Vlaanderen
Klasse.be

Museum en Expo

Joods Museum van België

Joods museum van België

Met je leerlingen een andere cultuur verkennen? Zin om van de competentie van het Joods Museum van België gebruik te maken om over het jodendom te praten? En tegelijkertijd werken aan burgerschap, geschiedenis en samenleven in diversiteit? Dan zijn de activiteiten van de educatieve dienst van het Joods Museum van België geknipt voor jou! Met het educatief en inclusief programma Let’s Meet a Jew, dat bestaat uit verschillende workshops en geleide bezoeken, wordt de ontmoeting met de Ander en het samenleven in diversiteit vanzelfsprekend.

Jouw voordeel

Gratis met je Lerarenkaart in plaats van 12 euro.


Programma voor je klas

Doelgroep

Vanaf 8 jaar.

OMSCHRIJVING

De activiteiten van het Joods Museum van België zijn ontworpen om het kritisch denken te ontwikkelen, stereotypen te deconstrueren en een interculturele dialoog te bevorderen. Ze helpen discriminatiemechanismen, zoals racisme en antisemitisme te detecteren en te voorkomen. We spelen in op diverse doelgroepen: leerlingen en studenten van alle leeftijden, alle niveaus, maar ook buitenschoolse groepen, verenigingen, volwassenen en anderstalige nieuwkomers.

Wil je graag meer weten over het judaïsme? Dan zijn er drie workshops om je op een leuke manier kennis te laten maken met Joodse culturen.

In ABC van het Jodendom ontdek je welke rituele gebruiken deel uitmaken van het leven van een Joodse familie. Het Joods Museum van België benadrukt de overeenkomsten tussen de sociaal-culturele of religieuze identiteit van de jongeren en de joodse riten die in de workshop aan bod komen.

Met Mythen en Stereotypen maken je leerlingen via een interactief bezoek aan (een deel van) het museum kennis met een andere cultuur. Ze bespreken overeenkomsten en verschillen met hun eigen cultuur. In een workshop, met veel visuele hulpmiddelen, en gebaseerd op Joodse ervaringen, leren ze over mythen en stereotypen. Ze ontdekken hoe stereotypen werken, hoe propaganda ze kan gebruiken en welke gevaren dit met zich meebrengt.

De workshop Overgangsriten hier en elders toont wat overgangsriten zijn. Waarom zijn er plechtigheden bij geboorte en dood? Verschillen culturele en religieuze gebruiken écht zo van elkaar? Met deze workshop ontwikkelen de leerlingen hun kritische geest, leren ze de eigen ideeën bevragen en ontdekken ze andere culturen.

Daarnaast kan je rondleidingen boeken:

  • De grote synagoge van Brussel. Dit gebouw uit 1878 staat symbool voor de wil tot integratie van de joodse gemeenschap in de stad. Een unieke kans om kennis te maken met de joodse religie en met een bijzonder architecturaal erfgoed in Brussel.
  • Jews in the city. Een actieve wandeling waarbij deleerlingen zelf aan de slag gaan op zoek naar de Joodse immigratie in de Marollen. De geschiedenis van Europa en haar migraties, van in het begin van de 20ste eeuw tot na de 2de Wereldoorlog, samengebald in deze Brusselse wijk!
  • Judaïsme in België: een blik op de tradities. Via enkele emblematische stukken uit onze collectie kan je kennismaken met de rituelen en de feesten die het joodse jaar indelen. Een kennismaking met het judaïsme, zijn diversiteit en zijn geschiedenis in België en de rol van de vrouw.
  • Joodse kunstenaars van de 20e eeuw. In de grote zaal van het Joods Museum van België ontdekken je leerlingen de werken van een aantal Joodse kunstenaars waarvan het lot had beslist dat ze in België zouden leven en werken. Je leerlingen maken kennis met een aantal esthetische begrippen en stellen zelf vragen aan de kunstwerken. De 20e eeuw verteld via de kunst!

Past bij deze vakken

  • Geschiedenis & cultuur
  • Levensbeschouwing

Waar?

kaartje


Joods Museum van België
Miniemenstraat 21
1000 Brussel
België

Plan je route

Contact

Algemene contactgegevens

Educatieve gegevens

Voeg dit voordeel toe aan je bewaarde voordelen

Log in om te bewaren