Duiding
Nieuwe minimumdoelen basisonderwijs: “We willen de kloof tussen leerlingen dichten”
Vanaf 1 september 2025 krijgt het basisonderwijs nieuwe minimumdoelen op het einde van het kleuteronderwijs, in het 4de leerjaar en op het einde van de lagere school*. Directeurs Kelly en Nathalie ontwikkelden mee de doelen. Ze lichten krachtlijnen, opbouw en implementatieproces toe.
*De minimumdoelen voor het basisonderwijs zijn nog niet definitief goedgekeurd. Ze worden nu voorgelegd aan het Vlaams Parlement. Up-to-date informatie lees je hier.
Waarom was er nood aan nieuwe minimumdoelen voor het basisonderwijs?
Nathalie Kellens, directeur KBO De Horizon, Oudenaarde: “Onze huidige set minimumdoelen voor het basisonderwijs is bijna 30 jaar oud. Die was sowieso aan een grondige herziening toe. En de dalende cognitieve lijn in ons onderwijs deed heel wat alarmbellen afgaan. De urgentie en het draagvlak waren dus vrij groot om nieuwe doelen te formuleren.”
Kelly Thyssen, directeur De Vlinderboom, Antwerpen: “Leraren willen goed les geven. Maar de verschillen tussen leerlingen lijken alleen maar groter te worden, terwijl we die kloof graag willen dichten. Leraren gingen de voorbije jaren zelf op zoek naar antwoorden. Ze lazen zich in over hoge verwachtingen of legden een duidelijkere lat. Heel nobel, maar je kan op je eentje geen systeemfout herstellen. De leerplannen, de verwachtingen van koepels en de leermaterialen steunen allemaal op de minimumdoelen. Dat fundament moet je eerst aanpakken.”
Hoe hebben jullie de nieuwe minimumdoelen voor het basisonderwijs ontwikkeld?
Kelly Thyssen: “Welke basiskennis moeten we meegeven in de basisschool? Van die vraag vertrok de commissie Muijs, met de focus op een kennisrijk curriculum. Onder de kerncommissie werden 70 vakexperten aangesteld, gegroepeerd per discipline. Erg belangrijk: in elke vakexpertengroep zaten er ook klasleraren of directeurs. We namen er de vakoverschrijdende sleutelcompetenties bij die op het einde van de vorige legislatuur werden ontwikkeld. Daar wezen we stukjes van toe aan elke vakexpertengroep.”
“Daarnaast keken we naar de internationale ‘benchmarking’: hoe zijn curricula samengesteld in Singapore, Noord-Ierland, Estland, Engeland …? Welke eisen stellen ze daar voor lichamelijke opvoeding, voor woordenschat? Voor het ene vak leende het ene land zich beter dan het andere. Er zijn ook databanken die verschillende curricula met elkaar vergelijken. En uiteraard legden we onze Vlaamse context ernaast.”
In elke vakexpertengroep zaten ook klasleraren of directeurs
Kelly Thyssen
directeur De Vlinderboom
“Voor aardrijkskunde en geschiedenis is die eigenheid van Vlaanderen en België nog belangrijker, want onze geschiedenis verschilt van die van Estland of Singapore. De vakexpertengroepen maakten keuzes: welke basiskennis is absoluut noodzakelijk? Welke lat willen we leggen? Die kennisconcepten vertaalden we naar minimumdoelen voor de derde kleuterklas, het vierde leerjaar en het zesde leerjaar.”
“We beschreven de minimumdoelen dus in 8 vakdisciplines: wiskunde, Nederlands, Frans, geschiedenis, aardrijkskunde, wetenschap en techniek, muzische vorming en L.O. Daarnaast formuleerden we doelen rond ICT en attitudes (leerondersteunende vaardigheden, persoonsvormende en socialiserende vaardigheden en leren leren).”
“Koepels en scholen mogen zelf kiezen hoe ze die implementeren. Ze kunnen de verschillende minimumdoelen zelf vasthaken aan leergebieden die decretaal zijn vastgelegd. De minimumdoelen worden vastgelegd, maar scholen bepalen zelf hoe ze aangeboden worden.”
Nathalie Kellens: “We hebben ook oog voor de samenhang binnen en over de disciplines heen. Ons vertrekpunt is hoe kinderen leren, hoe ze langzaam schema’s opbouwen in hun langetermijngeheugen. Daar zit een logische volgorde in, een verticale progressie. Maar er zijn ook verbanden tussen disciplines. Als kinderen bij geschiedenis over Egypte leren, dan lijkt het ons logisch dat ze bij aardrijkskunde al eens over de Nijl hebben gehoord. Het zijn dus geen losstaande, geïsoleerde feiten.”
