Gepubliceerd op
Tips

Grote klas? Zo hou je de aandacht van al je leerlingen vast

Leraar Blaise Nzilampa geeft les aan klassen van 40 tot 60 leerlingen. Om die allemaal bij de les te houden, gebruikt hij een simpel maar doeltreffend systeem. Als hij een vraag stelt gooit hij een balletje naar de leerling die moet antwoorden.

 

Blaise Nzilampa, leraar landbouwtechnieken in Congo : “Ik geef les aan enorm grote klassen. Zelfs als ik mijn les goed voorbereid, is het moeilijk om de aandacht van alle leerlingen vast te houden. Ze zijn snel afgeleid en soms kunnen ze zelfs amper wakker blijven. Daarom geef ik nu les met een balletje in de hand. Ik stel regelmatig een vraag aan de groep en gooi het balletje naar een van de leerlingen. Die moet op de vraag antwoorden. Daarna mag die leerling zelf kiezen wie aan de beurt komt.


Ze houden hun ogen allemaal op mij gericht

Blaise Nzilampa - leraar landbouwtechnieken
Sinds ik dat balletje gebruik, merk ik dat ze veel beter opletten. Ze houden hun ogen op mij gericht, omdat ze weten dat ik altijd een vraag kan stellen en dat het balletje dus plots hun richting uit kan komen. En uiteraard komt iedereen aan de beurt.
Ze doen echt hun best om op te letten. Want ze vinden het heel vervelend als ze dat balletje vangen en het antwoord op de vraag niet kennen. Dan moeten ze zelf een leerling aanduiden die het beter weet dan zij. Ik voel dat ze meer gemotiveerd zijn, en dat straalt ook af op mij.”

 


 • Meer inspiratie uit het Zuiden? Kijk op https://www.facebook.com/enspired.net/
 • Bekijk meer klastips van leraren in de reeks One minute tip op Klasse YouTube.
 • In 4 weken naar beter klasmanagement?

  Schrijf je in voor de gratis online tipreeks en krijg in je mailbox:

  • inspirerende praktijken van collega's
  • strategieën om te proberen bij jouw leerlingen
  • kant-en-klare tools