Duiding Dit artikel behoort tot de reeks Spijbelen Gepubliceerd op

Ken jij de 4 soorten spijbelaars?

Reageer

Log in om te bewaren.

Delen

Elke school wordt vroeg of laat geconfronteerd met leerlingen die ongewettigd afwezig zijn. Soms weet je dat het eenmalig is. Bij andere leerlingen is het een teken dat er iets aan de hand is en maak je je terecht zorgen.
 


 

4 soorten spijbelaars

Als leerlingen zonder geldige reden – bijvoorbeeld ziekte – of een ‘wettiging’ daarvan, wegblijven van school, dan is dat spijbelen. Het Ministerie van Onderwijs onderscheidt 4 soorten spijbelaars.

 1. ‘Incidentele’ of ‘occasionele’ spijbelaar

  een leerling die eens een les ‘brost’.

  voorbeeld: Eline (16) gaat samen met een vriendin op vrijdagnamiddag naar de bioscoop. Ze kan niet langer wachten om de nieuwe film met haar grote idool te zien.

 2.  

  ‘Berekende’ spijbelaar

  een leerling die systematisch theorievakken overslaat, altijd bij dezelfde leraar afwezig is of hetzelfde uur wegblijft.

  voorbeeld: Jordy (12) is als de dood voor zijn leraar biologie. Telkens als het biologieles is, lijkt hij van de aardbol verdwenen.

 3.  

  ‘Periodieke’ spijbelaar

  een leerling die een bepaalde periode spijbelt, dan een tijdje niet meer en dan weer wel.

  voorbeeld: Pelins (18) mama is ernstig ziek. Als ze in het ziekenhuis ligt, blijft Pelin thuis om het huishouden te doen.

 4.  

  ‘Permanente’ of ‘problematische’ spijbelaar

  een leerling die helemaal niet naar school gaat, hoewel hij/zij ingeschreven is.

  voorbeeld: Lander (17) is de school beu. Hij is al eens definitief uitgesloten en op zijn nieuwe school lukt het ook niet. Hij hoopt thuis te blijven tot hij 18 wordt.

Jongen met rugzak zit langs het water

Signaalverzuim versus luxeverzuim

Sommige leerlingen blijven – met medeweten van de ouders en zonder toestemming van de schooldirectie – weg van school om wat extra vakantie te nemen of om op familiebezoek te gaan. In dat geval spreekt men van luxeverzuim.

Maar er kunnen ook heel andere redenen zijn voor schoolverzuim. Wanneer een leerling een les ‘overslaat’, kan dat een signaal zijn van andere problemen thuis of op school. Dat heet signaalverzuim. Het is belangrijk dat leraren signaalgevoelig zijn en dat de school een preventieve aanpak uitwerkt.

 


Lees meer over ongewettigde afwezigheden op Onderwijs.vlaanderen.be