Vlaanderen
Klasse.be

Video

Laat je beoordelen door je leerlingen

  • 8 oktober 2015
  • 2 minuten lezen

Renzo Vercammen, leraar natuurwetenschappen, denkt dat hij wel weet hoe hij overkomt op zijn leerlingen. Maar wanneer hij zich door zijn leerlingen laat evalueren, moet hij toch even slikken.

Bekijk in de video hoe leraar Renzo Vercammen zich laat beoordelen door zijn leerlingen.

Brutaal eerlijk

Renzo Vercammen: “Meestal is het de leraar die zijn leerlingen evalueert, maar ik besloot de rollen om te keren. Ik heb mijn lessen én mezelf laten beoordelen door mijn leerlingen. Ik heb daarvoor een checklist opgesteld met 15 korte stellingen. Die mochten de leerlingen aan het eind van de les anoniem invullen. Ik vroeg hen brutaal eerlijk te zijn. (lacht)

Respect

Renzo Vercammen: “Een van de stellingen was: ‘De leraar toont respect voor zijn leerlingen’. Natuurlijk heb ik veel respect voor mijn leerlingen, maar toch blijkt dat ik niet in elke klasgroep hoog scoor op die stelling. Na een klasgesprek begrijp ik dat mijn rechtstreekse manier van communiceren soms wat hard overkomt. Daar was ik me helemaal niet van bewust.”

Op het einde van deze les ga ik mezelf kwetsbaar opstellen

Renzo Vercammen
leraar natuurwetenschappen

Jezelf kwetsbaar opstellen

Renzo Vercammen: “Als je een beeld wil van hoe leerlingen je les ervaren, moet je hén aan het woord laten. Zo’n anonieme vragenlijst kan je klas helpen om te verwoorden wat bij hen leeft. Na het klasgesprek hoorde ik dat ze blij waren dat die zaken zo open kunnen worden besproken. Jezelf kwetsbaar opstellen loont! (lacht)

Doe het zelf!

Vraag online feedback aan je leerlingen via de tool van de Scholierenkoepel. Die werd ontwikkeld met en afgetoetst bij leraren en leerlingen én is wetenschappelijk onderbouwd. Hij bevat sinds april 2020 vragen over afstandsonderwijs. Je kan ook zelf open vragen toevoegen.

Robin De Vries

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


M

Marjan

9 maart 2018

Heb ik vorig schooljaar al gedaan. En het is ontzettend leerrijk. Dit jaar krijg ik opnieuw "een rapport" van mijn leerlingen.

Reageren

Laat een reactie achter