Vlaanderen
Klasse.be
Museum BELvue Brussel

Met je Lerarenkaart

Op klasuitstap naar museum BELvue Brussel

  • 17 februari 2022
  • 4 minuten lezen

18 leerlingen uit de richting Handel duiken met redacteur Klara in het Mysterie van Financiën, de interactieve expo van museum BELvue in La Galérie Courbe van het Paleis. Ze pokeren met cijfers, draaien aan het Rad van Fortuin en goochelen met prijszettingen.

*Dit artikel werd gemaakt in de coronatijd. Het kan daarom beelden met mondmasker of maatregelen bevatten die vandaag niet meer van toepassing zijn.

“In 2 lessen Bedrijfseconomie deden we vooraf de woordspellen uit het bijbehorende educatieve pakket rond het financiële vakjargon”, vertelt leraar Klaasjan van het Mater Dei-Instituut Sint-Pieters-Woluwe. Met collega Benita en stagiair Delphine begeleidt hij de leerlingen in 5 groepjes richting de 7 doe-zuilen in het midden van de galerij. “We zien erop toe dat ze echt in het groepswerk duiken.” Met QR-codes bekijken ze het introductiefilmpje. De opdracht? Geld beheren, budgetteren, en concurrentie inschatten.

Concurrentie aan de slotmachine

We staan bij het concurrentiespel. Angelina en Clément zijn de verkopers van appels en peren. Réda en ik de aankopers. Benieuwd wie na 20 minuten de beste prijs weet te zetten door de juiste acties op de slotmachine te kiezen. “Een mediacampagne van Unifruit doet de prijzen zakken!” denken we luidop. Angelina en Clement wrijven in hun handjes: dat geldt voor het internationale Unifruit, maar niet voor de Belgische appels. Ze doen er een schepje bovenop door fruit meer te belasten. Dus halen wij de Sint naar ons land! Die doet de vraag naar appels dalen, weet Réda: “Iedereen wil dan enkel mandarijntjes.”

Iedereen gelijk?

Dat er in België meer kans is op armoede dan in Turkije. Dat er minder ongelijkheid is in het arme Roemenië. De info aan de zuil van de Rijkdom verbaast Joshua, Hanna en Tatiana. Op een magneetbord met 4 categorieën van ‘rijk en gelijk’ tot ‘arm en ongelijk’ kleven ze de namen van verschillende landen. Joshua berekent het jaarinkomen van een Braziliaanse arbeider. Waar rankt België? Is er gelijkheid als een CEO 7 keer meer verdient dan een arbeider? Joshua ziet maar 1 oplossing: “Word CEO!”

Verderop wordt Aengus’ geduld op de proef gesteld aan het bibberparcours met de ijzeren draad. Als lage middenklasser krijgt hij 2 kansen. Anas krijgt er meer. Gentiana mag met de grootste ring spelen. En het enige dat Mathias afleidt om schandalig rijk te worden, is Hanna van de andere groep die even over zijn schouder piept. Als het over belastingen gaat, roept Aengus: “Iedereen gelijk voor de wet!” Dat kost hem zijn hele kapitaal, doorziet Gentiana. Maar wie betaalt dan voor onderwijs? En wil je een regering die veel doet of niet? ‘Mogelijkheden’ troef in dit spel!

Over ‘Evenwicht’ debatteren ook de jonge Ministers van Veiligheid, Pensioenen, Leefmilieu en Onderwijs die zich buigen over de begroting. Aan een tafel met een lange cilinder opgebouwd uit kleurrijke schijven draait Manon die met kleur groen naar boven. Als Minister van Milieu richt ze haar pijlen op de toekomst en overtuigt ze Minister David minder te begroten op pensioenen. David eist in ruil dubbel zoveel schijven voor Gezondheidszorg. Minister van Veiligheid Hanna wil dat mensen zich veilig voelen. Ze vraagt 4 schijven.

Leerlingen spelen het spel in museum BELvue Brussel

Toekomstdromen

Ondertussen beproeven Mathéo, Mathias, Joshua en Aengus hun ‘Geluk’ aan de blackjack- tafel. Mathias beheert de Sociale Zekerheid. Hij speelt echter onder 1 hoedje met de rijke Mathéo. Leraar Benita ziet wat geld onder tafel passeren. “Fraudeurs!” lacht ze. Aengus ontvangt 10 geldstukken voor zijn universitair diploma. “Ik heb een goede rentevoet voor jou!” aldus Mathéo in de hoop hem een lening te verpatsen. Maar dan worden de kaarten geschud en is Mathéo alles kwijt. “100 pièce’kes voor je huis alsjeblieft!” eist Mathias die zijn rol dubbelzinnig maar met verve invult.

Investeren in de ‘Toekomst’ leren ze met een startbudget en een tijdwiel: het Rad van Fortuin. Een huis kopen, beleggen of investeren? Hoe dat afloopt en waarom de Belg geboren is met een baksteen in de maag, ontdekt Réda in dit spel. “Je moet zorgen dat je de inflatie niet voelt.” Benieuwd of hij die les omzet in praktijk.

Vrouw speelt het bibberspel in museum BELvue Brussel

Het BELvue Brussel

Het BELvue is een museum over België en zijn geschiedenis. Het ligt op wandelafstand van het Centraal Station, aan de rechterzijde van het Koninklijk Paleis. Onder het BELvue ligt het Coudenbergpaleis. De expo Mysterie van Financiën focust op basisbegrippen en concepten uit de financiële wereld aan de hand van 7 interactieve loketten. Hiervoor wordt uitzonderlijk de Gebogen Galerij van het paleis ter beschikking gesteld.

  • Gratis met je Lerarenkaart in plaats van 12 euro voor een combi-ticket en 7 euro voor de permanente expo van het BELvue museum of Coudenberg.
  • De expo reist ook rond op vooraf gecommuniceerde tijdstippen.
  • Er zijn lockers en en vestiaire net voorbij de ingang.
  • Er is een brasserie en museumshop. 
  • Voor zowel lager als secundair onderwijs zijn er rondleidingen en zelfstandige workshops op maat. 
  • Rondleidingen duren 2 uur.
  • Gratis busvervoer met je klas via dynamoOPWEG.

Klara Tesseur

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren