Vlaanderen
Klasse.be

Klik & Print

Taakplanner voor tieners met faalangst

  • 27 maart 2019
  • 2 minuten lezen

Leerlingen die in paniek schieten zodra je een taak opgeeft? Alleen een berg zien waar ze niet over geraken? Print de taakplanner en leer hen in 3 stappen zelfstandig en realistisch plannen.

Helpen bij het plannen van taken

Klik en Print Taakplanner

Download hier de Taakplanner (A4/PDF)

Stap 1:
herinner je succeservaringen

Leerlingen met faalangst reageren emotioneel als je een taak opgeeft. “Ik kan dit niet!” roepen ze meteen. Ze vergeten dat ze goede resultaten behaalden voor vergelijkbare taken. Die successen opsommen, geeft hen weer vertrouwen in zichzelf.


Stap 2:
verdeel de opdracht in kleine blokjes

Leerlingen met faalangst hebben moeite met plannen. Sommigen studeren veel en ontspannen weinig. Anderen vertonen uitstelgedrag. Laat ze daarom de opdracht opdelen in kleinere blokjes, die ze stap voor stap afwerken. Eerst iets dat hen vlot afgaat, dan iets uitdagender, enzovoort. Met na elk blokje een verplichte pauze (geïnspireerd op de Pomodoro-techniek).

En ‘genoeg is genoeg’. Faalangstige leerlingen zijn vaak perfectionistisch en moeten leren om de taak na een bepaalde tijd los te laten.


Stap 3:
stel prioriteiten

Leerlingen met faalangst gaan helemaal op in een moeilijke taak. Ze kennen er buitenproportioneel gewicht aan toe: “Als ik dit verknoei, slaag ik nooit voor dit vak.” En ze vergeten soms dat ze ook nog ander huiswerk hebben. Leer hen prioriteiten stellen. Welke taken staan er deze week in hun agenda? Op hoeveel punten staan die? En hoe staan ze ervoor voor dat vak?

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


M

Melanie

15 november 2022

Fantastisch! Ik deel het deze week uit aan mijn klas!

Reageren

Laat een reactie achter