Gepubliceerd op
Tips

Zo breng je rust in de klas bij zelfstandig werk

Leerlingen zelfstandig aan het werk zetten zónder dat ze je voortdurend vragen stellen en de concentratie weg is? Leraar Annelien stuurt ze met een post-it naar de ‘parkeerplaats’. Kijk hoe het werkt.
 

Hun werkblad ligt klaar, je hebt alles duidelijk uitgelegd en toch: de ene vraag na de andere. Iedere keer is de hele klas afgeleid. En eigenlijk wilde je net je administratie bijwerken. Herkenbaar? Bekijk de tip van leraar Annelien: haar leerlingen stellen vragen via post-its. Zij bepaalt wanneer ze de les stillegt om ze te beantwoorden.

Annelien Pieters, leraar Nederlands : “Als ik mijn leerlingen individueel aan het werk zet, wil ik graag rust in de klas. Maar zelfs na duidelijke instructies blijven ze met vragen zitten. Als ik die allemaal onmiddellijk moet beantwoorden, dan blijft er geen tijd over om geconcentreerd te werken. En op die manier heb ik zelf ook geen ruimte voor andere dingen”.
 

Meer tijd en meer rust

“Daarom werk ik nu met post-its: mijn leerlingen schrijven hun vragen op zo’n kleefbriefje en hangen dat op een bord aan de muur. Ik noem dat ‘de parkeerplaats’. Als er genoeg post-its ‘geparkeerd’ zijn, leg ik de les even stil en beantwoord ik alle vragen ineens klassikaal. Zo blijft er meer tijd over om zelfstandig en gefocust verder te werken. En zelf heb ik ook meer tijd over, bijvoorbeeld om individuele feedback te geven. Soms lukt het zelfs om mijn administratie te doen.”
 

Wat als een leerling echt vastloopt?

“In het begin is het wennen. Leerlingen moeten leren wachten op een antwoord. De eerste keer probeerden ze toch hun vinger op te steken. Ik leerde ze dat ze intussen verder kunnen werken aan een ander deel van de opdracht. Als er echt iets is, dan kom ik natuurlijk wel meteen helpen, bijvoorbeeld bij een probleem met hun computer.

Ondertussen zien ze trouwens zelf ook de voordelen in. Zo hoeven ze hun naam niet te vermelden, dus durven ze alles vragen zonder schaamte.”

In 4 weken naar beter klasmanagement?

Schrijf je in voor de gratis online tipreeks en krijg in je mailbox:

  • inspirerende praktijken van collega's
  • strategieën om te proberen bij jouw leerlingen
  • kant-en-klare tools