Vlaanderen
Klasse.be

Actueel

Vlaamse toetsen: 6 vragen van leerlingen en ouders  

  • 26 maart 2024
  • 2 minuten lezen

De centrale toetsen worden in 2024 voor het eerst afgenomen. Vernieuwing zorgt altijd voor vragen, ook bij je leerlingen. ‘Tellen de toetsen mee voor het rapport?’ Of bij hun ouders. ‘Kan iedereen de score van mijn kind zien?’ 6 veelgestelde vragen en wat je er als leraar op kan antwoorden.   

Welke hulpmiddelen mag ik gebruiken tijdens de toets?

– Maud, leerling tweede secundair met dyslexie  

Gebruik je in de klas extra hulpmiddelen? Dan mag je die ook voor de Vlaamse toetsen inschakelen. Denk aan voorleessoftware, hulpkaarten, hoofdtelefoons, aangepaste muizen of toetsenborden.

Iedereen mag op het toetsplatform gebruikmaken van een verklarend woordenboek, uitleg bij een woord, een digitale markeerstift … Bij wiskunde mag je voor sommige vragen ook de rekenmachine inschakelen. Zit je in het tweede jaar van de B‑stroom in het secundair onderwijs? Dan mag je een formuleblad voor wiskunde gebruiken. Dat krijg je van de school.   

Hoe kan mijn kind zich voorbereiden op de toetsen?

– Thomas, papa van Maud 

Je kind hoeft niet te studeren. Het zal vooraf wel een kennismakingstoets maken op school, samen met de hele klas. Die oefenperiode loopt van 11 maart tot en met 23 april 2024. Daar leert je kind inloggen op het toetsplatform, ontdekt het welke soorten vragen er zijn en hoe het de digitale hulpmiddelen kan gebruiken. De leraar helpt daarbij.   

Tellen de Vlaamse toetsen mee voor mijn rapport?

– Siebe, leerling vierde lager   

Elke school kiest zelf of het resultaat van de Vlaamse toetsen meetelt. Mag je overgaan naar het volgende jaar? Daarvoor bekijkt je school altijd ál jouw toetsen en taken. De centrale toetsen mogen dus niet het enige criterium zijn voor je oriëntering of attestering.   

Wie kan de toetsresultaten van mijn kind zien?

– Leen, mama van Siebe 

Jullie als ouders, je kind, de directeur en de leraren van wie je kind les krijgt, zien de toetsresultaten. De onderzoekers analyseren anonieme data: zij zien enkel de antwoorden van je kind, niet de naam. Andere mensen kunnen niet aan de resultaten. Omgekeerd geldt hetzelfde: ook jullie kunnen de resultaten van andere leerlingen niet inkijken.  

Krijgt iedereen dezelfde vragen op de toets?

– Ezra, leerling tweede secundair   

Nee. Je krijgt vragen op jouw niveau. De vragen passen zich aan je vorige antwoorden aan. Geef je enkele correcte antwoorden na elkaar? Dan krijg je daarna een reeks moeilijkere vragen. Maak je een paar fouten? Dan is de volgende reeks vragen iets makkelijker.  

Waar zie ik hoe de school van mijn kind gescoord heeft?

– Yasser, papa van Ezra   

Nergens. De resultaten op schoolniveau worden niet publiek gemaakt. De Vlaamse toetsen zijn een instrument voor scholen om hun onderwijs onder de loep te nemen en te versterken. De resultaten mogen niet leiden tot een openbare rangschikking van scholen.   

Meer weten?

  • Een inhoudelijke vraag over de Vlaamse toetsen? Stel ze via dit contactformulier.
  • Meer informatie over de wetenschappelijke achtergrond van de toetsen? Raadpleeg de visietekst van het Steunpunt Centrale Toetsen in Onderwijs.

Simon Verbist

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter