Vlaanderen
Klasse.be

Museum en Expo

Nationaal Museum van de Speelkaart

Man aan een drukpers in de drukkerij van het nationaal museum van de speelkaart
bezoekers in de drukkerij van het nationaal museum van de speelkaart
bezoekers in de drukkerij
Meisje met tablet

Je voelt in het Nationaal Museum van de Speelkaart nog de sfeer van een oude speelkaartenfabriek. In de talrijke filmpjes, maar zeker wanneer de medewerkers de stoommachine en de persen op gang draaien. Uiteraard toont het museum ook speelkaarten, soms echte kunstwerkjes! Wie na al die info zelf aan de slag wil of even voor joker wil staan, kan terecht in het Speelkaartenlab van Cartamundi of boekt een workshop in het jeugdatelier.

Jouw voordeel

2 euro korting met je Lerarenkaart. Je betaalt 3 euro in plaats van 5 euro.


Programma voor je klas

Doelgroep

Vanaf 6 jaar.

Omschrijving

Tijdens een drukatelier in Nationaal Museum van de Speelkaart

gaan leerlingen van de lagere school actief aan de slag met papier of karton, inkt en een historische drukpers. Hun creaties, namelijk de drukvorm en een afdruk, mogen ze nadien mee naar huis nemen.

Tijdens interactieve rondleidingen op maat van je klas leer je meer over de geschiedenis van het kaartspel en de papierindustrie. Je kan zo’n rondleiding uitbreiden met een demonstratie op historische drukpersen. Die laatste kost 50 euro, een gids 65 euro.

Er is ook de ‘DIY-rondleiding’ voor de lagere school waarbij leraren zelfstandig hun klas rondleiden met de Erfgoedapp.
Of de ‘Klaverenroute’ voor het secundair onderwijs, waarbij leerlingen het museum zelfstandig met de Erfgoedapp bezoeken.

Het streetartparcours Kind met inktvlekken brengt in 10 imposante muurschilderingen het verhaal van fabriekskind Senne (11) tot leven. Het is een verhaal over uitbuiting en onrecht, maar ook over verzet, moed en de wil om de loop van de geschiedenis te veranderen. Turnhout beleefde in de negentiende eeuw haar hoogdagen als industriestad. Ga met een gids of onder begeleiding van de audiogids terug naar deze bewogen periode. Combineer de wandeling met het lespakket of een creatieve thema-workshop.


Bekijk het actuele aanbod voor je klas – tentoonstellingen, educatieve pakketten en thematische workshops – op de website. De toegang tot het museum is gratis tot 18 jaar. Ook begeleiders betalen niets. Gidsen reserveer je via 014 44 33 55.

Past bij deze vakken

  • geschiedenis
  • techniek

Waar?

kaartje

Nationaal Museum van de Speelkaart
Druivenstraat 18
2300 Turnhout
België

Plan je route

Contact

Algemene contactgegevens

Educatieve gegevens

Voorzieningen

  • Rolstoel ter beschikking
  • Toegankelijk met een rolstoel
Voeg dit voordeel toe aan je bewaarde voordelen

Log in om te bewaren