Vlaanderen
Klasse.be

Duiding

Schooluitstap naar het Verenigd Koninkrijk na de brexit

  • 13 februari 2020
  • 2 minuten lezen

Ik heb een schooluitstap gepland naar Londen? Mogen mijn leerlingen en ik – met de brexit – het Verenigd Koninkrijk nog binnen met onze gewone identiteitskaart?

Els – leraar Engels

Nee, vanaf 1 oktober 2021 hebben jij en je leerlingen een internationaal paspoort nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. De overgangsperiode die gold sinds het vertrek van het VK uit de EU op 31 januari 2020 en waarin een eID nog volstond, is voorbij.

Wat is het verschil tussen een identiteitskaart en een paspoort?

Een Belgische identiteitskaart (eID) bewijst dat je ingeschreven bent in het Belgisch bevolkingsregister. Je bewijst er je identiteit mee in de landen van de Europese Unie, in enkele buurlanden van de EU en in een beperkt aantal verder gelegen toeristische bestemmingen.

Het (internationaal) paspoort is een officieel reisdocument in de vorm van een wereldwijd erkend boekje. Het is voor -18-jarigen 5 jaar geldig; vanaf 18 jaar is de geldigheidsduur 7 jaar.

Hoe vraag je een internationaal paspoort aan?

Wie geen (geldig) internationaal paspoort heeft, vraagt het aan bij de gemeente. Hou rekening met een leveringstermijn van minimaal 5 werkdagen.

De kostprijs is afhankelijk van het type paspoort en de gemeentetaksen die elke gemeente vrij bepaalt. Let op: de spoedprocedure is flink duurder, dus op tijd aanvragen is de boodschap!

Zo’n paspoortaanvraag moeten je leerlingen zelf én een ouder ondertekenen. De gemeente kan altijd vragen dat ook de andere ouder toestemming geeft.

Let op:

  • Voor leerlingen die geen onderdaan zijn van een EU- of EER-land is het mogelijk dat een internationaal paspoort niet volstaat. Check bij de ambassade van het Verenigd Koninkrijk welk(e) document(en) zij nodig hebben.
  • Ga ook na of je schoolverzekering reizen buiten de EU dekt.

Meer informatie vind je op: Impact van de brexit op het Vlaamse onderwijs en Reisdocumenten en reisadvies

Anne Siccard

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter