Vlaanderen
Klasse.be

Mag dat?

Welke onkosten voor verplaatsingen krijgt een leraar terugbetaald?

  • Laatste wijziging: 31 oktober 2023
  • 2 minuten lezen

Voor stagebezoeken gebruik ik mijn auto. Vroeger kreeg ik een verplaatsingsvergoeding op basis van de afstand thuis-stageplaats, nu geldt voor mijn cvo de afstand school-stageplaats. Op jaarbasis verlies ik zo’n 2000 euro. Kan dat?

Leen – stagebegeleider

Ja, dat is mogelijk

Als personeelslid heb je bij dienstverplaatsingen recht op een kilometervergoeding. Een lokaal overleg bepaalt welk traject daarvoor in aanmerking komt.


Welke verplaatsingskosten krijg je terugbetaald?

Maak je in opdracht van je instelling een verplaatsing, bijvoorbeeld voor stagebegeleiding, tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH) of inkopen, dan heb je recht op een financiële tussenkomst. Gebruik je daarvoor je eigen vervoersmiddel (auto, motor, motorfiets), dan is dat in de vorm van een kilometervergoeding.


Hoe wordt de kilometervergoeding berekend?

Moet je voor de dienstverplaatsing eerst naar je vaste werkplaats, je school, dan worden de precieze modaliteiten voor het bepalen van het traject besproken op een lokaal overleg. Het meest recente bedrag van de vergoeding per kilometer vind je op Onderwijs Vlaanderen.

Goed om te weten over vervoersonkosten:

  • Het schoolbestuur kan het bedrag van de kilometervergoeding met maximaal 10 procent verminderen op voorwaarde dat ze daarnaast een omniumverzekering heeft afgesloten voor dienstverplaatsingen.
  • Als je schoolbestuur al eerder besliste een kilometervergoeding uit te keren die gunstiger is dan het wettelijke bedrag, blijft het hogere bedrag van het schoolbestuur gelden.
  • Maak je dienstverplaatsingen met het openbaar vervoer, dan krijg je bij inlevering van het vervoerbewijs het bedrag integraal terugbetaald. Gebruik je de trein, dan geldt het tarief van een standaardbiljet tweede klas.
  • De fietsvergoeding voor stagebegeleiding bedraagt 0,21 euro per kilometer. Voor woon-werkverkeer is de vergoeding 0,21 euro per kilometer.

Meer informatie over terugbetaling kosten verplaatsingen op Onderwijs.vlaanderen.be

Anne Siccard

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


M

Monique Schrooten

25 februari 2021

Is een fietsvergoeding steeds € 0,21/km?
Wij krijgen op onze school een fietsvergoeding van € 0,15/km voor het woon- werkverkeer?

Reageren
C

Crokaerts Nancy

1 maart 2021

In de medeling van KOV referentie M_PER_2017_014 punt 4 (verplaatsingen in opdracht)? Enkel als het gaat om stagebegeleiding in het voltijds gewoon SO of in het buso moeten verplaatsingen met de fiets worden terugbetaald. Daarvoor bedraagt de fietsvergoeding 0,21 euro/km.

Reageren
G

Geert De Troyer

25 februari 2021

In het artikel "Klasse"
Goed om te weten over vervoersonkosten:
De fietsvergoeding bedraagt 0,21 euro per kilometer.
In de Omzendbrief (via link onderwijs.vlaanderen.be)
Hoe wordt de fietsvergoeding berekend?
De berekening van de fietsvergoeding gebeurt per maand. Ze bedraagt
0,15 euro per kilometer (bij woon-werk-verkeer)

Tja... ???

Reageren
C

Christel

25 februari 2021

Beste

Bij de info op onderwijs.vlaanderen.be staat dat een fietsvergoeding 0.15€ bedraagt. Terwijl jullie hierboven melding maken van 0.21 € per km.
Wat is dan het juiste bedrag?

Reageren
C

Carine

25 februari 2021

Bij ons net hetzelfde, ik doe ook stagebegeleiding, ik woon 38 km van de school en doe vaak stagebegeleiding in de buurt van de school, als ik geen les heb en van thuis moet vertrekken en terugkomen zijn de kilometers enkel betaald vanuit de school en niet vanuit mijn thuisadres. Ik verlies hier buiten corona tijd ook vele euro's mee.

