Vlaanderen
Klasse.be

Tips

Lees en leer over racisme en vooroordelen met deze boekentips

  • 26 februari 2021
  • 4 minuten lezen

Vul je boekenplank en breid het aanbod in je klas uit, zo zet je je leerlingen elk met hun eigen identiteit in hun kracht. Je lessen zullen er rijker van worden!


voor je kleuterklas

Cover boek Prinses Arabella is jarig

Prinses Arabella is jarig

Mylo Freeman

De Amsterdamse auteur Mylo Freeman is van Nederlands-Amerikaanse afkomst en tracht met haar boeken meer diversiteit te brengen in kinderverhalen. Ze schreef een hele reeks bekroonde verhalen over prinses Arabella. Toon jij je kleuters dat er prinsesjes zijn in álle tinten?

cover boek 'Bruin!'

Bruin!

Tine Mortier

Hoe ze met haar Ecuadoriaanse man en kinderen verhuisde naar het West-Vlaamse Anzegem is ongetwijfeld de basis voor dit luchtige verhaal waarin je door de ogen van een kind die ‘kidnapping’ beleeft.

cover boek 'Brown Girl Magic'

Brown Girl Magic

Dalilla Hermans & Fathina Ramos

Bruine meisjes herkennen zichzelf zelden in boeken, op tv of in films. Dit is het verhaal van Noen, die te horen krijgt van een klasgenootje dat ze hier niet thuishoort “met haar kroeshaar”. Een boek in het Nederlands én Engels over pesten en de invloed van racisme op kinderen. Dat bruine meisjes laat voelen: jij bent magisch! Een lesbrief bij dit boek vind je op KlasCement.


voor je lagereschoolklas

cover boek 'Planeet Omar: Problemenmagneet'

Planeet Omar: Problemenmagneet

Zanib Mian

Omar moet naar een nieuwe school, waar hij gepest wordt. Hij kijkt uit naar het Suikerfeest maar om geschenkjes te krijgen, moet hij heel flink zijn. Met illustraties en humor volg je Omars avonturen en leer je over de islam.

Duifje

Inge Misschaert

Een boek met veel prenten die de vluchtelingencrisis illustreren aan de hand van 2 dorpen: Zonder en Met. Ze liggen in ruzie met elkaar tot op een dag een vreemde vogel arriveert. Duifje is nergens welkom … Bekijk de lestips bij dit boek op KlasCement.

cover boek 'Hoe mooi wit ik ben'

Hoe mooi wit ik ben

Dolf Verroen

Maria geniet van haar luxeleventje. Voor haar twaalfde verjaardag krijgt ze een slaafje cadeau. Dat vindt ze handig, want slaven doen wat je zegt. Ze weet niet beter en waarom zou ze? Een kinderboek om met de hele klas te lezen. Wedden dat je leerlingen zich vragen zullen stellen?

cover boek 'Sprookjes met de kleur van henna'

Sprookjes met de kleur van henna

Riet Wille

Wat is een oase? Vanwaar komt het woord ‘derwisj’? Met deze 17 sprookjes uit Turkije, Marokko en Bulgarije open je een venster op de wereld. Om voor te lezen of zelf te lezen.


voor je leerlingen in het secundair

cover boek 'The hate u give'

The hate u give

Angie Thomas

Het verhaal van Starr, een meisje uit een arme, zwarte buurt dat naar een witte school gaat. De Black Lives Matter-beweging krijgt een gezicht in dit boek als haar vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent en ze probeert overeind te blijven in een wereld vol ongelijkheid.

cover boek 'Stukjes van mezelf'

Stukjes van mezelf

Renée Watson

Jade wil een verschil maken. Ze ‘mag’ naar een witte privéschool, ‘krijgt’ bijles en wordt uitgenodigd in een groep voor risicovolle meisjes uit achterstandswijken. Het zijn kansen die vernederend voelen. Ze tracht die tegenstrijdige stukjes van zichzelf in elkaar te puzzelen.

cover boek 'Het monster van Wokeness'

Het monster van Wokeness

Tofik Dibixx

Kawtar is een woke tiener die als internetactivist tegen ongelijkheid strijdt. Met haar tweets wordt ze snel bekend in heel Nederland maar daarvoor betaalt ze een hoge prijs.

cover boek 'Brief aan cooper en de wereld

Brief aan Cooper en de wereld

Dalilla Hermans

Debuut van de door Vlaamse ouders geadopteerde Dalilla Hermans. Ze schrijft een brief aan haar zoon en deelt haar levensverhaal als bruine vrouw in een witte wereld. Scherp en zacht, met een lach en een traan.


Tips verzameld samen met Eva Dierickx en Joyce Loir van AP hogeschool Antwerpen. Meer lesmateriaal over racisme en discriminatie vind je via KlasCement en CANON Cultuurkuur.

Klara Tesseur

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter