Gepubliceerd op
Doe het zelf

Deze podcasts over onderwijs moet je horen

“Bij mijn eerste rapport had ik 6 buizen. Mijn ma heeft me bijna halfdood geslagen.” Zo’n uitspraak blijft een week nazinderen in je hoofd. Dat is wat een goede podcast doet: je wereld openen en blijven plakken. Klasse-redacteurs delen hun favoriete podcast-afleveringen.
 

Hoe schoon is mijn school

Verhalen van leerlingen aan het schoolsecretariaat

“Bij mijn eerste rapport had ik 6 buizen. Mijn ma heeft me bijna halfdood geslagen.” Dat soort verhalen pikt journalist Luc Haekens op wanneer hij zijn oor te luisteren legt bij de studiemeesteres op een school. Wees gewaarschuwd, je blijft een half uur plakken als je op de link hierboven klikt. Ook na 20 jaar, blijft dit een moker van een reportage.

Tip van Tim, videojournalist bij Klasse
 
 

Speciaal

Kijkje in de klas van het buitengewoon onderwijs

Dankzij deze podcast besef ik hoe belangrijk structuur is in een klas. Juf Vivian herhaalt voortdurend de klasregels en vraagt geduldig om stilte. De kinderen krijgen ook gedragsregels op maat. Je voelt dat er in deze klas veiligheid en vertrouwen heersen. Ideale omstandigheden om te leren.

Speciaal is een ontroerende serie waarin Marije Schuurman Hess een kijkje neemt in de klas van haar zoon Jesse in het buitengewoon onderwijs.

Tip van Mieke, adjunct-hoofdredacteur bij Klasse
 
 

Janusz Korczak en de leerling in de digitale samenleving

Wat leraren van Wereldoorlog II kunnen leren

Wat mij verraste? Het verhaal van een vader/meester van tijdens de Tweede Wereldoorlog: Janusz Korczak. Hij is pedagoog en grondlegger van de kinderparticipatie. Hij begeleidde wezen in het weeshuis midden in het getto van Warschau.

Pedagoog Joop Berding en expert digitale geletterdheid Remco Pijpers linken Korczaks aanpak met die van leraren die leerlingen begeleiden in de huidige digitale samenleving.”

Tip van Toon, webdeveloper bij Klasse
 
 

Buiten de Krijtlijnen

Een leraar verkent alle hoekjes van ons onderwijs

Deze podcast telt intussen tientallen afleveringen. Sinds 2017 interviewt leraar Rinke Vanhoeck specialisten over STEM, racisme, levensbeschouwing, digitale transformatie … Maar het sterkste format vind ik de ‘Leraarskamer’. Samen met collega’s becommentarieert hij daarin de onderwijsactualiteit, vanuit hun eigen ervaringen in de klas. Elke keer ben ik onder de indruk van de professionaliteit en manier waarop ze hun eigen functioneren in vraag durven stellen.

Tip van Ruben, digitaal strateeg bij Klasse
 
 

Echt Gebeurd

Sander vertelt over zijn pubergedrag in de klas

Spannende podcast? Cabaretier Sander Vanopzeeland zat vroeger in een erg vervelende klas. 10 jaar nadat hij afstudeerde, komt hij zijn blinde muzieklerares tegen op straat. Hij moet iets goedmaken.

Tip van Cherline, redacteur bij Klasse
 
 

Nice White Parents

Eén school vertelt het verhaal van het hele Amerikaanse onderwijssysteem

Deze reeks ontrafelt de jarenlange geschiedenis van segregatie en ongelijkheid in het Amerikaanse schoolsysteem. De focus op één middenschool in New York maakt er een verhaal van vlees en bloed van. Schoolkeuze en de rol van ouders in de VS staan centraal, maar toch voelt het nooit als een ver-van-mijn-bed-show. Integendeel: deze podcast hield mij als kersverse papa een spiegel voor.

Tip van Ruben, digitaal strateeg bij Klasse
 
 

This American Life

Onderwijs als bron voor kleine en grote verhalen

Dit radioprogramma brengt elke week verhalen uit de Amerikaanse samenleving. Daartussen zitten heel wat pareltjes over onderwijs. Het recente Long-Awaited Asteroid Finally Hits Earth vertelt hoe leraren opnieuw naar school keren na maanden afstandsleren. Maar mijn favoriet blijft Three Miles. Daarin hoor je het confronterende verhaal van een groep kansarme kinderen die op bezoek gaan bij leeftijdsgenoten in een eliteschool een paar kilometer verderop.

Tip van Tinne, gedetacheerd leraar en redacteur bij Klasse
 
 

De smaak helemaal te pakken?

Niet elke podcast hoeft over onderwijs te gaan om leraren te inspireren. Dit lijstje geeft je inspiratie voor een actuele lesinsteek.

  • In de Grote Vriendelijke Podcast delen de makers hun enthousiasme voor kinderboeken met ouders, leraren, kinderen en alle andere liefhebbers.
  • In Interne Keuken komen komen elke week 4 bevlogen specialisten vertellen over hun boek of documentaire. Immer toegankelijk, nooit belerend en een schat aan verhalen voor elke leraar.
  • Elke dag vat de VRT in Krantencommentaren de edito’s van alle grote Vlaamse kranten samen in 5 minuten. Handig om meteen mee te zijn!
  • Cautionary Tales is een voorbeeld van straffe storytelling en hoe dat van een simpel ongeluk een wervelend verhaal kan maken.
  • Er zijn ontelbare rages en meningen. Maar er is ook wetenschap. Het team factcheckers van Science Vs vertelt je de ene week of probiotica echt werken, de andere week zoeken ze uit welk mondmasker het beste beschermt tegen COVID-19.
  • Dromen over grote thema’s met bevlogen mensen. Dat is waarmee ‘Zwijgen is geen optie’ je oren verwent.

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 56.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...