Duiding
Wanneer wordt sexting een probleem?
Bijna 1 op de 10 leerlingen secundair stuurt wel eens een seksueel getinte foto via de smartphone. Sexting verloopt vaak zonder problemen. Toch loopt het soms fout. Bijvoorbeeld wanneer een naaktfoto van een leerling circuleert in je school.
Wat is sexting?
Seksueel getinte tekstberichten, foto’s of filmpjes van jezelf maken en uitwisselen, heet ‘sexting’. Dat kan via smartphone, tablet of andere digitale media.
Hoe vaak komt sexting voor?
Het Apestaartjaren-onderzoek (2020) vroeg leerlingen secundair naar hun online seksuele gedrag van de voorbije 2 maanden:
- 9% van de jongeren maakte en verzond in die periode een seksueel getinte foto van zichzelf. Dat gebeurt een stuk meer in de derde graad (17%) dan in de eerste graad (2%). Meisjes poseren meestal in ondergoed of badkledij, jongens eerder met een naakt bovenlijf of helemaal naakt.
- 9% stuurde een naaktfoto door.
- 38% kreeg een doorgestuurde naaktfoto te zien of doorgestuurd. Foto’s worden dus soms naar meerdere mensen tegelijkertijd doorgestuurd of getoond.
- 20% van de jongeren voelde zich door iemand anders onder druk gezet om een sext te sturen. Wat niet wil zeggen dat ze daar ook aan toegaven.
- In 68% van de gevallen is de sext bedoeld voor een lief of iemand waar ze verliefd op zijn. Sexting gebeurt dus vaak in een context van liefde en vertrouwen.
- 68% maakt zichzelf onherkenbaar bij het versturen van een sext.
Sexting: probleem of niet?
Sexting is een normaal verschijnsel. Zolang jongeren de grenzen van aanvaardbaar seksueel gedrag respecteren, is er niets mis met elkaar sexy foto’s of filmpjes sturen.
Aanvaardbaar seksueel gedrag wil zeggen dat:
- er duidelijk wederzijdse toestemming is;
- er geen enkele vorm van dwang of druk gebruikt wordt;
- de betrokkenen gelijkwaardig zijn (leeftijd bijvoorbeeld);
- hun gedrag aansluit bij hun ontwikkeling;
- hun gedrag aangepast is aan de omstandigheden;
- hun gedrag niet storend of schadelijk is voor henzelf.
Toestemming speelt een cruciale rol. Bovendien moeten de foto’s en beelden binnen de vertrouwde omgeving blijven waarin ze verstuurd worden. Jongeren moeten elkaar voldoende respecteren om ze niet verder te verspreiden.
Sexting wordt grensoverschrijdend wanneer:
- Iemand beelden van een ander verspreid zonder toestemming;
- Iemand een ander onder druk zet om beelden te sturen;
- Iemand een ander lastig valt door ongevraagd seksueel expliciete inhoud te sturen.
In sommige gevallen is grensoverschrijdende sexting ook strafbaar.
Een naaktfoto op school. Wat nu?
Een leerling heeft naaktfoto’s van een medeleerling doorgestuurd. Een foto of filmpje van een leerling circuleert onder medeleerlingen. Wat nu? Sensoa ontwierp een stappenplan voor de aanpak van sexting in scholen. Het bestaat uit 10 stappen.
Je moet als school niet wachten tot er zich een probleem voordoet. Je kan een beleidsplan rond sexting uitwerken. Preventie maakt daar een groot deel van uit.
Alles over sexting vind je op sexting.be: cijfers, lesmaterialen, achtergrondinformatie en juridische informatie.
Informatie op maat van jongeren vind je op WAT WAT.
Log in om te bewaren
Laat een reactie achter