Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Help je leerlingen studeren, maak een podcast

“Today I will talk about chapter 4: place”, Jeroen Schouppe, leraar geschiedenis CLIL in SPI Herzele, spreekt zijn leerlingen aan. Alleen zitten die niet in de klas, maar thuis in de zetel, aan de keukentafel of in bed met een koptelefoon. Jeroen maakt podcasts bij zijn cursus. Hoe en waarom? Dat zie je in deze video:


Luister zelf naar de podcast van leraar Jeroen:Waarom ook jij een podcast kan maken van je les:

 1. Het is makkelijker dan je denkt

  Jeroen: “Een podcast maken klinkt als veel werk. Maar ik hou het erg simpel. Ik gebruik enkel mijn smartphone, mijn handboek en mijn stem. Bij elk hoofdstuk vertel ik de belangrijkste zaken en geef ik studietips voor de toets. Na een kwartiertje staat de opname erop. Enkel nog uploaden op het elektronisch leerplatform en de leerlingen kunnen er thuis op elk moment naar luisteren.”

 2.  

  Je kan het voor elk vak doen

  Jeroen: “Ik gebruik de podcast voor mijn lessen geschiedenis in het Engels. Zo herhalen de leerlingen niet enkel de leerstof, maar horen ze ook de uitspraak van de woorden. Voor talen is dat een bijkomend voordeel. Maar je kan een podcast maken voor elk vak.”

 3.  

  De mogelijkheden zijn eindeloos

  Jeroen: “Het is niet de bedoeling om je les helemaal opnieuw te geven, je houdt een podcast het liefst beknopt. Gebruik je podcast om studietips te geven, de leerstof samen te vatten, items te benadrukken of te illustreren met voorbeelden. Wanneer een lesonderdeel iets moeilijker gaat in de les, kan je daar iets meer aandacht aan geven in je podcast. Maar je kan er ook creatiever mee aan de slag: je leerstof in een verhaal gieten, andere mensen aan het woord laten … Alles kan.”

 4.  

  Het is laagdrempelig en flexibel

  Jeroen: “Leerlingen zijn bij mij niet verplicht om te luisteren naar de podcast. Maar van alle extra ondersteuning die ik aanbied, heeft de podcast het meeste succes. De leerlingen kunnen er immers overal en zo vaak ze willen naar luisteren. Ik krijg bovendien verrassend veel positieve reacties van ouders die meeluisteren.” 

 

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 58.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...