Gepubliceerd op
Mag dat?

Vakantiejob of bijberoep voor leraren: mag dat?

Omdat mijn kinderen tijdens de zomervakantie enkele weken op kamp en bij mijn ex-partner zijn, zou ik die tijd actief willen besteden. Mag je als leraar een ‘vakantiejob’ zoeken, bijvoorbeeld in de horeca? Of als zelfstandige werken?

Gino - leraar zesde leerjaar

Vakantiejob

Er is geen enkel bezwaar voor een leraar om tijdens de vakantie een andere job uit te oefenen. De cumulatiewetgeving voor personeel in het onderwijs (basisonderwijs, secundair onderwijs, volwassenenonderwijs, deeltijds kunstonderwijs …) beperkt sinds 2009 de combinatie met een beroep buiten het onderwijs niet meer. Dat geldt ook voor tijdelijke personeelsleden.
 

Zelfstandig in bijberoep

Je mag ook als zelfstandige in bijberoep werken. Voorwaarde is wel dat je als vastbenoemd leraar minstens 60 % van een volledig uurrooster werkt en als contractueel minstens 50 %.
 

Effect op belastingen?

Hou er wel rekening meer dat je zwaarder belast zal worden. De inkomsten uit je tweede job of je nevenactiviteit komen bovenop je andere inkomsten, waardoor ze in een hogere belastingschijf terecht kunnen komen.
Heb je een flexijob? Dan hoef je jouw flexiloon niet aan te geven in je belastingen. Je betaalt ook geen bedrijfsvoorheffing of persoonlijke socialezekerheidsbijdragen.

 

Uiteraard mag je andere job er niet toe leiden dat je minder goed functioneert in het onderwijs. Als dat het geval is, kan je directeur daar rekening mee houden in je evaluatie.
 


Lees meer over jobs combineren op onderwijs.vlaanderen.be/.

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.