit te oefenen. De cumulatiewetgeving voor personeel in het onderwijs (basisonderwijs, secundair onderwijs, volwassenenonderwijs, deeltijds kunstonderwijs …) beperkt sinds 2009 de combinatie met een beroep buiten het onderwijs niet meer. Dat geldt ook voor tijdelijke personeelsleden.

Zelfstandig in bijberoep

Je mag ook als zelfstandige in bijberoep werken. Voorwaarde is wel dat je als vastbenoemd leraar minstens 60% van een volledig uurrooster werkt en als contractueel minstens 50%.

Uiteraard mag je andere job er niet toe leiden dat je minder goed functioneert in het onderwijs. Als dat het geval is, kan je directeur daar rekening mee houden in je evaluatie.

Effect op belastingen?

Hou er rekening mee dat je zwaarder belast zal worden. De inkomsten uit je tweede job of je nevenactiviteit komen bovenop je andere inkomsten, waardoor ze in een hogere belastingschijf terecht kunnen komen.

Heb je een flexijob? Dan hoef je jouw flexiloon niet aan te geven in je belastingen. Je betaalt ook geen bedrijfsvoorheffing of persoonlijke socialezekerheidsbijdragen.


Lees meer over jobs combineren op onderwijs.vlaanderen.be/.

Leen Leemans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


i

inge

31 augustus 2016

Beste,
Geldt dit ook voor leerkrachten die in een verlofstelsel zitten?
Mvg,
Inge

Reageren
i

ilse

5 februari 2019

Hallo
Ik zou dit ook wel willen weten, als je nu halftijds werkt door middel van een verlofstelsel, mag je dan geen zelfstandig bijberoep uitoefenen?

mvg
ilse

Reageren
A

Anne

26 mei 2023

Is de 60% ook van toepassing voor een administratief medewerker vastbenoemd om als zelfstandige in bijberoep te mogen werken ?

Reageren
M

Miek Cloet

25 januari 2024

Wat als je een bijberoep uitoefent op de dag dat er een pedagogische studiedag is gepland?

Reageren

Laat een reactie achter