Vlaanderen
Klasse.be

Doe het zelf

Deze podcasts over onderwijs moet je horen

  • 20 februari 2019
  • 3 minuten lezen

“Bij mijn eerste rapport had ik 6 buizen. Mijn ma heeft me bijna halfdood geslagen.” Zo’n uitspraak blijft een week nazinderen in je hoofd. Dat is wat een goede podcast doet: je wereld openen en blijven plakken. Klasse-redacteurs delen hun favoriete podcast-afleveringen.

Hoe schoon is mijn school

Verhalen van leerlingen aan het schoolsecretariaat

“Bij mijn eerste rapport had ik 6 buizen. Mijn ma heeft me bijna halfdood geslagen.” Dat soort verhalen pikt journalist Luc Haekens op wanneer hij zijn oor te luisteren legt bij de studiemeesteres op een school. Wees gewaarschuwd, je blijft een half uur plakken als je op de link hierboven klikt. Ook na 20 jaar, blijft dit een moker van een reportage.

Tip van Tim, videojournalist bij Klasse


Speciaal

Kijkje in de klas van het buitengewoon onderwijs

Dankzij deze podcast besef ik hoe belangrijk structuur is in een klas. Juf Vivian herhaalt voortdurend de klasregels en vraagt geduldig om stilte. De kinderen krijgen ook gedragsregels op maat. Je voelt dat er in deze klas veiligheid en vertrouwen heersen. Ideale omstandigheden om te leren.

Speciaal is een ontroerende serie waarin Marije Schuurman Hess een kijkje neemt in de klas van haar zoon Jesse in het buitengewoon onderwijs.

Tip van Mieke, adjunct-hoofdredacteur bij Klasse


Janusz Korczak en de leerling in de digitale samenleving

Wat leraren van Wereldoorlog II kunnen leren

Wat mij verraste? Het verhaal van een vader/meester van tijdens de Tweede Wereldoorlog: Janusz Korczak. Hij is pedagoog en grondlegger van de kinderparticipatie. Hij begeleidde wezen in het weeshuis midden in het getto van Warschau.

Pedagoog Joop Berding en expert digitale geletterdheid Remco Pijpers linken Korczaks aanpak met die van leraren die leerlingen begeleiden in de huidige digitale samenleving.”

Tip van Toon, webdeveloper bij Klasse


Buiten de Krijtlijnen

Een leraar verkent alle hoekjes van ons onderwijs

Deze podcast telt intussen tientallen afleveringen. Sinds 2017 interviewt leraar Rinke Vanhoeck specialisten over STEM, racisme, levensbeschouwing, digitale transformatie … Maar het sterkste format vind ik de ‘Leraarskamer’. Samen met collega’s becommentarieert hij daarin de onderwijsactualiteit, vanuit hun eigen ervaringen in de klas. Elke keer ben ik onder de indruk van de professionaliteit en manier waarop ze hun eigen functioneren in vraag durven stellen.

Tip van Ruben, digitaal strateeg bij Klasse


Echt Gebeurd

Sander vertelt over zijn pubergedrag in de klas

Spannende podcast? Cabaretier Sander Vanopzeeland zat vroeger in een erg vervelende klas. 10 jaar nadat hij afstudeerde, komt hij zijn blinde muzieklerares tegen op straat. Hij moet iets goedmaken.

Tip van Cherline, redacteur bij Klasse


Nice White Parents

Eén school vertelt het verhaal van het hele Amerikaanse onderwijssysteem

Deze reeks ontrafelt de jarenlange geschiedenis van segregatie en ongelijkheid in het Amerikaanse schoolsysteem. De focus op één middenschool in New York maakt er een verhaal van vlees en bloed van. Schoolkeuze en de rol van ouders in de VS staan centraal, maar toch voelt het nooit als een ver-van-mijn-bed-show. Integendeel: deze podcast hield mij als kersverse papa een spiegel voor.

Tip van Ruben, digitaal strateeg bij Klasse


This American Life

Onderwijs als bron voor kleine en grote verhalen

Dit radioprogramma brengt elke week verhalen uit de Amerikaanse samenleving. Daartussen zitten heel wat pareltjes over onderwijs. Het recente Long-Awaited Asteroid Finally Hits Earth vertelt hoe leraren opnieuw naar school keren na maanden afstandsleren. Maar mijn favoriet blijft Three Miles. Daarin hoor je het confronterende verhaal van een groep kansarme kinderen die op bezoek gaan bij leeftijdsgenoten in een eliteschool een paar kilometer verderop.

Tip van Tinne, gedetacheerd leraar en redacteur bij Klasse

De smaak helemaal te pakken?

Niet elke podcast hoeft over onderwijs te gaan om leraren te inspireren. Dit lijstje geeft je inspiratie voor een actuele lesinsteek.

  • In de Grote Vriendelijke Podcast delen de makers hun enthousiasme voor kinderboeken met ouders, leraren, kinderen en alle andere liefhebbers.
  • In Interne Keuken komen komen elke week 4 bevlogen specialisten vertellen over hun boek of documentaire. Immer toegankelijk, nooit belerend en een schat aan verhalen voor elke leraar.
  • Elke dag vat de VRT in Krantencommentaren de edito’s van alle grote Vlaamse kranten samen in 5 minuten. Handig om meteen mee te zijn!
  • Cautionary Tales is een voorbeeld van straffe storytelling en hoe dat van een simpel ongeluk een wervelend verhaal kan maken.
  • Er zijn ontelbare rages en meningen. Maar er is ook wetenschap. Het team factcheckers van Science Vs vertelt je de ene week of probiotica echt werken, de andere week zoeken ze uit welk mondmasker het beste beschermt tegen COVID-19.
  • Dromen over grote thema’s met bevlogen mensen. Dat is waarmee ‘Zwijgen is geen optie’ je oren verwent.

Stijn Govaerts en Ruben Cassiman

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


A

Anne De Boeck

30 november 2017

Oeps! "Even" Klasse geopend om te kijken of er iets interessants tussen zat... En ja, hoor. De voorgestelde potcasts lijken absoluut de moeite waard. Tuinwerk en huishoudelijke klusjes doe ik de eerstvolgende tijd weer met een koptelefoon op het hoofd!

Reageren
I

Ina

1 december 2017

De podcasts zijn echt de moeite waard. Zeer interessant.

Reageren
T

Tinne Deboes

1 juli 2018

Nog een extra tip: 'Three Miles' van This American Life'. Over 2 scholen in New York die slechts 3 mijl (5km) uit elkaar liggen, maar niet meer konden verschillen. Een programma wil de leerlingen met elkaar in contact brengen. Of dat altijd goed uitdraait? Luisteren! >> https://www.thisamericanlife.org/550/three-miles

Reageren
b

bram faems

8 februari 2020

Op KlasCement vind je een reeks van interessante onderwijspodcasts. Bovendien staan er een aantal tools om zelf een podcast te maken. https://www.klascement.net/thema/podcasts-in-onderwijs/?hl=nl

Reageren

Laat een reactie achter