© Alexandra Bertels

Je hebt het over kennis, zitten er ook vaardigheden in de minimumdoelen?
Nathalie Kellens: “Absoluut. We gingen op zoek naar een gezonde balans tussen kennis en toegepaste kennis, tussen kennen en kunnen. Rond die 2 stammen hebben we de minimumdoelen zelfs geformuleerd. Het is ons basisformat. Je hebt kennis nodig om vaardigheden tot een goed einde te brengen. Als je wil kaartlezen of diagrammen wil interpreteren, moet je eerst weten wat een schaal of een grafiek is.”
Kelly Thyssen: “Ken je het concept ‘temperatuur’ niet, dan kan je het niet meten. Omgekeerd is die meting belangrijk om te weten hoe warm iets is. In de set minimumdoelen voor het basisonderwijs lees je eerst het kennen-doel en dan pas het kunnen-doel. Dat is een puur organisatorische keuze. We hebben geen waardeoordeel over die hiërarchie. Kennen en kunnen zijn even belangrijk.”
“Maar niet tegenover elk kennen-doel staat een kunnen-doel. Soms is het genoeg om over een onderwerp te leren, soms moet je het echt toepassen. En dubbele doelen haalden we eruit, zodat het overzichtelijk blijft. Optellen en aftrekken, dat moeten leerlingen kennen en kunnen, natuurlijk. Dat noteren we maar 1 keer in de set minimumdoelen.”
De minimumdoelen mogen maar 70% van de onderwijstijd in beslag nemen
Nathalie Kellens
directeur KBO De Horizon
Nemen wiskunde en Nederlands meer plaats in het nieuwe curriculum in?
Nathalie Kellens: “De krijtlijnen in de visienota van onze Vlaamse regering waren op dat vlak wel leidend. Tegelijk is de vrijheid van onderwijs heel belangrijk. We hanteerden een opvatting die er van uitgaat dat de realisatie van de minimumdoelen maximaal 70% van de onderwijstijd in beslag mag nemen. De overige 30% mogen scholen zelf invullen volgens hun pedagogische project. Op basis van die onderwijstijd kreeg elke vakexpertengroep een richtinggevend percentage toegewezen. De minimumdoelen moeten haalbaar blijven binnen die tijd.”
Kelly Thyssen: “Nederlands en wiskunde krijgen meer onderwijstijd, zoals gevraagd is door onze regering. We hebben geprobeerd het volume van de doelen te beperken zodat scholen nog een stuk vrijheid hebben. Anderzijds is de set minimumdoelen een pak uitgebreider, omdat ze veel concreter geschreven zijn.”
“Sommige doelen kan je halen in één of een paar lessen. Voor andere doelen heb je lessenreeksen nodig. Op het eerste gezicht ziet het er misschien veel uit voor wiskunde en Nederlands, maar het was onze grootste bezorgdheid om het curriculum haalbaar te houden.”
Gaat er nog genoeg aandacht naar de andere vakken?
Nathalie Kellens: “Zeker. Kennis over aardrijkskunde, geschiedenis, wetenschap en techniek is noodzakelijk als je wil dat kinderen groeien in kritisch denken of begrijpend lezen, bijvoorbeeld. Om een tekst te vatten, moet je heel wat woorden en feiten kennen. Dat is een complexe denkvaardigheid. De andere vakken zijn dus niet ondergeschikt aan Nederlands, ze kunnen elkaar net heel erg versterken. Leg je logische verbanden en behandel je kennisconcepten telkens door de lens van een ander vak, dan blijft kennis ook beter hangen.”
Kelly Thyssen: “We kunnen letters op tijd aanbieden en technisch lezen in het vak Nederlands, maar voor begrijpend lezen is je kennis over de inhoud van de tekst bepalend. Die kennis is zelfs belangrijker dan leesstrategieën, weten we uit onderzoek. Kinderen meer teksten voorschotelen zonder hun feitenkennis bij te spijkeren, heeft weinig zin. Je hebt aardrijkskunde, geschiedenis, wetenschap en techniek nodig om complexere teksten te kunnen begrijpen.”

Er zijn ook minimumdoelen over attitudes. Wordt gedrag een belangrijker onderdeel van het curriculum?
Nathalie Kellens: “Een goed leerklimaat is essentieel om optimaal te kunnen leren. Daarom gaat een deel van de minimumdoelen over leerondersteunende vaardigheden, ‘leren leren’ en persoonsvormende en socialiserende vaardigheden. Vanuit de minimumdoelen bieden we kapstokken om rust en veiligheid op scholen te installeren. Heldere afspraken zorgen voor voorspelbaarheid. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor leraren.”
