Vlaanderen
Klasse.be

Help elkaar

Verjaardag vieren in de klas? Zo kan het ook!

  • 12 juni 2015
  • 2 minuten lezen

Elke keer weer datzelfde lied, diezelfde kroon en cupcakes. “Hoe vieren jullie een verjaardag in de klas?” vroeg startende leraar Sandy aan de collega’s op de Facebookgroep van Pas voor de Klas. Met deze tips verdubbel je het plezier en verlaag je de kosten.

1. Privilegekistje

Welke privileges krijgen je leerlingen graag op hun verjaardag? Als eerste in de rij staan, zelf een werkhoek kiezen of 5 minuten langer buiten spelen? Brainstorm samen met je leerlingen over enkele gunsten en stop ze in een schatkist. De jarige kiest een (of meer) privilege(s) uit de kist.


2. Feestkoffer mee naar huis

Vul een koffer met vlaggetjes, een cd vol verjaardagsliedjes, een spelletje, een boek, kleurplaten en een versier-de-taart-spel. De jarige neemt de koffer ’s avonds mee naar huis en viert samen met de ouders verder.


3. Klascadeau

Vermijd grootse traktaties. Vraag alle leerlingen om bij de start van het schooljaar eenmalig een kosteloos of zelfgemaakt cadeau mee te nemen. De jarige grabbelt of vist uit de verzameling. Geven ouders toch graag iets mee? Vraag om een boek, spel of bon aan de klas te schenken.


4. Spotlightkoffer

Geef je oudere leerlingen op de vooravond van hun verjaardag een koffer mee. Die vullen ze met voorwerpen die hen typeren: een knuffel, een foto of een voorwerp van hun hobby. Maak de volgende dag tijd voor hun levensverhaal en zet de jarige in de schijnwerpers.


5. Samen feesten

Organiseer een verjaardagsfeest per maand of seizoen. Alle jarigen van de school verzamelen op de rode loper. Ouders van de jarigen delen de kosten en spreken af wie instaat voor al het lekkers, entertainment en de uitnodigingen.


6. Verjaardagsslinger

Met de verjaardagsslinger tel je samen met de jarige af tot zijn of haar bijzondere dag. Elke dag voeg je een schakel toe. Het resultaat: een leuke versiering voor het feest!

Verjaardagsslinger die je zelf in elkaar steekt

Reageer!

Hoe vier jij verjaardagen in de klas? Reageer onderaan en deel je tips!

Alexander Callewaert

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


E

Emilie Opgenhaffen

19 september 2017

Hoi, ik ben Emilie kleuterleidster van de wasberen (2de en 3de kleuterklas) van Leefschool De Sterappel in St Gillis Waas. Als er bij mij een kleutertje jarig is krijgt hij de avond ervoor de verjaardagskoffer mee naar huis, daarin mogen ze thuis allerlei spulletjes stoppen van baby tot nu( slabbetje, eerste schoentje, rompertje, lievelingsknuffel...) maar ook foto's van baby tot nu. een lievelings-cd, leuk verhaal om te vertellen in de klas en de ingrediënten voor zijn lievelingsgerecht. Op zijn verjaardag worden alle spullen bekeken en worden de foto's chronologisch geordend om te zien hoe ze gegroeid zijn, er wordt een kroon gemaakt en de andere kinderen maken een tekening voor de jarige. Na de speeltijd worden de kleuters in groepjes van vier verdeeld en wordt er in kleine groepjes gekookt. Zo zijn de kinderen bezig met wegen en meten en leren ze weer wat bij! Alle receptjes komen nadien in het Hiep hiep hoera kookboek van de klas. In de namiddag smullen we samen het lekkers op en wordt er volop gezongen en gefeest. Al enkele jaren een succes!

Reageren
N

Nikie V.

19 september 2017

In de klas hebben wij een stoelkroon voor de jarige! Die wordt over de leuning van de stoel geschoven. Kinderen vinden het fantastisch om op hun verjaardag op een speciale stoel te mogen zitten!

Verder mogen ze op het digitaal schoolbord een taart versieren en mogen ze een kaartje grabbelen uit de doos. In die doos zitten allemaal verjaardagskaartjes die de leerlingen in het begin van het schooljaar knutselden. Alle leerlingen tekenen het kaartje.

Reageren
K

Katleen De Smedt

1 augustus 2019

Ik maak met de kids in het begin van het schooljaar, een heuse 3D verjaardagskaart. Deze gaan allemaal in een schuifje en telkens er iemand verjaart, mag die er eentje uitkiezen. Bespaart heel wat tijd en de kids vinden het leuk.

Reageren
I

Ilse

7 augustus 2019

Hoikes,

Wij maken ook vuurwerk voor de jarige.
Dit doen we rechtstaand en als kleuters van de klas ;dan als kabouters, we maken ons heel klein en maken met onze wijsvingers vuurwerk en ook met een hoger stemgebruik; Dan het reuzenvuurwerk, de kleuters mogen op de banken of de stoelen staan, met een hele zware stem en zo groot mogelijke bewegingen maken we vuurwerk voor de jarige.

Foppakjes: De jarige kiest een klein geschenken van de juf. De jarige moet ergens gaan staan dat hij of zij niet kan zien bij Wie de juf het pakje verstopt. De andere kleuters zitten op hun knieën voorovergebogen. De jarige komt terug in de kring. Tikt een kleuter opzien hoofd of rug aan. Deze komt rechtszitting en zegt foppakje (als hij of zij geen pakje heeft). En tikt de jarige dan de kleuter aan met het pakje dan zegt deze Gelukkige verjaardag!

Reageren
I

Inez

5 december 2019

Wij maken een verjaardagsboek. De jarige kiest 3 tekeningen die hij graag zou krijgen van de andere kinderen. De juf tekent dit op haar bord.
Dan krijgen de kinderen tijd om een tekening te maken op A4, waar minstens 1 van de 3 onderwerpen/ tekeningen in zitten die de jarige graag zou hebben.
Als iedereen klaar is bundelt de juf dit tot een groot klasboek.
Dit is iets waar de kinderen zeer fier op zijn!

Reageren

Laat een reactie achter