Vlaanderen
Klasse.be
Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Met je Lerarenkaart

Van de prehistorie tot de middeleeuwen in 10 etappes

  • 6 februari 2023
  • 4 minuten lezen

Duik in de geschiedenis van onze streken. In elke provincie vind je bewijzen van een ver verleden. Met je Lerarenkaart op zak volg je in de voetstappen van onze voorouders. Benieuwd welke archeologische ontdekkingen je tegenkomt op je pad!

1. Limburg

Honderdduizenden jaren geleden leefde de mammoet ook bij ons, in de Maasstreek. Daarvoor levert het Regionaal Archeologisch Museum in Maaseik het bewijs.

Ga je naar Tongeren? Het standbeeld van Ambiorix herinnert aan een bloedige episode uit onze geschiedenis, beschreven in Caesars Commentarii de Bello Gallico: over de list van onze dappere Galliërs en de meedogenloze wraak van de Romeinen. Je ontdekt er er alles over in het Gallo-Romeins museum

Ga vervolgens een beetje verderop graven in archeologische ondergrond of ga op schattenjacht in het Teseum. Wedden dat je blinkend buitenstapt? 


2 vrouwen in neolithische vuursteengroeven
Steengroeven van Silex

2. Luik

De steengroeven van Silex waren in de prehistorie een supermarkt voor vuurstenen, al moest je er wel stevig voor kunnen hakken. Vuur(steen) was een bron van leven, dat tonen de voorwerpen die hier werden gevonden duidelijk aan. Vanaf de lente is de mijn van Silex weer geopend, en kan je zelf afdalen en ontdekken hoe de oermens zijn vuurstenen naar boven haalde. 

Duik je nu al graag in de oertijd? Breng dan een bezoek aan het Archéoforum. Je ontdekt er hoe de stad Luik is ontstaan en bekijkt de sporen van een prehistorisch kamp. Of dompel je onder in de geschiedenis in het Préhistomuseum in Flémalle. Je kan er zelfs actief aan de slag met pijl en boog. Avontuur verzekerd!


3. Oost-Vlaanderen

Velzeke lijkt misschien een onbeduidend dorp maar dat was in de Romeinse tijd wel anders. Het was een bloeiend handelscentrum op de kruising van 2 belangrijke Romeinse heirbanen. Het Archeocentrum Velzeke toont keramiek, potten, een schildknop en andere opgravingen die het belang van deze plek aantonen.

Gaan we naar de middeleeuwen, dan leidt het manuscript van de Heilige Amandus ons naar de Gentse Sint-Pietersabdij waar het werd teruggevonden. Die abdij uit de 10e eeuw werd de laatste rustplaats voor de graven van Vlaanderen. Een must voor liefhebbers van deze periode!


Kind in Espace Gallo-Romain
Espace Gallo-Romains

4. Henegouwen

Ook in Henegouwen vestigden zich de Romeinen. Alles over de dappersten der Galliërs en de opkomst en val van Rome ontdek je in de Espace Gallo-Romains. Hoe de huizen eruit zagen over een periode van 5000 jaar? Wandel langs de verschillende bouwwerken op de Archéosite en Museum van Aubechies-Beloeil.


5. Vlaams-Brabant en Brussel

Minder groot dan het Louvre, maar eveneens met een onschatbare collectie aan kunstwerken en objecten is het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis. In het Brusselse Jubelpark vind je tal van originele objecten en kunstwerken, van de Romeinen over de Egyptenaren en mee


Gezin op bezoek in abdijmuseum Ten duinen
Abdijmuseum Ten Duinen

6. West-Vlaanderen

Ook in het Romeins Archeologisch Museum (RAM) in Oudenburg vind je getuigenissen van de Romeinse aanwezigheid aan de Vlaamse kust. Volgde je het Verhaal van Vlaanderen? Hoe paters onze streken bezochten om de ‘heidenen’ te bekeren, en later in de middeleeuwen hun abdijen door de Vikings geplunderd werden. Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde is een van de pareltjes uit die tijd.

Bezoek je dé historische stad bij uitstek, Brugge, dan vertelt het prachtige Gruuthusemuseum je met unieke verhalen en objecten meer over het leven van ridders, jonkvrouwen en graven doorheen 500 jaar Brugse geschiedenis.


7. Antwerpen

Je hoeft niet altijd in de grootstad te graven. In het Antwerpse Turnhout vind je het Taxandriamuseum. Waarom Turnhout geen stadswallen heeft, ontdek je hier. Volg anekdotes en historische personages. Of leer er zelfs kruisboogschieten! 


Gezien ziet met pijl en boog op Malagne - Archéoparc de Rochefort
Archéoparc Malagne

8. Namen

Hoe zag het leven eruit in deze prachtige streek rond de Maasvallei ten tijde van de middeleeuwen? Dat ontdek je in het Maison du patrimoine médiéval mosan, een prachtig pand in Dinant dat zeker een bezoekje waard is.

En als we met meer Namen mogen gooien, ga dan eens naar Archéoparc Malagne in Rochefort. Je stapt er langs de overblijfselen van een van de grootste Romeinse villa’s en duikt er in het leven van onze Gallische voorouders. 


9. Luxemburg

In het Musée des Mégalithes in Wéris wandel je langs dolmens en menhirs en ontdek je hoe de eerste landbouwers-veetelers werkten en leefden zo’n 5000 jaar geleden.


10. Waals-Brabant

Ook de 900 jaar oude Abdij van Villers licht een sluier van de geschiedenis van de cisterciënzers die in het groene hart van Waals-Brabant woonden en werkten. Trek je monnikspij maar aan en geniet van dit historische pareltje!


Meer dan 850 andere Lerarenkaart-voordelen ontdek je op Lerarenkaart.be.

Klara Tesseur

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter