Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Passieve leerlingen? Met deze kaartjes gaan alle vingers in de lucht

Log in om te bewaren.

Wat doe je als je leerlingen niet willen meewerken in de les? Leraar Marcia Van Meervenne bedacht een systeem waarbij de leerlingen hun vinger wel moéten opsteken. Dankzij een stapeltje kaartjes. Bekijk de video:

Sommige leerlingen waren de hele tijd aan het roepen in mijn les, anderen zaten er heel passief bij.

Marcia Van Meervenne - leraar zorg
 

Rust in de les

Marcia: “Ik had regelmatig leerlingen die niet wilden meewerken in mijn les. Anderen waren dan weer veel te druk en riepen de antwoorden door elkaar, zonder hun vinger op te steken. Met een simpele truc is het me nu wel gelukt om iedereen bij de les te betrekken.

Bij het begin van de les krijgen alle leerlingen een aantal kaartjes. Die moeten ze in de lucht steken als ze een antwoord willen geven. Op het einde van de les moeten ze alle kaartjes gebruikt hebben. Op die manier weet ik zeker dat iedereen de les probeert te volgen.”
 

Leerstof nog niet begrepen

Marcia: “De actieve leerlingen vinden het fantastisch. Zij maken er een wedstrijd van om zo snel mogelijk al hun kaartjes kwijt te geraken. Maar ook de minder gemotiveerde leerlingen moeten nu wel hun best doen. Want als hun kaartjes niet op zijn, dan krijgen ze een extra huistaak.

Ik vraag wel eerst waarom ze hun kaartjes niet gebruikt hebben. Als de leerling dan aangeeft dat hij de les echt niet begrepen heeft, dan stel ik nog een paar extra vragen om uit te zoeken waar het probleem ligt. Zo weet ik meteen wie mee is met de leerstof en wie niet.”
 

Leerlingen mondiger

Marcia: Leerlingen die heel verlegen zijn, leren door die kaartjes hun grenzen verleggen. Ik had een meisje in de klas dat nooit iets durfde zeggen in groep, maar in de loop van het schooljaar had ze daar steeds minder moeite mee. Mijn leerlingen gaan later de zorg in. Het is belangrijk dat ze verbaal sterk genoeg in hun schoenen staan.”
 


Bekijk meer klastips van leraren in de reeks One minute tip op Klasse YouTube.

In september sterk starten met Klasse Magazine?*

  • 4 straffe nummers voor slechts € 10
  • Met doorleesdossier, verhalen en tips
  • Extra: zot zadelhoesje voor abonnees
Ik word abonnee

*Betaal vóór 7 juli en krijg een Klasse-kalender als extraatje