Kelly Thyssen: “Hoe die afspraken er moeten uitzien, dat is de vrijheid van de school, natuurlijk. In de minimumdoelen wordt niet voorgesteld hoe scholen daarmee aan de slag gaan. Wel zeggen we dat het belangrijk is om klas- en schoolafspraken te maken. En dat je van leerlingen verwacht die te volgen.”
De doelen zijn helder en precies. Je kan er vlot mee aan de slag.
Nathalie Kellens
directeur KBO De Horizon
Bezorgt dit nieuwe curriculum scholen veel extra werk?
Nathalie Kellens: “De doelen zijn helder, precies en niet mis te verstaan geformuleerd. Daardoor is er minder ruimte voor interpretatie. We hopen dat leraren er daardoor vlot mee aan de slag kunnen.”
Kelly Thyssen: “De heldere minimumdoelen kunnen scholen zeker werk besparen. Nu moet ik vergaderingen houden met het hele schoolteam: wat wil dit doel nu zeggen? Hoe gaan we het implementeren? In welke stukjes gaan we dat doel ‘kappen’? Zeker voor wereldoriëntatie kan daar veel tijd in kruipen. Ik hoop dat er minder vergadertijd gaat naar het interpreteren van de nieuwe minimumdoelen en naar het maken van afspraken. Ik denk dat daar een grote win zit voor scholen.”
“Leraren basisonderwijs zijn sowieso generalisten die van veel disciplines iets kennen. Dat al die zaken nu heel concreet opgesomd worden in de minimumdoelen, kan misschien even schrikken zijn. Maar we hopen dat leerplannen en leermaterialen veel duidelijker worden, dat lerarenopleidingen mee op de kar springen. En dat scholen ondersteuning en tijd krijgen om zich te professionaliseren.”
Nathalie Kellens: “We timmeren aan een gedeelde kennisbasis voor al onze kinderen, ongeacht hun thuiscontext, het net of de school waarin ze zitten. Ze krijgen dezelfde kernideeën en cruciale basisvaardigheden aangeleerd. Een instromer uit een andere school kan dan sneller inpikken in zijn nieuwe klas. Ook dat kan het werk van leraren verlichten.”
Kelly Thyssen: “Dat is het kernidee achter dit kennisrijke curriculum: dat alle kinderen een degelijke, gedeelde kennisbasis meekrijgen, niet alleen de kinderen uit gegoede gezinnen. We willen de wereld bij hen binnenbrengen op school, het mag niet afhangen van wat ze thuis leren. Zo hopen we de kloof toch een stuk te dichten. Dat komt de kinderen en de leraren ten goede.”
Ik geloof dat dit leraren weer in hun kracht kan zetten
Kelly Thyssen
directeur De Vlinderboom
Vanaf 1 september 2025 kunnen scholen in principe al vrijwillig starten met de nieuwe minimumdoelen. Wat kunnen ze al doen?
Nathalie Kellens: “De minimumdoelen bieden alvast mooie handvaten om je verticale progressie en concrete planning over de leerjaren heen meer vast te zetten. Ze zijn een startpunt, het zijn de eerste bakens. De bal ligt nu in het kamp van de leerplanmakers, die heel doordacht hun leerplannen en leerinhouden zullen vormgeven tegen de gefaseerde invoering vanaf 1 september 2026. Die start met wiskunde, Nederlands en wetenschappen en techniek.”
Kelly Thyssen: “Die leerplannen zullen op hun beurt houvast geven aan de scholen. Maar leraren weten nu al wat op het einde van de kleuterklas en van het basisonderwijs van leerlingen verwacht wordt. En ze kunnen zich alvast inlezen: wat is een kennisrijk curriculum, hoe kunnen we kennisrijk werken?”
Nathalie Kellens: “Bij het begin van elke vakdiscipline is er een compacte visietekst. Een inleiding die het hogere doel van elke discipline verheldert. Je leest er waarom de vakexperten precies voor die kennisconcepten kozen. Dat kan je in de eerste fase alvast eens doornemen.”
Kelly Thyssen: “Als kerncommissie zijn we bijzonder trots op deze set doelen. Het engagement bij de experten was groot en er was een goede afstemming tussen academici en mensen uit de praktijk. De minimumdoelen zijn ambitieus maar ook haalbaar en inclusief.”
“Ik geloof dat dit leraren weer in hun kracht kan zetten. We laten de maatschappij zien hoe belangrijk leraren al vanaf de kleuterklas zijn om kinderen dingen aan te leren. Als leerlingen zich goed voelen omdat ze succesvol zijn, haal je daar als leraar veel voldoening uit.”
Log in om te bewaren
Laat een reactie achter