Reageren
S

Stijn Govaerts

26 februari 2021

Bedankt voor alle opmerkingen, we hebben het bedrag aangepast.

vriendelijke groeten

Reageren
V

Van de Perre Maria

26 februari 2021

De kilometervergoeding (fiets) voor woon-werkverkeer bedraagt 0,15 €/km
https://data-onderwijs.vlaanderen.be/edulex/document.aspx?docid=13060#4

De kilometervergoeding (fiets) in het kader van tijdelijk onderwijs aan huis bedraagt 0,21 €/km
https://data-onderwijs.vlaanderen.be/edulex/document.aspx?docid=9293#5-6

Reageren
S

Saskia Lecluse

26 februari 2021

In alle sectoren is de fietsvergoeding minstens 0,21 €/km.
Voor het onderwijs blijft de vergoeding al meer dan 20 jaar op 0,15 €/km hangen.
Wanneer wordt deze vergoeding ook eens voor het onderwijs opgetrokken (= geïndexeerd)?

Reageren
A

A. Peeters

26 februari 2021

Onze onderhouds- en poetsploeg fietst van en naar school aan €0,21/km, de leerkrachten aan €0,15/km. Een andere arbeidsovereenkomst is de oorzaak. Tijd voor de herwaardering van het lerarenambt; hoe lang horen we dat al? Dit zou een mooi begin kunnen zijn.

Reageren
K

Kristien Timmerman

5 maart 2021

het is toch onbegrijpelijk dat na al die jaren er nog altijd een verschil is bij de fietsvergoedingen ... is het werkelijk zo moeilijk om dit aan te passen ? Wie kunnen we aansporen om dit te veranderen ? ik kijk er naar uit...

Reageren
a

an

5 maart 2021

Spijtig dat de terugbetalingen voor fiets woon-werk nog steeds zoooo laag liggen. Bovendien zien (sommige) schoolbesturen het niet zitten om mee te doen aan 'bike to work' wegens te kostelijk. Spijtig.

Reageren
G

Greet vandoorne

6 maart 2021

Als ondersteuner vertrek ik van thuis naar mijn gastschool (ongeveer 25 km).
De kilometervergoeding die ik krijg wordt berekend vanuit de dienstverlenende school (op 4 km van mijn gastschool). Ik krijg dus bijna geen vergoeding. Als ik dit goed begrijp, is dit niet wettelijk.

Reageren
V

Victor

12 maart 2021

Bij o.a. stagebegeleiding, de regel dat de verplaatsingsvergoeding geldt voor de afstand woonplaats - stageplaats (i.p.v. plaats van tewerkstelling - stageplaats), waar kan die precies gevonden worden in de regelgeving?
Zowel mijn directie als de algemeen directie staan weigerachtig tegenover de inhoud van dito bericht in Klasse.

Reageren
S

SVH

24 maart 2021

Beste, ik werk als administratief medewerker voor een CVO. Ik moest inschrijvingen van cursisten verzorgen buiten de Hoofdcampus. Ik was verplicht om met de auto te gaan. Meenemen van laptop, printer, ... Ik had een aanvraag tot kilometervergoeding. Deze werd niet goedgekeurd ook al deed ik een verplaatsing in opdracht van de school. Kan dit?

Reageren
K

KLI

24 september 2021

Beste

Er werd me gezegd dat er voor een traject van minder dan 3 km geen fietsvergoeding wordt gegeven. Klopt dit?

Reageren
A

Anne Siccard

28 september 2021

Beste,
Voor het woon-werk-verkeer bedraagt de minimale afstand 1 km enkel. Voor stagebegeleiding vind ik in de omzendbrief niets over een minimale afstand.

Reageren
B

Bjorn Verbrugghe

10 oktober 2021

De school betaalt de kilometervergoeding voor nascholingen. Rekent de school dit door aan de overheid? Met andere woorden, betaalt de school of de overheid?

Reageren
N

Nicki Vanreusel

24 november 2023

Deze zelfde case stond in februari 2021 ook in Klasse. Toen was het antwoord: nee, dat kan niet. Een instelling moet de vergoeding berekenen volgens de afstand van je woonplaats tot de stageplaats.
Nu is het antwoord: ja dat is mogelijk.
Wat is nu correct? Op basis van welke wettekst formuleren jullie dit antwoord?

Reageren
M

Mieke Santermans

8 december 2023

Beste Nicki
We lieten het artikel nalezen door de specialisten van het ministerie voor Onderwijs en Vorming. Het bevat dus de regels die op dit moment gelden. Zie ook: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/terugbetaling-kosten-verplaatsingen
Vriendelijke groeten,
Mieke van Klasse

Reageren

Laat een reactie achter