Gepubliceerd op
Verhaal

Boer Koen krijgt leerlingen weer in de klas

“Op de boerderij zien we inclusie als een rijkdom.” Bij boer Koen Van Haesendonck kunnen zorgleerlingen en schoolmoeë jongeren even weg zijn uit de klas. “Op de schoolbanken voelen ze zich niet goed, leren lukt voor hen even niet meer. Tussen het witloof komen ze tot rust.”

Op de weilanden van het Vlaams-Brabantse Weerde teelt boer Koen witloof en aardbeien. Enkele kilometers verderop had Maxim (16) het moeilijk in de klas. Hij voelde zich niet meer thuis op school. Een time-outtraject op de boerderij bracht zuurstof.

“Voor landbouwfamilies is zorg een evidentie”, vertelt boer Koen. “Dat iedereen elkaar helpt, kregen we ingelepeld. Ook op de boerderij van mijn ouders kwamen zorgbehoevende mensen uit de streek een handje te helpen. Samen ga je voor elkaars geluk”.
 

Waardering voor hun werk

Vandaag kunnen jongeren die het moeilijk hebben op school in een time-outtraject stappen. Zorgboerderijen en scholen werken daarvoor nauw samen, met als doel: de jongeren met succeservaringen en hersteld zelfbeeld opnieuw achter de schoolbanken te krijgen.

“Sommige jongeren weten niet wat ze moeten verwachten op de boerderij. Ze zijn bang en zitten slecht in hun vel”, zegt Koen. “Maar door met hun handen te werken, van niets iets te maken en daarvoor waardering te krijgen, groeit hun zelfvertrouwen. Dat hebben ze nodig om mee te draaien op school.”

En Maxim? Die zit intussen ook beter in zijn vel. In het begin werkte hij 3 dagen per week op de zorgboerderij, vandaag teelt hij alleen op woensdagvoormiddag nog witloof. De andere dagen zit Maxim opnieuw op school.
 

Meer info

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...